Kremliaus pareigūnai ir propagandistai Rusijos valstybinėje žiniasklaidoje plačiai diskutuoja apie pralaimėjimo Charkivo srityje priežastis, o tai akivaizdžiai prieštarauja jų ankstesnei retorikai, nušviečiant perdėtas ar išgalvotas Rusijos sėkmes.

Kremlius niekada nepripažino, kad Rusija buvo nugalėta prie Kyjivo ar Gyvačių saloje, traukimąsi iš Kyjivo pristatydamas kaip sprendimą, būtiną siekiant pirmenybę teikti Donbaso „išlaisvinimui“, o pasitraukimą iš Gyvačių salos – kaip „geros valios gestą“.

Ir dabar Rusijos gynybos ministerija iš pradžių ėjo tuo pačiu keliu bei tvirtino, kad Rusijos kariai buvo išvesti iš Charkivo srities „persigrupuoti“, tačiau ši versija buvo smarkiai kritikuojama internete.

ISW mano, kad Kremliaus pralaimėjimo pripažinimas yra pastangų nukreipti kritiką nuo Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir permesti kaltę gynybos ministerijai bei kariuomenės vadams dalis.

Vienas iš Kremliaus tarptautinių santykių tarybos narių Bogdanas Bezpalko netgi pareiškė, kad karo pareigūnai, kurie nepastebėjo Ukrainos karių ir technikos susitelkimo bei nepaisė įspėjimų apie gresiantį Ukrainos kontrpuolimą Charkivo srityje, turėtų „gulėti ant Putino stalo“.

Kremliaus pralaimėjimo pripažinimas rodo, kad V. Putinas pasiruošęs pripažinti ir iš dalies net susitaikyti su Rusijos pralaimėjimu bei sutelkti dėmesį į kaltės nukreipimą nuo savęs, daro išvadą ekspertai.

Ukraina antradienį pranešė, kad Charkivo srityje jau išlaisvinta šimtai gyvenviečių.

Ukrainos gynybos viceministrė Hana Maliar teigė, kad nuo rugsėjo 6 dienos vykdant puolamąją operaciją Charkivo srityje išlaisvinta 3 800 kv. km. teritorijos, daugiau kaip 300 gyvenviečių, apie 150 tūkst. žmonių. Pasak jos, kontrpuolimo operacija tęsiasi ir vyks iki visiško Charkivo srities išlaisvinimo.

Pasigirdo net raginimų skelbti mobilizaciją

Praėjusį savaitgalį Maskvai išvedus savo kariuomenę iš Charkivo srities Rytų Ukrainoje, kur pastarosios šalies ginkluotosios pajėgos vykdo sėkmingą kontrpuolimą, Rusijoje pasigirdo raginimų skelbti dalinę ar visuotinę mobilizaciją.

„Mano manymu, per pastaruosius du mėnesius specialioji operacija Ukrainoje ir Donbase virto karu, – pareiškė Rusijos Komunistų partijos vadovas Genadijus Ziuganovas. – Šį karą mums paskelbė amerikiečiai, Europa ir NATO.“

„Kiekviename kare turi būti atsakas. Pirmiausia reikalinga visapusiška pajėgų ir išteklių mobilizacija“, – tvirtino G. Žuganovas.

Jis tokius komentarus išsakė po to, kai vienas Rusijos valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ narys, Dūmos deputatas Michailas Šeremetas pareiškė, kad Maska neįgyvendins savo tikslų Ukrainoje, jei nepaskelbs mobilizacijos.

Tuo metu Kremlius antradienį pareiškė, kad Rusijoje visuotinė mobilizacija kol kas neplanuojama.

„Šiuo metu apie tai nekalbama“, – atsakydamas į atitinkamą žurnalisto klausimą teigė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)