D. Trumpo šešėlis persekiojo ir 10 metų sukaktį mininčią Liuksemburgo forumo konferenciją, kurios pranešėjai reiškė rimtą susirūpinimą dėl JAV prezidento viešai pareikštų ketinimų atsisakyti svarbaus branduolinio susitarimo su Iranu ir vis pasikartojančių jo pareiškimų sunaikinti Šiaurės Korėją.

Vašingtono ir Maskvos nesugebėjimas susitarti dėl savo branduolinių arsenalų, kai tarp šių šalių kilo virtinė geopolitinių konfrontacijų, pradedant Ukraina ir baigiant Sirija, skatina netikrumą ir didina nestabilumą, per suvažiavimą Paryžiuje teigė pranešėjai. Tačiau didžiausius ir aktualiausius būgštavimus delegatams kėlė būsimi D. Trumpo veiksmai.

Šią savaitę D. Trumpas turėtų paskelbti, kad nepatvirtins susitarimo su Teheranu, o tai gali niekais paversti visus pasiekimus, kurie buvo padaryti per daugelį skausmingų diplomatijos metų. Politikai per konferenciją taip pat įspėjo, kad toks žingsnis sukeltų neigiamas pasekmes bandymams pažaboti Šiaurės Korėjos branduolinę programą – Pchenjanas ir taip tvirtina, kad JAV ateityje gali sužlugdyti tarptautinį susitarimą.

Itin gerbiamas buvęs JAV gynybos sekretorius Williamas Perry, dirbęs su prezidentais Jimmy Carteriu, Ronaldu Reaganu ir Bilu Clintonu, teigė, kad yra „priblokštas“ D. Trumpo retorikos Šiaurės Korėjos krizės atžvilgiu: „Palikdamas nuošalėje politinio dekoro klausimą, manau, kad tokio pobūdžio kalbos skatina ir sukuria būseną, galinčią reikšti, kad JAV ir Šiaurės Korėja gali įsivelti į karą. Tokio karo pasekmės būtų katastrofiškos“.

W. Perry taip pat atmetė D. Trumpo įsitikinimą, kad branduolinis susitarimas su Iranu yra žlugęs. „Aš nesutinku su tokiu požiūriu į šį susitarimą. Mes matome, kad šis susitarimas sėkmingai apribojo Irano branduolinę programą mūsų pačių saugumo naudai“, - teigė jis.

„Prezidentas Trumpas veikiausiai mano, kad šį susitarimą galima atmesti, o tada vėl derėtis iš naujo. Tačiau kito susitarimo gali nebebūti. Sprendimas atmesti šį susitarimą turėtų pasekmių visur, įskaitant Europą ir mūsų sąjungininkus, kurie žino, kad jis yra veiksmingas“.

Liuksemburgo forumo prezidentas Viačeslavas Moshe Kantoras aiškiai leido suprasti, kad „branduolinio susitarimo su Iranu sužlugdymas būtų neatleistinas“. Jis taip pat įspėjo, kad tyčinės Šiaurės Korėjos provokacijos tikimybė yra „labai reali“ ir kad ji galėtų sukelti „pasaulinę branduolinių smūgių grandinę“, todėl Amerikai reikia labai atidžiai spręsti abi šias problemas.

Buvęs Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Desas Browne`as pažymėjo, kad netgi aukščiausio rango D. Trumpo administracijos pareigūnai ragina jį nežlugdyti minėto susitarimo.

„Mes žinome, kad tokio požiūrio laikosi valstybės sekretorius Rexas Tillersonas, gynybos sekretorius, generolas Jamesas Mattisas ir jo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais, generolas HR McMasteris. Taip mano visas pasaulis, išskyrus labai mažą dalį asmenų. Tai gyvybiškai svarbus dalykas, vertas kovos už tai, kad jis išliktų“, - teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (272)