„Reikia patikrinti, bet jei taip tikrai yra, tai – visiškai nepriimtina“, – reporteriams Prahoje sakė U. von der Leyen.

Įvairios žiniasklaidos priemonės, tarp jų laikraščiai „The Washington Post“, „The Guardian“ ir „Le Monde“, sekmadienį susiejo Izraelyje įsikūrusią firmą „NSO Group“, apkaltintą šnipinėjimo programų tiekimu vyriausybėms, su dešimčių tūkstančių išmaniųjų telefonų numerių, įskaitant aktyvistų, žurnalistų, verslo vadovų ir politikų numerius visame pasaulyje, sąrašu.

U. von der Leyen, kuri į Prahą atvyko pristatyti Europos Sąjungos patvirtinto, 7 mlrd. eurų vertės Čekijos atsigavimo po pandemijos plano, griežtai pasmerkė įtariamą išpuolį prieš žurnalistų telefonus.

„Laisva spauda yra tarp pagrindinių Europos Sąjungos vertybių“, – sakė ji po susitikimo su Čekijos premjeru Andrejumi Babišu.

„NSO Group“ ir jos kenkėjiška programa „Pegasus“, galinti įjungti telefono kamerą ar mikrofoną ir rinkti duomenis, žiniasklaidos dėmesio centre yra nuo 2016 metų, kai tyrėjai apkaltino bendrovę padėjus šnipinėti vieną disidentą Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Pranešama, kad yra daugiau nei 50 tūkst. išmaniųjų telefonų numerių, siejamų su žmonėmis, kuriais, manoma, nuo 2016 metų domėjosi „NSO Group“ klientai, nurodė naujienų organizacijos. Vis dėlto lieka neaišku, kiek prietaisų iš tikrųjų pateko į programišių akiratį ar buvo šnipinėjami.

„NSO Group“ paneigė atlikusi bet kokius neteisėtus veiksmus, teigdama, kad jai mesti kaltinimai yra „melagingi“.

„NSO Group“, kurią 2010-aisiais įkūrė izraeliečiai Shalevas Hulio (Šalevas Hulijas) ir Omri Lavie (Omri Lavijė), yra įsikūrusi Izraelio aukštųjų technologijų centre Herclijoje netoli Tel Avivo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)