Į Kabulo oro uostą buvo paleistos kelios raketos, sakė liudininkai ir saugumo šaltiniai, likus mažiau nei 48 valandoms iki to laiko, kai Jungtinės Valstijos baigs kariuomenės išvedimą iš Afganistano.

JAV prezidentas Joe Bidenas buvo informuotas apie raketų ataką prieš Kabulo oro uostą ir tai, kad jo „operacijos tęsiasi nenutrūkstamai“, pirmadienį pranešė Baltųjų rūmų atstovė Jen Psaki.

„Prezidentas buvo informuotas, kad operacijos HKIA tęsiasi nenutrūkstamai, ir dar kartą patvirtino savo įsakymą vadams stiprinti savo pastangas, kad prioritetas būtų teikiamas viskam, kas būtina mūsų pajėgoms apsaugoti“, – sakoma J. Psaki pranešime.

J. Bidenas nustatė šio antradienio terminą išvesti visas amerikiečių pajėgas iš Afganistano ir užbaigti ilgiausią Amerikos karą, prasidėjusį keršijant už 2001-ųjų rugsėjo 11 dieną surengtas atakas.

Žmonės, išsigandę prieš 20 metų nuversto, bet prieš dvi savaites valdžią vėl užgrobusio Talibano islamistų judėjimo, skuba palikti šalį JAV vadovaujamais evakuacijos skrydžiais.

Tais skrydžiais iš Kabulo oro uosto jau išskraidinta daugiau kaip 114 tūkst. žmonių. Oficialiai evakuacijos operacija baigsis rugpjūčio 31-ąją, kai Afganistaną paliks paskutinieji iš tūkstančių JAV karių.

Tačiau amerikiečių pajėgos dabar pagrindinį dėmesį skiria saugiam pačių karių ir JAV diplomatų išskraidinimui.

Didžiausią grėsmę operacijai kelia grupuotė „Islamo valstybė“ (IS), Talibano varžovė, praėjusios savaitės pabaigoje įvykdžiusi mirtininko išpuolį šalia oro uosto, nusinešusį daugiau nei 100 gyvybių, įskaitant 13 JAV karių.

J. Bidenas yra perspėjęs, jog itin tikėtina, kad bus surengta daugiau atakų, o Jungtinės Valstijos pranešė, kad sekmadienio vakarą iš drono buvo smogta transporto priemonei su IS atšakos Afganistane „sprogdintojais mirtininkais“, važiavusiais į Kabulo oro uostą.

Talibano atstovas patvirtino, kad JAV kariškiai sekmadienį sudavė aviacijos smūgį transporto priemonėje buvusiam mirtininkui, norėjusiam surengti išpuolį Kabulo tarptautiniame oro uoste, kur amerikiečiai skuba užbaigti evakuaciją.

Jis taip pat pranešė apie galimą antrą smūgį, tekusį netoliese buvusiam namui.

Pirmadienio rytą, dar prieš piko valandą, visame Kabule buvo girdėti lekiančios raketos, pranešė šiame mieste esantys naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Vienas saugumo pareigūnas, dirbęs šio mėnesio viduryje nuverstoje administracijoje, sakė, kad tos raketos buvo paleistos iš vienos transporto priemonės šiaurinėje sostinės dalyje.

Netoli oro uosto gyvenantys žmonės sakė girdėję, kaip aktyvuojama priešraketinės gynybos sistema. Vietos gyventojai taip pat pranešė, kad ant kelio krito skeveldros – tai rodytų, kad mažiausiai viena raketa buvo perimta.

Kabulo šiaurėje, kur įsikūręs oro uostas, virš pastatų buvo matyti kylantys dūmai.

„Potencialus nekaltų gyvybių praradimas“

Jungtinės Valstijos kaltinamos dėl daugybės civilių gyventojų žūties per antskrydžius karo metu. Tai viena priežasčių, dėl kurių amerikiečiai prarado vietos gyventojų paramą. Sekmadienį veikiausiai vėl neišvengta civilių aukų.

„Žinome apie pranešimus dėl civilių aukų po mūsų šiandieninio smūgio transporto priemonei Kabulei“, – nurodė JAV Centrinio štabo atstovas kapitonas Billas Urbanas išplatintame pareiškime.

Anot jo, JAV kariuomenė tiria, ar esama civilių aukų. B. Urbanas pažymėjo, kad būta „galingo“ sprogimo, driokstelėjusio raketai pataikius į transporto priemonę.

„Mus labai nuliūdintų bet koks potencialus nekaltų gyvybių praradimas“, – sakė jis.

Afganistane ir Pakistane veikiantis „Islamo valstybės“ padalinys kaltinamas dėl vienų iš kruviniausių pastarųjų metų atakų tose šalyse. IS kovotojai atakuodavo civilius šventovėse, miestų aikštėse ir netgi ligoninėse.

Nors tiek IS kovotojai, tiek talibai yra radikalūs sunitai, šie judėjimai yra užkietėję priešininkai ir abu skelbiasi esantys tikraisiais džihado vėliavnešiais.

Praėjusią savaitę oro uoste mirtininko surengtas sprogdinimas tapo daugiausiai amerikiečių karių gyvybių nusinešusia ataka Afganistane nuo 2011 metų.

IS grėsmė privertė JAV kariuomenę ir Talibaną bendradarbiauti užtikrinant saugumą oro uoste, nors dar prieš kelias savaites tai būtų atrodę neįsivaizduojama.

Šeštadienį talibų kovotojai lydėjo afganus iš autobusų į pagrindinį keleivinį oro uosto terminalą, kur juos perimdavo evakuaciją vykdantys amerikiečių kariai.

Talibano lyderis

Talibanas žada, kad šįkart jo valdymas bus nuosaikesnis, palyginti su ankstesniu talibų režimu, kurį JAV kariuomenė nuvertė, nes šis suteikė prieglobstį „al Qaeda“.

Tačiau daugelis afganistaniečių nuogąstauja, kad Talibanas vėl įves brutalų šariato režimą, taip pat žiauriai keršys asmenims, bendradarbiavusiems su užsienio pajėgomis, Vakarų misijomis ar ankstesne JAV remta vyriausybe.

Vakarų sąjungininkės įspėjo, kad daugeliui tūkstančių pavojuje atsidūrusių afganų nepavyko evakuotis iš šalies.

Sekmadienį Talibanas atskleidė, kad jo aukščiausias lyderis Hibatullah Akhundzada yra Afganistano pietuose ir planuoja pasirodyti viešai.

„Jis Kandahare. Jis ten gyvena nuo pat pradžių“, – sakė Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas.

„Jis greitai pasirodys viešumoje“, – pridūrė kitas talibų atstovas Bilalas Karimi apie aukščiausiąjį lyderį, kurio buvimo vieta iki šiol buvo nežinoma.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (183)