V. Putinui karo su Ukraina metai nebuvo patys lengviausi, tad Xi Jinpingo vizitas laikomas simboliniu padrąsinimu, juolab, kad Rusija siekia stiprinti „visapusišką“ partnerystę su Kinija, kuri Maskvai padėtų atsverti Vakarų sankcijas.

„Kalbant apie rankos paspaudimą, akivaizdu, kad abu vyrai linksta vienas prie kito, bet atkreipkite dėmesį, kai prezidentas Xi perima kontrolę vos vienai sekundės daliai pirmas ištiesdamas savo ranką. Taip parodo, kad, nors Maskvoje tėra svečias, jis yra tas, kuris šiuose santykiuose grieš pirmuoju smuiku“, – „Reuters“ kalbėjo K. Leong.

Singapūre veikiančios bendrovės „Influence Solutions“ vykdomoji direktorė K. Leong atkreipia dėmesį į V. Putino nervinius tikus, akivaizdžiai kontrastuojančius su atsipalaidavusiu ir „savimi pasitikinčiu“ svečiu.

„Jis (Putinas) mėgsta nervingai čiupinėti savo ranką, o štai šį kartą Xi atsipalaidavęs, ir Putinas bando atrodyti atsipalaidavęs. Mažai veiksmo su ranka, bet galima pastebėti Rusijos prezidentui būdingus kojų judesius. Xi atrodo labai solidžiai, jokių nereikalingų judesių. Jis tiesiog spinduliuoja pasitikėjimą savimi, puikus akių kontaktas. Jis į Putiną žvelgia iš vyresniojo brolio perspektyvos, kaip į jaunėlį, prieš kurį jaučia pranašumą“, – sakė K. Leong.

70 metų V. Putinas iš tikrųjų keliais mėnesiais vyresnis už Xi Jinpingą, o ir valdžioje yra ilgiau. Vėliau, kai abu prezidentai sėdėjo ir per vertėjus apsikeitė keliais sakiniais, į vienas kitą kreipėsi gana šiltai „mielas drauge“.

„Tai akimirka, kurios visi nekantriai laukėme, tai dviejų pasaulio lyderių ryšys. Matome tą Rusijos prezidentui būdingą ėjimo stilių. Įtemptas dešinys petys, laisvai juda kairė ranka, taigi nieko neįprasto. Netgi galima sakyti tiesiog gana draugiškas nusiteikimas. Lyg du susitikę seni bičiuliai. Bet akivaizdu, kad čia šou, susitarimas, pastangos. Ir šiuo pasirodymu jie abu nori pasauliui parodyti, kokie atsipalaidavę ir užtikrinti jaučiasi“, – kalbėjo K. Leong.

Visgi Xi Jinpingui buvo nelengva, sako K. Leong, ir atkreipia dėmesį, kaip dažnai jis mirksi sėdamas greta V. Putino, o tai byloja apie patiriamą stresą.

„Man asmeniškai atrodo, kad Xi iš tikrųjų yra toks Xi, kokį mes matome: santūrus, susitelkęs, pavyzdingas valdininkas. Toks tipiškas Xi, kuris parodo suprantantis, jog čia jo vaidmuo įtakingesnis. Jis supranta, kad Rusijai Kinijos reikia labiau, nei Kinijai Rusijos, o tai jam puiki galimybė maksimaliai išnaudoti jų santykius. Visgi matoma ir streso, kurį išduoda dažnas mirksėjimas. Galima tai pavadinti „sausų akių sindromu“, bet priežastis šiuo atveju visai kita“, – kalbėjo ekspertė.

Vašingtonas Xi Jinpingo vizitą pasmerkė, argumentuodamas, kad pasirinktas laikas leidžia daryti išvadą, kad taip Maskvai suteikiama savotiška „diplomatinė priedanga“ ir toliau daryti nusikaltimus. Tai buvo pirmasis Xi Jinpingo vizitas užsienyje prasidėjus trečiai jo kaip prezidento kadencijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją