Prezidentas Donaldas Trumpas anksčiau buvo išreiškęs pageidavimą, kad įmonės pradėtų veiklos atnaujinimą iki Velykų , tačiau didžioji šalies dalis liko uždaryta, o bažnyčios transliavo mišias internetu, kad neleistų plisti virusui, Jungtinėse Valstijose jau nusinešusiam daugiau nei 22 tūkst. žmonių gyvybes.

Sprendimą dėl to, kada sušvelninti karantiną, D. Trumpas vadina vienu reikšmingiausių per savo kadenciją. Jis patiria ir visuomenės sveikatos specialistų, ir verslo atstovų, taip pat kai kurių konservatyvių sąjungininkų, norinčių nedelsiant grįžti prie įprasto gyvenimo, spaudimą.

JAV Nacionalinio alergijos ir užkrečiamųjų ligų instituto vadovas Anthony Fauci televizijai duotame interviu pareiškė, kad tam tikrose šalies dalyse apribojimai galėtų būti pradėti švelninti gegužę, tačiau perspektyvas vertino atsargiai.

„Manau, kad greičiausiai tam tikru mastu [karantinas] galėtų būti pradėtas švelninti ateinantį mėnesį“, – kanalui CNN teigė A. Fauci.

„Tikimės, kad iki mėnesio pabaigos galėsime apsižvalgyti ir paklausti: gerai, ar yra kokių nors elementų, kuriuos galėtume saugiai ir atsargiai grąžinti?“, – kalbėjo virusologas.

„Jei taip bus, pirmyn. O jei ne, tiesiog toliau lauksime“, – pridūrė A. Fauci.

Pasak jo, skirtingi regionai bus pasirengę atnaujinti įprastą veiklą skirtingu metu, taigi nebus įmanoma tiesiog „įjungti“ šalies.

Kitaip nei daugelyje Vakarų šalių, Jungtinėse Valstijose sprendimą dėl karantino pirmiausia priima vietos institucijos, o ne prezidentas. Daugelis stipriai nukentėjusių ir tankiai apgyvendintų regionų vadovų pažadėjo, kad apribojimo priemonės bus taikomos tol, kol reikės.

Jungtinėse Amerikos Valstijose, kuriose gyvena 4,25 proc. pasaulio gyventojų, užfiksuota beveik penktadalis iš beveik 110 tūkst. mirčių nuo koronaviruso atvejų.

Jungtinėse Valstijose per parą užregistruota 1 514 mirties nuo koronaviruso atvejų, rodo sekmadienį 20 val. 30 min. vietos (pirmadienį 3 val. 30 min. Lietuvos) laiku paskelbti Baltimorėje įsikūrusio Johnso Hopkinso universiteto duomenys. Bendras COVID19 aukų JAV skaičius padidėjo iki 22 020 ir yra didžiausias pasaulyje.

JAV taip pat pirmauja pasaulyje pagal patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičių, kuris sekmadienį vakare buvo 555 313.