Apie tai praneša CNN.

„Čia jis susirado daug draugų ir jam labai pasisekė, kad šie čia gyvenantys amerikiečiai, sužinoję apie jo situaciją, su juo susisiekė“, - sakė rusų advokatas Anatolijus Kučerena.

Pasak advokato, JAV valdžios ieškomas E. Snowdenas dabar, kai jau gali laisvai judėti po Rusiją, skiria labai didelį dėmesį savo saugumui.

„Jis susirūpinęs dėl savo gyvybės ir sveikatos, kadangi yra įsitikinęs, jog amerikiečių žvalgybos tarnybos žmonės medžioja jį, - toliau aiškino A. Kučerena. - Tai superjėga. Pastarieji Valstybės departamento pareiškimai grasina jam“.

Rusija E. Snowdenui suteikė laikiną prieglobstį – jis teisėtai gali pasilikti Rusijoje vienerius metus. Tai įsiutino Jungtines Valstijas taip, kad peržiūrimas kitą mėnesį Maskvoje planuojamas JAV prezidento Baracko Obamos ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimas, turintis įvykti prieš G-20 susibūrimą Rusijos mieste Sankt Peterburge.

JAV peržiūrės B. Obamos ir V. Putino susitikimo planus

 Baltieji rūmai ketvirtadienį pareiškė peržiūrėsiantys JAV ir Rusijos prezidentų susitikimo, planuojamo surengti rugsėjo pradžioje, planus dėl Maskvos sprendimo suteikti prieglobstį Amerikos žvalgybos paslapčių viešintojui E. Snowdenui.

"Esame itin nusivylę, - Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney sakė žurnalistams. - Vertiname viršūnių susitikimo praktiškumą, atsižvelgdami į šį ir kitus klausimus."

Planuota, kad JAV prezidentas Barackas Obama  ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susitiks prieš Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą, kuris vyks Sankt Peterburge rugsėjo pradžioje.

Tačiau tokio susitikimo galimybė tapo abejotina dėl įtampos Vašingtono ir Maskvos santykiuose dėl įvairių priežasčių, tokių kaip E.Snowdeno statusas, konfliktas Sirijoje ir teismo nuosprendis Rusijos protestų lyderio Aleksejaus Navalno byloje.

E.Snowdenas, kuriam Jungtinėse Valstijose gresia kaltinimai šnipinėjimu dėl nutekintos informacijos apie JAV vykdomas didelio masto telefono pokalbių ir veiklos internete sekimo programas, ketvirtadienį paliko Šeremetjevo oro uostą Maskvoje, kai Rusija jam suteikė prieglobstį vienerių metų laikotarpiui.

"Esame nepaprastai nusivylę, kad Rusijos vyriausybė žengė šį žingsnį, nepaisydama mūsų labai aiškių ir teisėtų prašymų viešumoje ir privačiai, kad ponas Snowdenas būtų išsiųstas į Jungtines Valstijas, kur jam būtų pateikti kaltinimai, - sakė J.Carney. - Šis Rusijos vyriausybės žingsnis pakerta ilgalaikius teisėsaugos bendradarbiavimo pasiekimus - bendradarbiavimo, kuris pastaruoju metu didėjo nuo Bostono maratono sprogdinimų."

J.Carney atkartojo Vašingtono poziciją, jog E.Snowdenas nėra visuomenę norintis perspėti aktyvistas arba disidentas, o asmuo, "kaltinamas įslaptintos informacijos nutekinimu, kuriam iškelti treji sunkūs kaltinimai".

Paklaustas apie B.Obamos ir V.Putino susitikimo likimą, J.Carney atsakė: "Šiandien neturiu jums pranešimo dėl darbo planų, tačiau akivaizdu, kad tai klostosi ne teigiama linkme."