JAV prezidento Baracko Obamos administracija anksčiau tikėjosi "perkrauti" santykius su buvusia Šaltojo karo laikų priešininke, tačiau Rusijos vadovas Vladimiras Putinas tokias pastangas vertino šaltai.

Buvęs JAV žvalgybos kontraktininkas E. Snowdenas yra ieškomas Vašingtono dėl nutekintos įslaptintos informacijos apie Jungtinių Valstijų vykdomas šnipinėjimo programas. Amerikietis ilgiau nei mėnesį buvo įstrigęs viename Maskvos oro uoste.

Rusija atsisakė jį išduoti, o ketvirtadienį šiam 30-mečiui suteikė laikiną prieglobstį vienerių metų laikotarpiui, leisdama jam išvykti į nežinomą vietą.

"Tai nėra geros naujienos", - sakė Brookingso instituto, Vašingtone įsikūrusio strateginių vertinimų centro, ekspertas Stevenas Piferis.

Iškilūs JAV Kongreso nariai smerkė šį Rusijos žingsnį, laikydami jį smūgiu dvišaliams santykiams, jau įtemptiems dėl konflikto Sirijoje ir Rusijos opozicijos protestų lyderiui Aleksejui Navalnui skirto teismo nuosprendžio.

Edwardas Snowdenas yra bėglys, kuriam derėtų būti Jungtinių Valstijų teismo salėje, o ne laisvu žmogumi, nusipelniusiu prieglobsčio Rusijoje, - sakė įtakingo Senato užsienio ryšių komiteto pirmininkas Robertas Menendezas. - Nepaisant fakto, kad Rusija suteikia prieglobstį vieneriems metams, šis žingsnis yra trikdis JAV ir Rusijos santykiams.“

Pats B.Obama atsisakė komentuoti šį klausimą, kad žurnalistai jį spaudė atsakyti per spaudos konferenciją Ovaliniame kabinete.

Tačiau V.Putino patarėjas užsienio politikos reikalams Jurijus Ušakovas stengėsi sušvelninti potencialią žalą diplomatiniams ryšiams.

„Ši padėtis veikiau nereikšminga ir neturėtų daryti įtakos politinėms realijoms tarp Rusijos ir JAV“, - sakė jis.

V.Putinas šiuo klausimu kol kas nepateikė jokių komentarų. Kai buvo paskelbta žinia, jog E.Snowdenas išvyko iš oro uosto, Rusijos lyderis dalyvavo derybose dėl karinio bendradarbiavimo su viešinčiu Tadžikistano prezidentu.

Tuo tarpu JAV senatorius respublikonas Johnas McCainas paskelbė sarkastišką komentarą socialiniame tinkle "Twitter".

„Snowdenas lieka skaidrumo ir žmogaus teisių šalyje. Laikas vėl nuspausti tą perkrovimo mygtuką, #Russia“, rašė jis.

Baltųjų rūmų atstovas spaudai Jay Carney užsiminė, kad B.Obama gali netgi atšaukti rugsėjo pradžiai planuotą jo susitikimą su V.Putinu prieš Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą Sankt Peterburge.

„Esame nepaprastai nusivylę, kad Rusijos vyriausybė žengė šį žingsnį, nepaisydama mūsų labai aiškių ir teisėtų prašymų viešumoje ir privačiai, kad ponas Snowdenas būtų išsiųstas į Jungtines Valstijas, kur jam būtų pateikti kaltinimai, - J.Carney sakė žurnalistams. - Vertiname viršūnių susitikimo praktiškumą, atsižvelgdami į šį ir kitus klausimus.“

„Šis Rusijos vyriausybės žingsnis pakerta ilgalaikius teisėsaugos bendradarbiavimo pasiekimus - bendradarbiavimo, kuris pastaruoju metu didėjo nuo Bostono maratono sprogdinimų“, - pridūrė jis.

Tačiau S.Piferis argumentavo, kad Jungtinėms Valstijoms būtų geriausia reaguoti santūriai.

„Nesu tikras, ar itin staigus (santykių) stūmimas atgal padėtų, - sakė ekspertas, kuris anksčiau dirbo JAV ambasadoriumi Ukrainoje. - Dabar nežinome, kas motyvavo šį konkretų rusų sprendimą, bet Putinas yra parodęs, kad į grasinimus reaguoja labai blogai.“

B.Obama neabejotinai būtų kritikuojamas, jeigu nuspręstų neatšaukti susitikimo su Rusijos lyderiu, tačiau "tikrasis klausimas - ar Putinas pasiruošęs padaryti šį viršūnių susitikimą pakankamai vaisingu, kad galiausiai būtų pasiekta rezultatų, kurie pateisintų politinę kainą, kurią prezidentams tektų sumokėti namuose", pridūrė S.Piferis.

JAV valstybės departamento atstovė Marie Harf sakė, kad taip pat gali būti atšaukti užsienio reikalų ir gynybos ministrų susitikimai.

Tačiau ji nurodė, kad abi šalys bendradarbiavo įvairiose srityse, tokiose kaip karas Afganistane, ginčijama Irano branduolinė programa ir pastangos sumažinti branduolinių ginklų arsenalus.

Rusija ir Jungtinės Valstijos "labai aiškiai leido suprasti, kad tai yra pavyzdys to, ką norėtume spręsti atskirai; kad nenorime, jog tai neigiamai paveiktų visus santykius", pažymėjo M.Harf.

Rusijos sprendimas buvo priimtas tuo metu, kai B.Obamos administracija yra kritikuojama Kongreso dėl šnipinėjimo programų, o E.Snowdeno paviešinta informacija suteikia turbūt geriausią galimybę nuo 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų jas pažaboti.

Liepos 24-ąją Atstovų Rūmai nedidele balsų persvara atrėmė pastangas sumažinti finansavimą Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) programoms, renkančioms duomenis apie milijonų amerikiečių pokalbius telefonu.

Didėjant įstatymų leidėjų spaudimui, B.Obamos administracija trečiadienį panaikino slaptumą šių duomenų rinkimą prižiūrinčiam teismui.

JAV administracijos pareigūnai "stengiasi rasti būdą apsaugoti programas, kurios, jų nuomone, tebėra svarbios nacionaliniam saugumui, o dėl paviešinimų visuomenei šios programos atsidūrė dėmesio centre", pastebėjo S.Piferis.

"Dabar esama daug klausimų, į kuriuos jie turės atsakyti, jeigu norės išsaugoti Kongreso palaikymą toms programoms", - pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)