Šeštadienį padarytos nuotraukos rodo iki keturių transporto priemonių arba priekabų įrangai gabenti, nuolat stovinčių prie įvažiavimo į Pungjėri branduolinių bandymų poligoną. Be to, tikriausiai matomi ant žemės nutiesti ryšių kabeliai.

„Ši įranga tikriausiai bus panaudota bandymui inicijuoti, sprogdinimo duomenims rinkti ir jiems apdoroti“, – rašo projektas „38North“, priklausantis Johnso Hopkinso universiteto JAV ir Korėjos institutui.

Praeitą savaitę JAV kariškiai padarė panašias išvadas, išanalizavę veiklą šios uždaros valstybės branduoliniuose objektuose.

Pchenjanas siekia pasigaminti didelio nuotolio raketų, pajėgių nešti branduolinius užtaisus ir smogti taikiniams JAV žemyninėje dalyje. Šiaurės Korėja iki šio yra atlikusi penkis branduolinius sprogdinimus, iš jų du – praeitais metais.

Naujas branduolinis bandymas būtų iššūkis neseniai į valdžią atėjusiam JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), pareiškusiam, kad Šiaurės Korėjos užmojai įgyti tarpžemyninių balistinių raketų „neišsipildys“.

Pchenjanas 2016 metais išbandė daug raketų. Anksčiau šį mėnesį Šiaurės Korėja vienu metu paleido keturias balistines ir pareiškė, kad tai buvo pratybos, per kurias imituotas smūgis JAV bazėms Japonijoje.

Tuojau po šių manevrų regione apsilankė naujasis JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Reksas Tilersonas). Jis pripažino, kad du dešimtmečius dėtos pastangos denuklearizuoti Šiaurės Korėją buvo nesėkmingos.

Jis pažadėjo, kad bus laikomasi naujos strategijos, bet jokių detalių nepateikė.

„38 North“ tyrėjai antradienį pastebėjo, kad iš Pungjėri tunelių pumpuojamas vanduo, tikriausiai ruošiant juose sumontuoti stebėjimo arba ryšių įrangą.

„Visų šių veiksnių derinys aiškiai rodo, kad pasiruošimai bandymui smarkiai pažengę, įskaitant prietaisų įrengimą“, – sakoma pranešime.

Vis dėlto jie perspėjo, kad nėra „jokių nepaneigiamų įrodymų“.

„Šiaurės Korėja žino, kad pasaulis stebi, ir yra pajėgi griebtis apgaulės, todėl reikėtų būti atsargiems prieš skelbiant, kad branduolinis bandymas gali būti įvykdytas artimiausiu laiku“, – pabrėžiama pranešime.

Seulo gynybos ministerija atsisakė komentuoti naujausio pranešimo detales, bet sakė „toliau atidžiai stebinti Šiaurę, naudodama ir Pietų Korėjos, ir Jungtinių Valstijų žvalgybos pajėgumus“.

Ministerijos atstovas pakartojo Seulo nuomonę, kad „Šiaurės Korėja yra pasiruošusi atlikti branduolinius bandymus bet kuriuo metu, kai jos lyderis nuspręs tai padaryti.“

Nors Jungtinės Valstijos ne kartą skelbė sankcijas Pchenjanui po jo 2006 metais įvykdyto pirmojo branduolinio bandymo, ši šalis tvirtina neatsisakysianti savo ginklavimosi programos.