Anot Europos Sąjungos aukščiausios vykdomosios valdžios institucijos, tikimybė, kad JK gali palikti Bendriją nesudarius vadinamojo skyrybų susitarimo, vis dar yra „labai tikėtina“.

Europos Komisijos atstovė spaudai sakė, kad toliau vyksta „techninės derybos“, tačiau kol kas ji negalinti pranešti apie jokį reikšmingą proveržį.

JK vyriausybės vadovas Borisas Johnsonas laikosi pozicijos, kad šalis bet kokiu atveju – su vadinamąja skyrybų sutartimi ar be jos – turi spalio 31 dieną palikti ES. Tuo metu maištaujantys britų parlamentarai ieško būdų užkirsti tam kelią.

„Laikomės prielaidos, kad „Brexit“ įvyks spalio 31-ąją“, – sakė EK atstovė Mina Andrejeva žurnalistams.

Paklausta, ar įmanoma, kad JK ir ES išsiskirs nesudariusios susitarimo, M. Andrejeva atsakė: „Mano nuomone, tokia galimybė labai tikėtina.“

B. Johnsono vyriausiasis derybininkas „Brexit“ klausimais Davidas Frostas trečiadienį turi atvykti į Briuselį derybų su ES pareigūnais.

Tačiau M. Andrejeva nepateikė jokios informacijos, galinčios paneigti pranešimus iš Londono, esą B. Johnsono vyriausybė kol kas neturi jokio plano, kaip pakeisti anksčiau suderėtą „Brexit“ susitarimą, kurį premjeras atmeta kaip nepriimtiną.

„Šiuo metu negaliu pranešti apie jokius konkrečius pasiūlymus. Nereikalaujame, kad jie būtų popieriuje, jie gali būti ir skaitmeniniai“, – sakė ji.

Paklausta, ar JK pateikė bent gaires, kaip norėtų keisti vadinamąjį skyrybų susitarimą, M. Andrejeva atsakė neturinti, ką pranešti.

EK pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris ir Bendrijos vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier trečiadienį turi informuoti ES aukšto rango pareigūnus apie pažangą derybose ir pasirengimą „Brexit“ be sutarties scenarijui.