„Absoliuti ukrainiečių dauguma vėl, kaip ir prieš penkerius metus, nori radikalių politinių pokyčių. Šiuo požiūriu tai buvo panašu į Maidaną – tik šį kartą rinkiminį“, – RFE/RL sakė ukrainietis politologas Volodymyras Fesenko, turėdamas omenyje 2013–2014 m. Kijeve vykusius Maidano protestus, padėjusius nušalinti nuo valdžios prorusišką Viktoro Janukovyčiaus valdžią ir atverti kelią P. Porošenkai į šalies prezidento postą.

Politinės patirties neturintis 41 m. V. Zelenskis sekmadienį vykusiame antrame rinkimų ture surinko apie 73,2 proc. balsų, o už dabartinį šalies vadovą P. Porošenko balsavo 24,46 proc. rinkėjų.
„Šie duomenys labai netipiniai. Įprastai mūsų rinkimai būna labai konkurencingi, o tokio rezultato, tokio balsų skirtumo iki šiol nėra buvę“, – teigė sociologė Natalija Charčenko.

Du kartus ministru buvęs, turintis konditerijos įmonę P. Porošenko (53 m.) savo rinkimų kampanijoje akcentavo savo indėlį penkerius metus trunkančiame kare Rytų Ukrainoje su Rusijos remiamais separatistais, per kurį jau žuvo daugiau nei 13 tūkst. žmonių.

Savo rinkimų kampanijos šūkiu „Kariuomenė! Kalba! Tikėjimas!“ P. Porošenka pabrėžė ir ukrainiečių stačiatikių atskyrimą nuo Maskvos stačiatikių bažnyčios, taip pat norėjo akcentuoti, kad yra ukrainiečių kalbos saugotojas.

Tačiau šie klausimai ukrainiečių elektoratui atrodė mažiau svarbūs nei rūpesčiai dėl ekonomikos ir poreikis dėti daugiau pastangų, kovojant su korupcija, mano N. Charčenko ir Mančesterio universiteto akademikė Olha Onuch.

„Dauguma ukrainiečių nėra susikoncentravę į kalbą reguliuojančius įstatymus ar religiją. Šie (aspektai) jų neveikia. Jiems aktualūs kasdieninės duonos klausimai, susiję su išgyvenimu, su pagrindiniais kasdieniais poreikiais, kurie nėra patenkinti, ir kasdiene korupcija, su kuria jiems tenka susidurti praktiškai visose gyvenimo srityse“, – teigė O. Onuch.

Gyventojų nuomonės apklausos rodė, kad V. Zelenskis didele balsų persvara aplenks P. Porošenko antrame rinkimų ture, taigi komiko pergalė prezidento rinkimuose nebuvo didelė staigmena.
2014 m. gegužę laimėjusio prezidento rinkimus su 54 proc. rinkėjų balsų P. Porošenkos reitingai visuomenėje stipriai sumažėjo ir nebedidėjo, taigi jo šansai įveikti V. Zelenskį buvo menki, net jei jo rinkimų kampanija būtų buvusi kitokia, teigė V. Fesenko.

Vieno kovą atlikto tyrimo duomenimis, beveik pusė rinkėjų nebūtų jokiomis aplinkybėmis balsavę už P. Porošenką.

„Tai pirmiejirinkimai, kuriuose ne tik buvo tokia ryški persvara, tačiau ir nebuvo regioninio susiskaldymo“, – teigė N. Charčenko.

„Ukrainos rinkėjai labai greitai nusivilia. Taip atsitiko visiemsprezidentams, nuo Leonido Kravčiuko iki Petro Porošenkos. V. Zelenskis susidurs su ta pačia rizika“, – sakė V. Fesenko.

Lvovo meras Andriejus Sadovy spaudai teigė, kad V. Zelenskis „šiuo metu įkūnija labai daug žmonių vilčių, kurie tikėsis iš jo stebuklo ir norės to jau rytoj“.