Ši nutartis – jau antra per vieną savaitę apeliacinė pergalė nušalintajam prezidentui. Jis buvo iškeltas į valdžią islamiško judėjimo „Musulmonų brolija“, prieš kurį buvo imtasi griežtų priemonių, pareikalavusių šimtų žmonių gyvybių.

Praėjusią savaitę tas pats teismas panaikino mirties bausmę, paskirtą M.Mursi už dalyvavimą pabėgimuose iš kalėjimų ir smurtą prieš policininkus per 2011 metų sukilimą, nuvertusį ilgametį prezidentą Hosni Mubaraką.

M. Mursi ir jo šalininkų teismo procesus kritikavo Jungtinės Tautos, Vakarų vyriausybės ir žmogaus teisių gynimo grupės. Tūkstančiai nušalintojo prezidento šalininkų buvo nuteisti kalėti arba mirti; daugelis - po vos kelias dienas trukusių masinių bylų nagrinėjimų.

Kasacinio teismo antradienio sprendimu taip pat panaikinami nuosprendžiai keliems Musulmonų brolijos pareigūnams, kurie buvo teisiami drauge su juo, dėl kaltinimų šnipinėjus Iranui ir palestiniečių kovotojų grupuotei „Hamas“, naujienų agentūrai AFP sakė advokatas Abdel Moneimas Abdel Maqsoudas.

Teismas nurodė M. Mursi teisti iš naujo, sakė A. M. Abdel Maqsoudas.

„Nutartyje buvo pilna teisinių trūkumų“, - pabrėžė jis.

Kitą pirmadienį tas pats teismas turi pradėti svarstyti antrąją įkalinimo iki gyvos galvos bausmę, paskirtą M. Mursi kitoje byloje, dėl kaltinimų pavogus su nacionaliniu saugumu susijusius dokumentus ir perdavus juos Katarui – senam Musulmonų brolijos šalininkui.

Praėjusį mėnesį teismas paliko galioti 20 metų laisvės atėmimo bausmę, paskirtą M. Mursi dėl kaltinimų nurodžius panaudoti letalią jėgą prieš protestuotojus jo valdymo metu.

Praėjusios savaitės sprendimas panaikinti mirties bausmę taip pat reiškia, kad M. Mursi gali nebevilkėti raudonos mirti nuteistų kalinių uniformos, sakė jo advokatas.

Penki kiti myriop nuteisti atsakovai, tarp jų Musulmonų brolijos aukščiausiasis vadovas Mohamedas Badie, dabar irgi bus teisiami iš naujo.

M. Mursi buvo pirmasis laisvai išrinktas Egipto lyderis, bet jo valdymas labai suskaldė visuomenę, o kilus masiniams protestams jį nuvertė tuometinis armijos vadas ir dabartinis prezidentas Abdel Fattahas al Sisi.