Sirija tvirtino galinti apsiginti. Rusija sakė tam suteikusi galimybių. Nepaisant to, Izraelio antskrydžiai buvo stebuklingai sėkmingi. Panašu, kad pagaliau žinome, kodėl.

Izraelio karinių oro pajėgų vadas sako, kad pastarosios atakos prieš Irano taikinius tiek Sirijos sostinėje Damaske, tiek aplinkui, buvo slapto naikintuvo „F-35 Lightning II“ darbas. Tai buvo pirmasis kartas visame pasaulyje, kai šis naujas karo orlaivis buvo panaudotas karinei operacijai, news.com.au skelbia gynybos temomis rašantis Jamie Seidelis.

„F-35 eskadrilė tapo eksploatuojama eskadrile. Mes jau skraidiname F-35 virš Artimųjų Rytų, dviejuose skirtinguose frontuose surengėme atakų“, – praeitą savaitę „Haaretz“ pasidžiaugė generolas majoras Amikamas Norkinas.

Izraelis savąją F-35 versiją vadina „Adir“ (liet. galingasis).

„Haaretz“ skelbia, jog yra vaizdo medžiagos su virš Beiruto Libane skrendančiais minėtais slapiaisiais naikintuvais.

A. Norkinas tvirtina, kad šie orlaiviai naujausiuose antskrydžiuose užpraeitą savaitę nedalyvavo, tačiau dalyvavo dviejuose ankstesniuose. Izraelio laikraščio teigimu, Sirijos oro gynyba paleido per šimtą raketų – bergždžiai. Tai esą akivaizdus įrodymas, kad F-35 be problemų įveikia rusų kurtas gynybos priemones.

Rusų technologija prieš amerikiečių technologiją

Perspektyva, kad F-35 skraido itin ginamoje ir saugomoje Sirijos oro erdvėje, leidžia beveik užtikrintai teigti, kad jiems teko susidurti su bene galingiausiais iš Rusijos importuotais ginklais ir juos įveikti.

Damaskas – vienas iš geriausiai saugomų miestų visame pasaulyje. Jis sąjungininkės Rusijos apginkluotas įvairiomis raketų sistemomis: tiek naujomis, tiek senomis.

Kol kas neaišku, ar Izraelio F-35 teko susidurti su tokia gynyba. Kaip ten bebūtų, būtent tokiems iššūkiams jie ir buvo kuriami.

Naujausios Irano bazių, esančių Sirijoje, atakos tiesiogiai susijusios su Rusijoje pagamintų priešlėktuvinių ir priešraketinių sistemų „neutralizavimu“. Be to, jos taip pat susijusios su itin tiksliais ginklų sandėlių ir raketų saugyklų antskrydžiais.

Skelbiama, kad pastarasis antskrydžių etapas buvo skirtas mažiausiai 50 taikinių, pasklidusių po visą Sirijos teritoriją. Sirija reguliariai atnaujina savo senus gynybos sprendimus. Štai neseniai jiems pavyko numušti Izraelio XX amžiaus 8-ojo dešimtmečio „F-16 Fighting Falcon“.

F-16 Fighting Falcon

Be to, Sirija pradėjo iš Rusijos gabentis naujesnes gynybos sistemas, įskaitant „Pantsir“ oro gynybos sistemą. Kol kas neaišku, ar Rusija tesėjo pažadą Sirijai atgabenti modernią S-300 ilgojo nuotolio priešraketinės oro gynybos sistemą.

Kaip ten bebūtų, pirmieji ženklai leidžia daryti išvadą, kad pranašumas kol kas F-35 pusėje. Izraelis neseniai paviešino vaizdo įrašą, kuriame įamžinta, kaip valdomos šalies bombos sunaikino mobilią Rusijoje pagamintą oro gynybos sistemą.

Tai buvo eksportui parengta „Pantsir-S1“ versija, kurią sudaro pabūklai, raketos ir radaras. Jo konkretus uždavinys – ginti karinius darinius ir objektus nuo antskrydžių ir raketinių atakų.

Rusijos valstybinė žiniasklaida pateikia ne vieną gerą priežastį, kodėl šį kartą planas nepasiteisino.

Panašu, kad ši sistema aktyviems veiksmams nepasirengusi. Radaras, pabūklai ir raketos šiuo metu yra neutralios būsenos, deaktyvuoti.

Maskva dėl šios nesėkmės pateikė net du pasiteisinimus: „Vienas yra tai, kad sistema jau buvo išnaudojusi amunicijos atsargas. Kitas variantas, jog ji buvo paprasčiausiai išjungta, nebuvo parengta veiksmams“, – propagandiniame Rusijos kanalui RT sakė vienas buvęs Rusijos oro pajėgų karininkas.

Buvęs Rusijos karinių oro pajėgų vyriausiasis vadas Aitechas Biževas Rusijos valstybinei žiniasklaidai sakė, kad „Patsir“ aktyvuoti pakanka nuo trijų iki penkių minučių, ir akcentavo, kad nuolat laikyti ją parengtą veiksmams paprasčiausiai neįmanoma.

„Trečio varianto nėra, nes tiesiog šiaip jau paprastai leistis sunaikinama ji tikrai negalėjo. Kai ji pasirengusi kovos veiksmams, nuolat stebi priešo lėktuvą ir geba labai greitai reaguoti. Ji tikrai būtų numušusi tas sparnuotąsias raketas – arba pabūklais, arba savo raketomis“, – teigia jis.

Kitos žiniasklaidos priemonės iškėlė hipotezę, kad sistemą galėjo iš rikiuotės išvesti per pastaruosius karinius veiksmus padaryta žala.

Dabar jau žinoma, kad yra dar vienas įmanomas scenarijus: „Pantsir“ net nenumanė, kad jį puola, nes F-35 radarais sunkiai susekami naikintuvai sėkmingai apsimetė esantys nepastebimi.

Nepaisant to, F-35 pranašumas prieš Rusijos technologiją, gali ilgai ir netrukti. Baiminamasi, kad Maskva artimiausiu metu detaliau susidomės tais lėktuvais, o tam bus proga, kai jie atkeliaus pas naują Rusijos geriausią draugę – Turkiją, rašo news.com.au.

Turkijos slaptoji korta

Izraelis – pirmoji valstybė už Jungtinių Valstijų ribų, pradėjusi gaminti ir eksportuoti kovos orlaivius. Šis projektas ne veltui įvardijamas kaip bene brangiausias karinis projektas istorijoje.

Izraelis užsisakė 50 tokių mašinų, tačiau gavo – apie devynias.

Pirmąją iš maždaug 70 užsakytų sistemų porciją jau gavo Australija, taip pat Didžioji Britanija, Norvegija, Danija ir Italija. Kita valstybė laukiančiųjų sąraše – Turkija.

Panašu, kad tam bet kokia kaina bando sutrukdyti abiejų pagrindinių Jungtinių Valstijų partijų politikai. Jie sako, kad Turkijos prezidentas Recepas Tayypipas Erdoganas tapo „priešiškai nusiteikęs ir autoritariškas“. Be to, vis daugėja ženklų, kad jis didesnį prielankumą rodo ne Jungtinėms Valstijoms, o visgi Rusijai.

Gegužę Jungtinių Valstijų parlamentas ėmėsi priemonių, kaip teisinėmis priemonėmis sustabdyti F-35A naikintuvų tiekimą vis labiau neprognozuojama tampančiai šaliai.

Kongresmenas Davidas Ciciline‘as pateikė įstatymo projektą, argumentuodamas, kad JAV „negali apsimesti nematanti agresyvaus ir peiktino Turkijos elgesio“.

„Turkijos valdantysis režimas, kuriam vadovauja Recepas Tayyipas Erdoganas, pastaraisiais metais virsta autoritariniu, slopinamos ir tildomos nepalankios nuomonės, ribojama žodžio ir žiniasklaidos laisvė. Jie nelaisvėje laiko amerikiečių, norėdami jais pasinaudoti kaip jauku derybose su JAV valdžia“, – teigia D. Ciciline‘as.

Turkija iš viso norėtų įsigyti bent 100 radarais sunkiai susekamų naikintuvų, tačiau abiejų pagrindinių JAV partijų politikų nepasitenkinimas Ankara kiekvieną dieną vis auga ir auga.

Pagrindinė jų baimė – potenciali žala, kurią itin brangiai kainuojančių orlaivių gebėjimui vykdyti misijas gali padaryti technologijų atsidūrimas Maskvos rankose.

„Turkijos strateginiai sprendimai, mums labai apmaudu, vis dažniau tiesiogiai prieštarauja Jungtinių Valstijų interesams. Šie Turkijos veiksmai paverčia F-35 technologijų perdavimo Erdogano režimui galimybę labai rizikinga“, – pritaria senatorius Jamesas Lankfordas.