„Mes toliau stebėsime, ar siuntos iš tikrųjų atkeliauja“, – pridūrė jis.

Anot J. Kirby, kalbama apie „reikšmingą skaičių“. Tačiau JAV vyriausybė nemano, kad šios ginklų siuntos gali turėti įtakos karo eigai. Tai esą ne tik rodo, kiek Šiaurės Korėja yra pasirengusi remti Rusiją.

Tai, anot J. Kirby, ir ženklas, kad Rusijai trūksta karinės įrangos. „Aš jau praeityje sakiau, jog yra duomenų, kad rusai ties savo ranką į Šiaurės Korėją“, – teigė pareigūnas.

Kanadoje, Ontarijuje, esančio Vaterlo universiteto politikos mokslų profesorius Davidas Welchas „Newsweek“ sakė, kad Šiaurės Korėja, „be jokių abejonių“, karo Ukrainoje metu palaiko Rusiją.

„Ji yra viena iš nedaugelio šalių, balsavusių prieš [Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos] rezoliuciją invazijai pasmerkti, – pareiškė jis. – Be to, ji yra viena iš nedaugelio šalių, balsavusių prieš sprendimą pasmerkti Ukrainos teritorijų aneksiją.“

Šiaurės Korėja „labai tvirtai“ remia Rusiją, pridūrė D. Welchas.

Kai kovo mėnesio pradžioje Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja balsavo dėl rezoliucijos, kuria buvo smerkiama Rusijos invazija ir reikalaujama nedelsiant išvesti karius, priėmimo, tik Sirija, Baltarusija, Eritrėja ir Šiaurės Korėja palaikė Rusiją ir balsavo prieš.

Praėjusį mėnesį Šiaurės Korėja, Baltarusija, Nikaragva, Rusija ir Sirija balsavo prieš kitą rezoliuciją, kuria šalys raginamos nepripažinti Rusijos paskelbtos keturių Ukrainos regionų aneksijos, pasaulio lyderių pavadintos nelegitimia ir neteisėta.

Ekspertų grupės „Stimson Center“ tyrėja ir Šiaurės Korėjos analizės portalo „38 North“ redaktoriaus pavaduotoja Natalia Slavney „Newsweek“ sakė, kad Šiaurės Korėja „visus šiuos metus aiškiai leido suprasti, kad remia Rusiją“.

Kaip ir D. Welchas, N. Slavney pažymėjo, kad Šiaurės Korėja buvo viena iš šalių, kovo mėnesį balsavusių prieš rezoliuciją, ir atkreipė dėmesį į Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno išsakytus įsipareigojimus dėl abipusės pagalbos ir santykių stiprinimo.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios, Šiaurės Korėja kaltę dėl karo suvertė Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) ir Vakarų „hegemoniškai politikai“ ir „savavališkumui“.

„Rusija ir Šiaurės Korėja seniai bendradarbiauja ir ekonomikos srityje“, – nurodė N. Slavney.

Ji pridūrė, kad, vadovaujantis turimomis žiniomis, buvo atnaujinta prekyba geležinkeliais tarp šių šalių, taigi, „atsižvelgiant į kontekstą, ginklų ir susijusių reikmenų siuntimas būtų logiškas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)