Portalas „The Intercept“, įkurtas žurnalisto Glenno Greenwaldo, kuris priklausė komandai, gavusiai pirmą E. Snowdeno interviu 2013 metais, pirmadienį paskelbė „pakviesiantis žurnalistus iš išorės, taip pat iš užsienio žiniasklaidos leidinių, dirbti su mumis ir nagrinėti visą Snowdeno archyvą“.

Šis žingsnis gali smarkiai pagausinti paviešinimus, susijusius su E. Snowdenu, kuris pabėgo iš Jungtinių Valstijų, nusikopijavęs daugybę dokumentų, susijusių su Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) ir kitų žvalgybos institucijų visame pasaulyje vykdomomis didelio masto elektroninio šnipinėjimo programomis.

„Nuo pat informacijos apie šį archyvą skelbimo pradžios svarbi mūsų požiūrio dalis buvo partnerystė su užsienio (ir kitais Amerikos) žiniasklaidos kanalais, o ne mėginimas laikyti visą medžiagą vien sau“, – aiškino G. Greenwaldas.

„Bendrai pasidalijome dokumentais su daugiau negu dviem dešimtimis žiniasklaidos kanalų, o žurnalistų grupės daugelyje šalių toliu būdu dirbo su Snowdeno dokumentais ir juos nušvietinėjo“, – nurodė jis, pridūręs, kad dalį tos medžiagos taip pat gavo leidiniai „The Washington Post“, „The New York Times“, „ProPublica“ ir „The Guardian“.

T. Greenwaldas sakė, kad su E. Snowdenu buvo sudarytas susitarimas, jog tuos dokumentus nušviečiantys žurnalistai privalės laikytis tam tikrų taisyklių.

„Dar esama daug dokumentų, atitinkančių teisėtą viešąjį interesą, kurie gali ir turėtų būti paviešinti, – pabrėžė jis. – Archyve taip pat esama dokumentų, kurie, mūsų nuomone, neturėtų būti paskelbti, nes tai padarytų didelę žalą nekaltiems žmonėms.“

T.Greenwaldas sakė, kad „The Intercept“ jau suteikė prieigą prie to archyvo Prancūzijos dienraščiui „Le Monde“ ir kitiems žiniasklaidos kanalams.

„Su jauduliu laukiame reportažų, kurie bus paskelbti pagal šį naują susitarimą“, – sakė „The Intercept“ redaktorius.

„The Intercept“ pirmadienį taip pat paviešino dešimtis NSA vidaus susirašinėjimo dokumentų, iš kurių vienas pabrėžia šios slaptosios tarnybos vaidmenį tardant Gvantanamo kalėjime laikomus įtariamuosius.

Tie dokumentai rodo, kad tame kariniame kalėjime dirbo NSA ryšių pareigūnas, „atsakingas už kasdienį bendravimą su ... tardytojais, siekiant įvertinti ir panaudoti informaciją, išgautą iš suimtųjų“.

E. Snowdenas, kurį JAV kaltina šnipinėjimu ir valstybės paslapčių vagyste, nuo tų dokumentų paskelbimo gyvena Rusijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)