RBK kalbinti ekspertai sako, kad Kremlius tiesiog negalėjo nepritarti moters iniciatyvai. Ji – kompromisinis variantas tiek prezidento administracijai, tiek liberaliam elektoratui, mano Politinių technologijų centro vadovas Igoris Buninas.

„Viena vertus, jos asmenybė tenkina prezidentą, juk jis ją pažįsta, o, antra vertus, jos dalyvavimas rinkimuose gali pažadinti jaunimą“, – paaiškino jis.

Pagrindinė K. Sobčiak rinkimuose teksianti užduotis bus pritraukti „elitą, kurio netenkina dominuojantis pravoslaviškas diskursas“, – mano ekspertas.

K. Sobčiak – ideali V. Putino varžovė prezidento rinkimuose, nes ji „kaip glamūro ir prabangos pasaulio atstovė“ nepatinka daugumai rusų, tad jos kritika prezidentui nekelia jokio pavojaus, teigia politologas Abbasas Galliamovas.

Jos rinkėjais gali tapti jos projektų šalininkai, įskaitant ir realybės šou „Dom-2“, ir pasyvūs rinkėjai – tie, kurie įprastai balsuoti neina, RBK paaiškino politinių technologijų ekspertas Viačeslavas Smirnovas.

„Mūsų laukia nuostabus šou, ji pelnys daugybės žiūrovų simpatijas, susikraus nemenką politinį kapitalą, kurį vėliau galės realizuoti“, – mano politologas. Anot jo, jeigu K. Sobčiak užsiregistruos į rinkimus, ji gali gauti iki 10 proc. balsų.

Politikos konsultantas Dmitrijus Fetisovas laikosi kiek kitokios nuomonės: jis mano, kad už K. Sobčiak balsuos ne daugiau 3 proc. atėjusių į rinkimus.

K. Sobčiak galima kandidatūra – akivaizdi atsvara Aleksejaus Navalno kampanijai, pastebi Ekonominių ir politinių reformų centro vadovas Nikolajus Mironovas.

Centrinis rinkimų komitetas atkreipia dėmesį, kad A. Navalnas rinkimuose negali dalyvauti, nes yra teistas, sako N. Mironovas: „Akivaizdu, kad K. Sobčiak kandidatė jo auditorijai, todėl ir daro reveransus. Kremliui reikia, kad A. Navalno auditorija neignoruotų rinkimų, kad rinkėjai Maskvoje ir Sankt Peterburge ateitų prie balsadėžių, kaip kad per praeitus rinkimus, kai liberalai kėlė Michailo Prochorovo kandidatūrą“, – samprotauja ekspertas.

Politikos ekspertų grupės vadovas Konstantinas Kalačiovas RBK sako, kad buvo atliktas tyrimas, ir paaiškėjo, kad respondentai ne itin teigiamai vertina K. Sobčiak: „Kaip kandidatė, ji kelia įvairių emocijų – nuo nesupratimo iki nepritarimo, nieko itin pozityvaus. Rinkėjai mano, kad ji rinkimus gali paversti balaganu“.

Jis, skirtingai nei kiti ekspertai, nemano, kad Kremliui jos dalyvavimas rinkimuose bus į naudą: „Labai keista istorija, buvusio V. Putino viršininko dukra meta jam iššūkį“.

Rusijos opozicijos atstovai K. Sobčiak rinkimų planus vertina neigiamai.

„Jablok“ Maskvos skyriaus vadovas Sergejus Mitrocinas RBK sako, kad galima jos kandidatūra susijusi su Kremliaus planais „suskaldyti liberalus“.

„Galiausiai visa tai bus paversta savotišku referendumu dėl pasitikėjimo V. Putinu, juk šalia jo pramogų pasaulio atstovai atrodys labai nerimtai“,– mano jis.

Jam pritaria ir buvęs Valstybės Dūmos deputatas Dmitrijus Gudkovas: jis teigia, kad K. Sobčiak kampanijos sėkme netiki, jeigu ji vyks „siekiant palaužti opozicijos dvasią“.

DELFI primena, kad Rusijos opoziciją palaikanti žurnalistė K. Sobčak trečiadienį pranešė ketinanti dalyvauti kitąmet vyksiančiuose šalies prezidento rinkimuose.

Apie tokius planus moteris paskelbė laiške, skirtame leidinio „Vedomosti“ redakcijai.

„Atsakingai vertinu visus veiksmus visuomeninėje sferoje ir, apsvarsčiusi visas rizikas ir neįtikėtinus tokios užduoties sunkumus, nusprendžiau, kad mano dalyvavimas prezidento rinkimuose iš tiesų gali būti žingsnis itin būtinų mūsų šaliai pokyčių link“, – rašė K. Sobčak.

„Nepaisant valdininkų mėginimų mane sukompromituoti ir pasinaudoti manimi savo tikslais, nepaisant dalies mano draugų liberalų užsipuolimų, nepaisant „sofos“ politologų spekuliacijų, mano kandidatavimas gali būti ir bus naudingas tiek opozicijai, tiek visai visuomenei“, – mano žurnalistė.