„Šis įstatymas akivaizdžiai diskriminuoja žmones dėl jų seksualinės orientacijos. Ir jis kertasi su visomis vertybėmis, visomis pamatinėmis Europos Sąjungos vertybėmis“, – sakė U. von der Leyen žiniasklaidos konferencijoje Briuselyje.

Ji pažymėjo, kad Europos Komisija išdėstys Budapeštui savo teisines abejones dėl šio teisės akto, ir pridūrė: „Panaudosiu visas Komisijos galias užtikrinti, kad visiems ES piliečiams, kas jie bebūtų ir kur begyventų, būtų užtikrinamos jų teisės.“

Praėjusią savaitę Vengrijos dešiniųjų vyriausybė priėmė įstatymą, draudžiantį nepilnamečiams švietimo programas ir medžiagą, kurios laikomos „skatinančiomis“ homoseksualumą, lyties keitimą arba kitokią lytinę tapatybę nei įgimta.

Žmogaus teisių organizacijos pasmerkė šį teisės aktą kaip diskriminuojantį LGBT bendruomenę.

Antradienį 14-a ES valstybių, tarp jų Lietuva, pasirašė Belgijos iniciatyva parengtą bendrą pareiškimą, kuriame reiškia „rimtą susirūpinimą“ dėl minėto įstatymo.

„LGBTIQ žmonių stigmatizavimu yra pažeidžiama jų pagrindinė teisė į orumą, kurią užtikrina ES chartija ir tarptautinė teisė“, – sakoma pareiškime.

Šis įstatymas „nusipelnė būti pasmerktas“, pabrėžiama pareiškime ir priduriama, jog „įtrauktis, žmonių orumas ir lygybė yra pagrindinės mūsų Europos Sąjungos vertybės, todėl negalime leistis į kompromisus dėl šių principų “.