Neverta tikėtis, kad Rusija susilaikys nuo tolesnio Ukrainos skaidymo, todėl Vakarams reikia ambicingesnės strategijos, leidinyje „The New York Times“ rašo Kolumbijos universiteto profesorius, žinomas ekspertas Stephenas Sestanovichius. Jis pataria: „Jei norime išvengti naujo Šaltojo karo, turime pasimokyti iš senojo“.

Autoriaus nuomone, po Krymo aneksijos Rusijos prezidentas, greičiausiai, padarys pertrauką.

„Iki šios dienos jo vykdoma politika yra improvizacijų virtinė“, – pažymi ekspertas. Jei V. Putinas atsisakys savo pretenzijų į kitas Ukrainos teritorijos dalis, greičiausiai, išvengs naujų Vakarų šalių sankcijų.

Tačiau ekspertas pabrėžia, kad V. Putinas inicijavo pavojingą krizę regione: „Suardęs Ukrainos valstybinę santvarką, V. Putinas padarė taip, kad krizės išvengti nebeįmanoma“.

Daugiau nei 20 metų Ukrainos lyderiai, net ir korumpuoti bei nekompetentingi, labai atsakingai žiūrėjo į šalies vieningumą, secesijos klausimas buvo tabu. O dabar V. Putinas iškėlė klausimą apie Ukrainos subyrėjimą.

„Nesuvaldomas nacionalizmas, o ne invazija – štai tikra silpnoji Ukrainos vieta“, – pažymi autorius. V. Putinas neapdairiai įpūtė patriotinius jausmus abiejose sienos pusėse, ir jie pradeda gyventi savo gyvenimus.

Jis pabrėžia, kad šioje situacijoje JAV ir Europos Sąjunga turi padėti Ukrainai ne tik ekonomiškai, bet ir kuriant veiksmingas valstybines institucijas: pradedant kariuomene ir baigiant politinėmis partijomis.

„Kol etninės nuoskaudos buvo kontroliuojamos, šis blogas funkcionavimas neturėjo didelės reikšmės, o dabar jis gali sukelti naują krizę“, – rašoma straipsnyje.

S. Sestanovichius pataria pasinaudoti teigiama Šaltojo karo patirtimi: „Penktajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje „varžymo politikos“ autoriai Vakaruose manė, kad raktas į sėkmę yra valstybės formavimas “. Jie suvokė, kad Vakarų Europos šalių politiniai ir ekonominiai modeliai yra sugriauti, panašiai kaip šiandieninės Ukrainos.

„Varžymas“ sėkmingas buvo ne todėl, kad Vakarų šalys darė žalą Sovietų Sąjungai. JAV politikos esmė buvo šalių, esančių šiapus sienos, atkūrimas, stabilizavimas ir integravimas, rašo autorius. Vašingtonas būgštavo, kad J. Stalinas nuvers vyriausybes Romoje ir Paryžiuje, tačiau sėkmingas valstybių formavimas išsklaidė šias baimes.

S. Sestanovichius pataria Vakarams panašiai padėti Ukrainai: sustiprinti ją ir padėti jai tapti veiksminga valstybe. Tai, eksperto manymu, neleis V. Putinui pasiduoti pagundai ir sugriauti Ukrainą. Kitaip mes „išvysime daug pavojingesnę krizę, nei krizė dėl Krymo“, – reziumuoja jis.