Tokia nuomonė pateikiama organizacijos ataskaitoje, parengtoje iš karto po to, kai prezidento pasirašytas įstatymo projektas pasiekė Dūmą, informuoja newsru.com.

„Įsteigdamas Nacionalinę gvardiją ir paskyręs jos vadovu Zolotovą, V. Putinas, visai gali būti, siekia apsaugoti savo administraciją nuo valdžios perversmo grėsmių.

Tai leidžia teigti, kad Kremliaus galva nerimauja, ar valdžios perversmo atveju pavyktų išlaikyti kitų jėgos struktūrų – Federalinės saugumo tarnybos, Vidaus reikalų ministerijos pajėgų ir netgi armijos – lojalumą.

Atsižvelgdamas į Rusijos istoriją, V. Putinas akivaizdžiai stengiasi išvengti pavojingo pažeidžiamumo, kurį visą valdymo laikotarpį jautė jo pirmtakas Borisas Jelcinas“, – teigiama dokumente.

Analitikai iš Amerikos Nacionalinę gvardiją Rusijoje vertina kaip „asmeninę Rusijos prezidento armiją“.

Viktoras Zolotovas

„Zolotovas – buvęs V. Putino apsaugos darbuotojas, ir, remiantis turimais duomenimis, vienas iš žmonių, kuriais dabartinis Kremliaus vadovas pasitiki labiausiai.

Taip, kaip Jelcinas pasitikėjo Koržakovu. Paskyręs Zolotovą Nacionalinės gvardijos vadovu, V. Putinas atskleidė tikrąją šios iš pirmo žvilgsnio perteklinės jėgos struktūros prigimtį ir pagrindinę užduotį“.

Jau anksčiau ekspertai samprotavo, kad V. Putinas davė nurodymą sukurti Nacionalinę gvardiją Vidaus reikalų ministerijos pajėgų pagrindu, norėdamas iš esmės apsirūpinti armija, kuri gintų dabartinį valdantįjį režimą ir asmeniškai valdžios įtakingiausius.

Taip pat spėjama, kad ir laikas naujos jėgos struktūros atsiradimui pasirinktas neatsitiktinai: Nacionalinė gvardija galės pasitarnauti malšinant nepasitenkinimą artėjančių parlamento ir prezidento rinkimų fone.

Nepaisant to, išvakarėse Kremlius į žurnalistų klausimus apie galimą Nacionalinės gvardijos atsiradimo ryšį su artėjančių rinkimų periodu atsakė neigiamai.

„Aš jau praktiškai į šį klausimą atsakiau žodžiu „ne“, – pareiškė Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Rusijos prezidentas V. Putinas balandžio 5 dieną pasirašė įsaką, kuriuo, remiantis Rusijos vidaus reikalų ministerijos pajėgų pagrindu, įkuriama Nacionalinė gvardija. Jai priklausys specialiosios Vidaus reikalų ministerijos pajėgos.

Vladimiras Putinas, Viktoras Zolotovas

Naujoji struktūra užsiims kova su terorizmu, narkotikais bei organizuotu nusikalstamumu ir atliks specialiųjų pajėgų funkcijas.

Nacionalinei gvardijai vadovauti paskirtas Viktoras Zolotovas, anksčiau buvęs atsakingas už prezidento apsaugos tarnybą. Paskutinį XX amžiaus dešimtmetį jis dribo Anatolijaus Sobčiako, kuris tuo metu buvo Sankt Peterburgo meras, apsaugos darbuotoju.

Priminsime, kad anksčiau, dar prieš paskelbiant „Startfor“ ataskaitą, „Nezavisimaja gazeta“ žurnalistai taip pat rašė apie tai, kad idėja įkurti Nacionalinė gvardiją ne nauja. Apie tokį darinį kalbėta dar paskutinio XX amžiaus pradžioje.

„Be to, Borisas Jelcinas kaip ir faktiškai anonsavo specialių gvardiečių, kurie turėtų ginti šalies Konstituciją ir demokratines vertybes, atsiradimą. Tiesa, pavadinimo tada būna kitokio – „Rusijos gvardija“, teigiama NG straipsnyje. Formuoti šią struktūrą imtasi 1991 metais, tačiau planai žlugo gvardiečių projekto kuratoriui perėjus į opoziciją.