„Minsko režimas žmones pavertė įrankiais. Susodino juos į lėktuvus ir parodė kelią Europos sienos link. To negalima toleruoti. Ir tai rodo greita Europos reakcija“, – sakė ji.

„Galite būti tikri – toliau palaikysime Lietuvą, Latviją ir Lenkiją. Ir vadinkime daiktus tikraisiais vardais: tai hibridinė ataka, kuria siekiama destabilizuoti Europą“, – kalbėjo EK vadovė.

Paragino Bendriją greičiau sutarti dėl naujų ES migracijos taisyklių

Ji priminė, kad panašių incidentų Europa jau matė prie kitų sienų ir įspėjo, jog su panašiomis problemomis Europa gali susidurti ir ateityje. U. von der Leyen teigimu, ES ieškos naujų būdų, kaip reaguoti į tokią agresiją ir užtikrinti vieningą išorės sienų apsaugą.

U. von der Leyen paragino bendriją greičiau sutarti dėl naujų ES migracijos taisyklių.

„Kol nerasime bendro sutarimo, kaip valdyti migraciją, tol mūsų oponentai tuo naudosis“, – teigė EK pirmininkė.

Ji pabrėžė, kad „kiekviena valstybė turi prisidėti kuriant Europinės migracijos sistemą“.

„Kol mes nerasime sutarimo, kaip valdyti migraciją, mūsų oponentai ir toliau tai išnaudos“, – akcentavo EK pirmininkė.

EK dar pernai pasiūlė keisti bendras migracijos ir prieglobsčio taisykles, tačiau deryboms dėl jų sutrukdė koronaviruso pandemija.

Tuo metu nuo birželio drastiškai išaugus nelegaliai migracijai pasienyje su Baltarusija, Lietuvos Vyriausybė šalyje įvedė ekstremalią situaciją, migrantai atstumiami, statomas ir fizinis barjeras, tikintis suvaldyti padėtį.

Šalies vadovai ragina ES keisti migracijos taisykles reaguojant į situaciją, prezidentas Gitanas Nausėda tikisi migracijos politikos klausimą iškelti spalį vyksiančiame Europos Vadovų Tarybos posėdyje (EVT).

Į Lietuvą šiemet neteisėtai pateko daugiau nei 4,1 tūkst. migrantų. Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl jos šalyje paskelbta ekstremali situacija.

Su Prancūzijos prezidentu rengs ES viršūnių susitikimą dėl gynybos

Europos Sąjunga ateinančiais metais, Prancūzijos pirmininkavimo Bendrijai metu, surengs viršūnių susitikimą gynybos klausimais, trečiadienį paskelbė Europos Komisijos vadovė.

„Prezidentas [Emmanuelis] Macronas ir aš sušauksime viršūnių susitikimą dėl Europos gynybos“, – sakė Ursula von der Leyen, Europos Parlamente skaitydama metinį pranešimą apie Sąjungos padėtį.

„Laikas Europai pakilti į kitą lygį“, – sakė ji.

Anot EK vadovės, šis viršūnių susitikimas reikalingas siekiant įvertinti grėsmes, su kuriomis susiduria Europa, ir parengti bendrą poziciją, kaip jas šalinti.

U. von der Leyen tikslios planuojamo viršūnių susitikimo datos nenurodė.

Metiniame pranešime EK pirmininkė taip pat kalbėjo apie ES laimėjimus bei patiriamus iššūkius ir pristatė naujus pasiūlymus, kurie būtų naudingi visiems europiečiams – nuo pasirengimo visuomenės sveikatos grėsmėms ir socialinių aspektų iki lyderystės technologijų srityje ir saugumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)