„Mūsų ginkluotosios pajėgos pirmadienį surengė sutelktus oro smūgius Libijoje prieš „Daesh“ stovyklas, susitelkimo ir treniruočių vietas, ginklų saugyklas“, – sakoma Egipto kariškių pranešime, kuriame „Islamo valstybė“ pavadinta arabišku jos akronimu „Daesh“.

Per valstybinę televiziją rodyta, kaip Egipto karo lėktuvai kylą į kovos misiją.

Pranešime nurodoma, kad lėktuvai saugiai sugrįžo į savo bazes; taip pat sakoma, kad šie smūgiai – „kerštas už pralietą kraują ir pelnyta bausmė žudikams“.

„Tegu jie visi žino, kad egiptiečiai turi skydą, kuris apsaugos juos“, – pažymima kariškių pranešime.

DELFI primena, kad teroristinė organizacija ISIS paskelbė vaizdo įrašą, kuriame nužudomi pagrobti koptų krikščionys.
ISIS nukirsdino galvas 21 krikščioniui

Vaizdo įrašas, manoma, yra padarytas Libijoje, apie jį paskelbė BBC.
Egzekucijos metu nužudomas 21 koptų krikščionis.

Egiptiečiai buvo pagrobti Libijoje. Penkių minučių įraše matyti, kaip juodais rūbais vilkintys kovotojai veda prie pakrantės oranžiniais kombinezonais vilkinčias aukas. Čia jos parklupdomos ir nukirsdinamos. Įrašas paskelbtas portale, remiančiame ekstremistinę grupuotę. Įrašo autentiškumas patvirtintas.

Egipto prezidentas Abdelas Fattah al Sisis „šio brutalaus teroro kankinių" artimiesiems pareiškė užuojautą. Šalyje paskelbtas septynių dienų gedulas.

Vėliau Egipto prezidentas per valstybinę televiziją pareiškė, kad šalis deramai atsakys į nužudymus.

Praeityje žiniasklaidoje keliskart buvo pasirodę pranešimų, kad Egiptas dalyvauja oro antskrydžiuose prieš sukilėlius Libijoje. Kairas tai nuolat neigė.

IS kontroliuoja dalį Sirijos ir Irako, kur yra paskelbusi kalifatą. Ir Libijoje, kur praėjus daugiau nei trejiems metams po diktatoriaus Muammaro el Gaddafio nuvertimo padėtis tik blogėja, vis labiau reiškiasi sunitų kovotojai. Šioje nafta turtingoje šalyje vyksta kova dėl valdžios tarp susipriešinusių buvusių sukilėlių grupuočių.
Pasmerkė žudynes

Užsienio reikalų ministerija griežtai pasmerkė egiptiečių koptų žudynes ir reiškia nuoširdžią užuojautą aukų artimiesiems ir visiems Egipto žmonėms.

„Barbariški nusikaltimai, kuriuos vykdo „Islamo valstybė" prieš taikius gyventojus, religiją, įsitikinimus ir žodžio laisvę yra pasibjaurėtini išpuoliai prieš žmoniškumą. Bandymai pridengti šiuos teroro išpuolius religijos vardu - veidmainiški ir niekšingi.

Lietuva solidarizuojasi su visais geros valios žmonėmis, smerkiančiais šiuos nusikaltimus. Turime toliau telkti visas tarptautinės bendruomenės pastangas kovoje prieš terorizmą ir neapykantą", - sakoma Lietuvos užsienio reikalų ministerijos (URM) pareiškime.

Anot Lietuvos URM, šio, kaip ir kitų ISIL nusikaltimų vykdytojai ir organizatoriai turi būti surasti ir patraukti atsakomybėn.

ISIS įvykdė egzekuciją krikščionims