E.Snowdenas praeitą penktadienį padarė pirmąjį savo viešą pareiškimą per beveik trijų savaičių laikotarpį, susitikęs su grupe Rusijos žmogaus teisių aktyvistų ir Kremliaus politiką palaikančių veikėjų viename Maskvos oro uoste, kuriame jis yra įstrigęs nuo birželio 23 dienos, kai atskrido iš Honkongo.

Tačiau jis vėliaus nepaskelbė jokių viešų pareiškimų ir nepateikė Rusijos institucijoms prašymo suteikti prieglobstį, kurį, kaip sakė aktyvistams, ketino pateikti penktadienio vakarą.

Rusijos federalinė migracijos tarnybos (FMS) vadovas Konstantinas Romodanovskis pirmadienį sakė šalies naujienų agentūroms, kad tokių prašymų kol kas negauta.

"Iki šiandienos nebuvo jokių prašymų iš Edwardo Snowdeno", - jis sakė naujienų agentūrai "Interfax".

Vienas šaltinis Šeremetjevo oro uoste sakė, kad E.Snowdenas tebeturi rezervuotą numerį kapsuliniame viešbutyje jo tranzito zonoje, tačiau taip pat gali naudotis "specialiu darbuotojų poilsio kambariu", skelbia "Interfax".

"Snowdeno saugumu rūpinamasi tiek viešbutyje, tiek tame kambaryje", - pridūrė šaltinis, neaiškindamas, ar amerikiečio apsauga patikėta kokiai nors saugos bendrovei, ar vyriausybinei agentūrai.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksčiau šį mėnesį sakė, kad E.Snowdenui galėtų būti suteiktas prieglobstis Rusijoje, jeigu jis liautųsi kenkęs JAV interesams.

Ši išlyga iš pradžių paskatino bėglį atsiimti Maskvai pateiktą prašymą suteikti prieglobstį, bet penktadienį E.Snowdenas nurodė tebenorintis prieglobsčio šioje šalyje, nes kol kas negali niekur išvykti.

Didžiosios Britanijos dienraščio "The Guardian" žurnalistas Glennas Greenwaldas, kuris paskelbė kelis straipsnius, remdamasis E.Snowdeno nutekinta informacija, praeitą savaitgalį sakė, kad buvęs JAV Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) kontraktininkas turi pakankamai informacijos, kad pakenktų JAV vyriausybei labiau "nei kas nors kitas yra pakenkęs per Jungtinių Valstijų istoriją", tačiau nusprendė tos medžiagos neskelbti.