„Esant tokioms nepaprastoms aplinkybėms, svarbiausia užduotis – užtikrinti tvarką prie mūsų išorinių sienų. Ši sunki užduotis negali būti pavesta vien Graikijai: už tai yra atsakinga visa Europa“, – spaudos konferencijoje kalbėjo EK pirmininko pavaduotojas Margaritis Schinas, pristatydamas Briuselio planą.

Antradienį EK vadovė Ursula von der Leyen kartu su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'u Micheliu ir Europos Parlamento pirmininku Davidu Sassoli lankėsi Graikijos ir Turkijos pasienyje. Ji su Ch. Micheliu taip pat pabuvojo Bulgarijoje.

Vidaus reikalų eurokomisarė Ylva Johansson savo ruožtu pažymėjo, kad priemonės, kurios trečiadienį bus pasiūlytos valstybių narių VRM vadovams, grindžiamos „padidėjusiomis galimybėmis teikti praktinę paramą, kalbant tiek apie ekspertus, tiek apie įrangą“.

„Mūsų tikslas – užtikrinti, kad trumpalaikė politinė krizė nevirstų ilgalaike humanitarine krize“, – pabrėžė Europos Komisijos narė.

Spaudos konferencijoje buvo kalbėta būtinybę skubiai spręsti problemas, su kuriomis susiduria Graikija savo sausumos ir jūrų pasienyje su Turkija, taip pat apie padėties Bulgarijoje ir Kipre stebėseną.

Tuo pat metu EK pripažįsta, kad reikalingi esminiai ir ilgalaikiai sprendimai, todėl artimiausiu metu Briuselis ketina pateikti siūlymų dėl naujo migracijos ir prieglobsčio pakto.

Pristatydami planą eurokomisarai užsiminė apie pagrindinius teiginius, kuriuos išvakarėse per susitikimą Graikijoje su ministru pirmininku Kiriaku Micotakiu išsakė U. von der Leyen, Ch. Michelis ir D. Sassoli.

Visų pirma, EK pirmininkė pažadėjo, kad Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra „Frontex“ išsiųs septynis laivus, du sraigtasparnius, lėktuvą ir šimtus pasieniečių migracijos krizei Graikijos ir Turkijos pasienyje spręsti.

Be to, ji pareiškė, jog blokas suteiks Graikijai 700 mln. eurų vertės paramą, žadėdama, kad 350 mln. eurų suma bus išskirta nedelsiant.

Turkija praėjusią savaitę paskelbė atvėrusi sienas su Europos Sąjunga migrantams, nes Ankara negali susitvarkyti su nauja Sirijos pabėgėlių banga. Tuomet tūkstančiai žmonių plūstelėjo prie Graikijos sienos.