102 puslapių ataskaita „Strategic Perspective 2040“, kuriai buvo pritarta vasario pabaigoje, tačiau iki dabar ji laikyta paslaptyje, įvardijami šeši galimi scenarijai, kaip galėtų klostytis ir kaip paveikti Vokietijos saugumą skirtingi socialinių tendencijų ir tarptautinių konfliktų deriniai, savaitgalį skelbė „Der Spiegel“.

Dokumente aptariamas ir blogiausias scenarijus, kuriame Europos Sąjunga pradeda irti, o Vokietija privalo „reaguoti“. Tarptautinė tvarka po „dešimtmečius trukusio nestabilumo“ galutinai pakrinka, vertybių sistema tampa nebeaktuali, o globalizacijos procesas sustoja, rašo Politico.

„Europos Sąjungos plėtra nebevyksta, dalis valstybių narių nusprendžia atsiskirti nuo Sąjungos, o Europa kaip darinys praranda savo pasaulinį konkurencingumą“, – teigiama dokumente.

„Pasaulis, kuriame trūksta tvarkos, o vis drąsiau viršų ima chaosas ir polinkis į konfliktines situacijas, dramatiškai pakeičia saugumo situaciją tiek Vokietijoje, tiek Europoje“, – konstatuoja ekspertai.

Kitame scenarijuje, kuris pavadintas „Vakarai prieš Rytus“, dalis Europos Sąjungos narių iš Rytų įšaldo savo integraciją, o kitos prisijungia prie rytinio bloko. „Daugiapolės konkurencijos“ scenarijuje kalbama apie naują ekstremizmo bangą ir kelių Europos Sąjungos partnerių bandymą sekti Rusijos taikomu politiniu modeliu.

Dokumente neužsiimama prognozėmis. Ekspertai pabrėžia, kad svarstytini ir 2040 metais įmanomi visi scenarijai, o juos aprašyti padėjo Federalinė ginkluotųjų pajėgų planavimo tarnyba.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (238)