Jis įsitikinęs, kad rusų pajėgos nori smogti iš karto dviem kryptimis.

„Kodėl dauguma sako, kad vienu metu bus puolama Zaporižios ir Kryvyj Riho kryptimis? Greičiausiai jie sugalvojo prasiveržti dviem kryptimis, tada susijungti ir tokiu būdu išsispręsti logistikos klausimą. Jeigu tikrai planuoja tokius veiksmus, pasisekus galėtų suvienyti jėgas su Donbaso dariniais“, – mano M. Samusas.

Jis įsitikinęs, kad visgi tokio plano okupantams įvykdyti nepavyks dėl nuolatinio Rusijos prezidento V. Putino kišimosi: „Tai Rusijos generolų svajonės, generolų, nebežinančių, ką daryti toliau. Jie pateko į spąstus, nes, paklausę Putino politinio sprendimo, visas pastangas metė į Donbasą, nes prezidentas reikalavo dar iki balandžio okupuoti Donecko, Luhansko sritis, paskelbti vadinamųjų „Luhansko Liaudies Respublikos“ ir „Donecko Liaudies Respublikos“ nepriklausomybę, surengti referendumą. Tuos referendumus surengti jie norėjo jau seniai, bet niekaip nepavyksta. Kadangi visas jėgas atidavė Donbasui, Ukrainos kariuomenė jiems pietuose užkūrė tokią pirtį“.

M. Samusas įsitikinęs, kad rusai pietuose gali telkti pajėgų kiek tinkami, bet nuo to galingesni netaps.

„Greičiau jau priešingai: kuo daugiau pajėgų ten bus metama, tuo daugiau išteklių reikės. Reikės degalų, šaudmenų, kuriuos reguliariai naikina mūsų HIMARS. Galiausiai ten liks žmonės be šaudmenų, be kuro, technika tiesiog stovės nenaudojama, o Rusijos kariai Ukrainos pajėgų bus tiesiog naikinami“, – paaiškino ekspertas.

M. Samusą apie situaciją Ukrainoje neseniai kalbino ir rbc.ua.

– Kodėl okupantai perkelia pajėgas į Chersono ir Zaporižės sritis? Iš atvirų šaltinių žinoma, kad jie šias pajėgas perkelia net iš rytų. Ar tai gynybos tikslais, o gal jie vis tik nori eiti į puolimą?

– Iš tikrųjų situacija rusams klostosi labai nepalankiai, nes Ukraina pradėjo veiksmingai naudotis raketinėmis salvinės ugnies sistemomis HIMARS, naikina rusų šaudmenų, artilerijos atsargų slėptuves vadavietes, logistiką ir taip toliau. Rusija Donbase jau praranda pranašumą.

Pietuose jų situacija dabar tokia, kad jų pajėgos Zaporižios ir Kryvyj Riho kryptimis, vakariniame Dnepro krante, jau faktiškai apsuptos. Sunaikinti tiltai. Jeigu rusai negali veiksmingai užtikrinti tiek logistikos, tiek personalo, tiek šaudmenų, tai iš esmės reiškia, kad jie apsupti. Turi vienintelę išeitį: arba pasiduoti, arba ir toliau kažką išsigalvoti.

Kažkodėl nusprendė išsigalvoti. Rusijos generolai nedrįsta Putinui pasakyti, kad traukiasi iš Chersono. Tai neįmanoma net teoriškai, tik bet kokiu atveju jie kol kas „geros valios žingsnio“ nepaskelbs, kaip kad buvo su Gyvačių sala. Iš ten jie irgi negalėjo pasitraukti. Tas pats nutiko su Kyjivu ir Kyjivo sritimi. Jie netgi teoriškai negalėjo įsivaizduoti atsitraukimo, nes jau tada nebuvo kelio, nebuvo tokios galimybės.

Dabar tai vyksta Chersono ir Zaporižios srityse, ypač Chersono, kur rusai dabar patekę į labai sudėtingą situaciją. Todėl ir nori ten permesti pastiprinimą, kad galėtų pabandyti pulti Kryvyj Riho kryptimi, galimas dalykas, Nikolajivsko kryptimi ir pakeisti situaciją, kokią dabar sukūrė Ukrainos kariuomenė.

Tik esu tikras, kad jiems tikrai nepavyks. Tai toks chaotiškas bandymas, neapgalvotas. Tai emocionali Rusijos generolų reakcija į situaciją: „Man neįdomu, kaip jūs spręsite šį klausimą, bet jeigu atsitrauksite iš Chersono ir to rajono, aš jus sušaudysiu ir sunaikinsiu“. Jie nežino, ką daryti, nes nebeturi, iš kur pasisemti jėgų.

Jūs labai teisingai pasakėte: jie jau pradėjo pajėgas iš Donbaso perkėlinėti į kitas vietas, nors V. Putinas ir davė labai aiškią politinę užduotį – bet kokia kaina okupuoti Donbasą. Jie su ta užduotimi nesusidorojo, bet yra priversti permesti pajėgas Chersono kryptimi, nes ten situacija absoliučiai beviltiška, ir jie bando rasti kažkokį sprendimą. Manau, kad rezultatas bus dar blogesnis, nes bus paimta į nelaisvę ir išžudyta dar daugiau rusų karių.

– Ne visai suprantu, kaip jie planuoja į dešinį krantą perkelti tą pastiprinimą, juk mes kontroliuojame visus svarbiausius perėjimus per Dneprą. Tarkime, kad jiems šis tas pavyks. Tai apsunkina ir vilkina mūsų susiplanuotą puolimą Chersono srityje, juk jį jau ne pirmą mėnesį anonsuoja?

– Mes nesame priklausomi nuo laiko. Šiuo atveju svarbiausia nepapulti į šituos spąstus – nepradėti savo operacijų planuoti priklausomai nuo kažkokių datų. Operacija sėkminga tik tada, kai susiklosto jos įgyvendinimui palankios aplinkybės. Tai ir reikiama pajėgų koncentracija, reikiamas taktinis nusiteikimas, reikiamas operatyvinių veiksmų planas. Jeigu pradeda kalbėti apie kažkokias datas, visi mūsų parametrai tampa priklausomi nuo laiko. Tokio lygio operacijų neturėtų apibrėžti laiko sąvokos.

Jeigu ši mūsų operacija nėra priklausoma nuo kitų svarbių įvykių, galinčių kažkaip pakeisti strateginę arba operatyvinę situaciją, tuomet geriausia orientuotis tik į tinkamų sąlygų susidarymą. Todėl visai nematau tragedijos, kad, pavyzdžiui, kontrpuolimas įvyks ne šiandien, o, tarkim, poryt. Čia svarbiausia efektyvumas.

Jeigu rusai pradės pulti, tada, galimas dalykas, teritorine prasme jų jėgos išsiskaidys. Ir jos bus išskaidytos kurį laiką, nes judėti vienu metu skirtingomis kryptimis jos negali. Ta situacija panaši į tą, kokia buvo Kyjivo ir Černihivo srityse. Jie prasiveržė 200-300 kilometrų, o tada Ukrainos kariuomenė tiesiog perkirto jų logistines linijas, teko pasiduoti.

Dalis buvo sunaikinti, dalis pabėgo.

Tokia pati situacija, bent jau aš taip tikiuosi, dabar formuojasi pietuose: jie bandys judėti pirmyn, Ukrainos kariuomenė trikdys jų logistiką ir palaipsniui po truputį juos naikins. Galimas toks pat scenarijus kaip Kyjivo srityje, kai mūšių žemėlapis ilgą laiką nesikeitė, o tada vos per 3-4 dienas rusai iš ten išsinešdino. Ši operacija gali baigtis taip, jog rusai paprasčiausiai išsilakstys apimti panikos.

– Kas šiandien pas mus Donecko srityje? Analitikai iš Karo tyrimų instituto mano, kad šio Rusijos puolimo kulminacija ten gali baigtis dar prieš perimant Bachmutą ar Slovjanską.Jie labai lėtai, bet juda link Bachmuto, po kelis kilometrus per dvi savaites.

– Žinoma, juk turi politinę užduotį – jiems reikia okupuoti visas Donecko ir Luhansko sritis. Be jų V. Putinas negali kalbėti apie jokius apčiuopiamus šios operacijos rezultatus, Donecko ir Luhansko sritys turi būti rusų rankose. Net ir propagandos asams bus labai sunku Rusijos žmonėms paaiškinti, kas čia iš viso nutiko: prarado Chersoną, nesugebėjo okupuoti Donbaso, tai kam tada tokie didžiuliai nuostoliai?

Todėl Chersono klausimo, kuris jiems, galimas dalykas, kilo staiga, fone Donbasas nedings iš dienotvarkės tol, kol nepavyks jo viso okupuoti. Todėl iki kulminacijos ten dar toli, jie turi sukurti palankias sąlygas atakoms Slovjanske, Kramatorske ir tik tada jau pulti kitas Donbaso teritorijas iki pat galo. Manau, kad jie dabar bandys pratęsti savo pastangas šturmuoti.

Tik turi problemų su artilerija, HIMARS sėkmingai naikina jų šaudmenų slėptuves, gresia bėdos su personalu, juos tempia į pietus, tad natūralu, jog puolimas silpsta. Bent jau tol, kol nebus priimtas koks nors sprendimas dėl Chersono. Tik po eilinio pajėgų pergrupavimo Donbase visgi gali būti sukurtas koks nors atakos darinys. Jie, žinoma, nori viską padaryti labai greitai. Tik niekaip negaliu įsivaizduoti, kaip jie tai planuoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją