B. Obama trečiadienį po susitikimo su šalies administracijos sekretoriais ir aukšto rango pareigūnais pareiškė, kad Ebolos protrūkio grėsmė šalyje yra nepaprastai žema ir užsiminė apie artimus kontaktus su medicinos darbuotojais, gydžiusiais Ebolos karštine užsikrėtusius pacientus, praneša „The Washington Post“.

B. Obama teigė artimai bendravęs su Atlantos Emorio universitetinės ligoninės seselėmis, kurios gydė du Ebola užsikrėtusius pacientus.

„Spaudžiau rankas, apkabinau ir pabučiavau ne gydytojus, bet kelias seseles už jų narsą gydant pacientus. Personalas laikėsi protokolo, jie žinojo, ką daro, todėl artimai kontaktuojant jaučiausi saugus“, – tikino JAV vadovas.

B. Obama akcentavo tarptautinės bendrijos pastangų svarbą užkertant kelią viruso plitimui labiausiai Ebolos paveiktose Vakarų Afrikos šalyse – Liberijoje, Gvinėjoje ir Siera Leonėje. Trečiadienį vyko vaizdo konferencija, kurios metu B. Obama su Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Italijos lyderiais aptarė opius Ebolos viruso klausimus.

„Esu visiškai užtikrintas dėl Ebolos karštinės protrūkio pažabojimo JAV, tačiau tą bus kur kas sunkiau padaryti, jei ši epidemija taps nekontroliuojama Vakarų Afrikoje. Jei taip nutiks, virusas išplis po visą pasaulį šiame globalių kelionių amžiuje“, – tvirtino Baltųjų rūmų lyderis.

B. Obama pranešė, esą jei šalyje bus pranešta apie naujus Ebolos viruso atvejus, per 24 valandas į tas ligonines bus išsiųsti greitojo reagavimo būriai iš JAV ligų kontrolės centrų, kurie padės gydytojams, neturintiems patirties gydant mirtina karštine užsikrėtusius pacientus.

B. Obamos administracijos susitikimas buvo surengtas po to, kai Teksase, Dalaso ligoninėje, nuo Ebolos viruso gydomo Liberijos piliečio užsikrėtė dar viena slaugė. Dėl tokios nepaprastos padėties B. Obama atšaukė planuotas rinkimų kampanijos keliones į Naująjį Džersį ir Konektikutą.

Prezidentas tikino, kad pareigūnai ištirs kiekvieną Liberijos piliečio Tomo Dankano (Thomas Duncan) gydymo žingsnį ir paskelbs apie padarytas priežiūros klaidas, kad jos nepasikartotų gydant kitus pacientus.

JAV aukšto rango pareigūnai ragino B. Obamą šalyje uždrausti keliones į ir iš Ebolos karštinės paveiktų Vakarų Afrikos šalių.