Pasak EK pirmininkės, ši Bendrijos žinutė yra ir parama Baltarusijos žmonėms, ir įspėjimas A. Lukašenkai.

„Jokios represijos, žiaurumas ar prievarta nepavers jokio autoritarinio režimo teisėtu. Iki šiol akivaizdžiai ignoravote demokratinį Baltarusijos žmonių pasirinkimą. Atėjo laikas pakeisti kursą“, – pareiškė ji.

„Kada – ir mes manome, kad klausimas yra kada, o ne jeigu – Baltarusija pradės taikų perėjimą prie demokratijos, ES ją lydės šalia“, – nurodė U. von der Leyen.

EK atstovė nurodė, kad U. von der Leyen parašė Baltarusijos opozicijos lyderei Sviatlanai Cichanouskajai ir kitiems opozicijos veikėjams, „išreikšdama pagarbą ir susižavėjimą Baltarusijos žmonių drąsa ir stiprybe“.

„Pirmininkė perdavė, kad ES yra pasirengusi visais įmanomais būdais prisidėti prie taikaus Baltarusijos perėjimo į demokratiją, ir laiške pabrėžė, kad ES išsamus ekonominės paramos demokratinei Baltarusijai planas siekia iki trijų milijardų eurų“, – sakė jos atstovė Ana Pisonero.

Paskelbtas investicijų paketas yra dotacijų ir paskolų derinys, skirtas padėti „būsimai demokratinei Baltarusijai stabilizuoti savo ekonomiką, reformuoti institucijas, kad jos taptų demokratiškesnės, ir paremti ekonomines reformas, kurios didina šalies atsparumą, augimo potencialą ir darbo vietų kūrimą“.

„ES aktyvuos šį planą, kai Baltarusija pradės perėjimą į demokratiją“, – pridūrė A. Pisonero.

Sankcijų plėtimas

Savo paramą Baltarusijai ES siūlo siekdama didinti spaudimą A. Lukašenkos režimui po to, kai sekmadienį Minske buvo priverstinai nutupdytas iš Atėnų į Vilnių skridęs keleivinis lėktuvas ir areštuotas juo skridęs baltarusių žurnalistas disidentas.

ES lyderiai nusprendė uždrausti Baltarusijos oro linijoms naudotis Bendrijos oro erdve ir rekomendavo ES veikiantiems oro transporto vežėjams vengti skrydžių virš Baltarusijos.

Dabar 27 šalių diplomatai ruošiasi dar išplėsti sankcijų Baltarusijai sąrašą ir yra nusitaikę į svarbiausius ekonomikos sektorius, kad sumažintų finansinę paramą A. Lukašenkai.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad trijų milijardų eurų paramos planas „turėtų būti tikra paskata režimui pakeisti savo kursą“.

Praėjusių metų prezidento rinkimuose nuo 1994 metų Baltarusijai vadovaujantis A. Lukašenka paskelbė užsitikrinęs šeštą kadenciją. Opozicija ir Vakarų demokratijos rinkimus laiko suklastotais.

Po rinkimų šalyje kilo beprecedenčiai protestai, o valdžia ėmėsi brutalių priemonių jiems nuslopinti. Buvo sulaikyta tūkstančiai žmonių, keli protestuotojai žuvo, o visi pagrindiniai A. Lukašenkos oponentai buvo įkalinti ar priversti pasitraukti į užsienį.

Europos Sąjunga autoritariniam lyderiui bei dar 87 režimo pareigūnų jau taiko sankcijas – įšaldė jų turtą ir draudžia atvykti į Bendrijos teritoriją, tačiau pagrindinės savo sąjungininkės Rusijos remiamas A. Lukašenka nepasiduoda Vakarų spaudimui.

Penktadienį A. Lukašenka turėtų susitikti su Rusijos prezidentu Sočyje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)