Jo teigimu, į Baltarusijos brigadų perginklavimo planus įeina dabartinių sistemų pakeitimas Rusijos raketų kompleksu „Iskander“, tačiau priklausomai nuo situacijos, procesas gali būti paspartintas.

Jei nepavyktų derybos su JAV dėl PRG problemos, Rusija gali dislokuoti operatyvinius taktinius raketų kompleksus „Iskander“ Kaliningrado srityje, Baltarusijoje ir Krasnodaro krašte. Apie tai pranešė Rusijos agentūra „Interfax“ su nuoroda į karinį diplomatinį šaltinį Maskvoje.

Rusija vis periodiškai pagrasina dislokuoti raketų kompleksus „Iskander“ prie savo sienų. Šiandieninė informacija skiriasi tik tuo, kad anksčiau ji grasino dislokuoti šiuos kompleksus tik Kaliningrado srityje, tačiau, A. Alesino teigimu, „Iskander“ tiekimo Baltarusijai planas jau seniai įtrauktas į Rusijos ir Baltarusijos karinių projektų sąrašą. Greičiausiai, turimas omenyje rusų raketų brigados formavimas Lietuvos kaimynystėje.

Lietuvai vargu ar patiks tokie Maskvos veiksmai, tačiau „Iskander“ dislokavimas kaimyninėje Baltarusijoje ir Kaliningrado srityje yra Maskvos reakcija į Lenkijos veiksmus.
„Šiuo metu viskas vyksta pagal planą („Iskander“ raketų kompleksų projekto realizavimas Rusijos Federacijoje ir Baltarusijos Respublikoje –DELFI), tačiau jei Rusijos ir JAV derybos nebus sėkmingos, viskas gali būti paspartinta“, – mano A. Alesinas.


„Iskander“ dislokavimas Baltarusijoje – pagal planą

„Iskander“ raketų kompleksų dislokavimą Baltarusijoje reikėtų vertinti atsižvelgiant į Baltarusijos raketų brigadų perspektyvą, teigia karinis ekspertas A. Alesinas.

„Kalbama apie (Baltarusijos – DELFI) raketų brigadas, aprūpintas sistemomis „Točka“ ir „Točka U“. Į jų perginklavimo planus, kurie sudarinėjami jau kokius 8 metus, įtrauktas šių operatyvinių–taktinių raketų kompleksų („Iskander“ – DELFI) tiekimas“, – patikslina jis.

Viena vertus, baigiasi „Točka“ ir „Točka U“ eksploatavimo terminas, be to, techniniai sistemos „Iskander E“ duomenys gerokai pranoksta ankstesnių sistemų duomenis. „Visų pirma, jų įveikiamas nuotolis – 280 km. Sutartyje dėl raketų ginkluotės apribojimo numatyta, kad Rusija, kaip ir kitos šalys, gali perduoti kitoms valstybėms sistemas, kurių raketos įveikia ne didesnį nei 300 km nuotolį. „Iskander E“ yra eksportinis rusiškojo „Iskander“ variantas, kurio įveikiamas nuotolis – 280 km“, – aiškina ekspertas.

Jo teigimu, šiuo metu Baltarusijos specialistai ruošiami Rusijos aukštosiose karinėse mokymo įstaigose ir brigadose, kurios taip pat turi tokias sistemas. Iki paskutinio momento dėl Rusijos karinės pramonės komplekso (KPK) žlugimo, Baltarusijos karinių brigadų aprūpinimo „Iskander“ kompleksais perspektyva vis buvo atidedama. Tačiau pastaruosius pusantrų metų, pažymi A. Alesinas, projekto realizavimas peraugo į praktinę stadiją.

„Prasidėjo kariniai mokymai. (...) Viskas dabar priklausys nuo to, kaip seksis Rusijos KPK ir Rusijos gamyklai Votkinske, kuri taip pat gamina sistemas „Topol“.“

Baltarusijoje gali būti įkurta rusų karinė bazė

A. Alesino teigimu, rusai visų pirma ginkluote aprūpins savo raketų brigadas, tačiau jis pabrėžė, kad, greičiausiai, kalbama apie rusų dalinio dislokavimą Baltarusijos teritorijoje ir jo aprūpinimą „Iskander M“ raketomis, įveikiančiomis iki 500 km nuotolį.

„Galima numanyti, kad Baltarusijoje bus dislokuota rusų bazė, kuri bus aprūpinta šia sistema. Jei padėtis paaštrėtų – Rusija ir JAV nesusitartų dėl PRG – šią įrangą galima labai greit perkelti (iš Rusijos – DELFI), ir vienoje iš buvusių sovietinių bazių gali būti įkurta Rusijos raketų bazė. Tai antrasis įvykių eigos variantas, o pirmasis – spartesnis Baltarusijos raketų brigadų aprūpinimas „Iskander E“ kompleksais“, – reziumuoja jis.

Jei viskas vyks pagal Baltarusijos planą, šių kompleksų dislokavimas nebus baigtas ir iki 2015 m., tačiau jei Rusija ir JAV nesureguliuos savo santykių PRG srityje, „galima tikėtis greitojo varianto“, – prognozuoja DELFI pašnekovas.