Prancūzijos pirmosios damų istorija gana skandalinga – jos patenka į pirmuosius leidinių puslapius dėl besaikio išlaidavimo, dėl neištikimybės, dėl išdavystės ir net dėl žmogžudystės, tačiau niekada nėra buvusios centrine figūra, formuojant sutuoktinio gyvenimą, kokia yra pirmaujančio kandidato į Prancūzijos prezidentus Emmanuelio Macrono žmona Brigitte.

Brigitte Macron – jo patarėja nuo tada, kai Emmanueliui buvo 15-a, ji aktyviai dalyvavo jo prezidentinėje rinkimų kampanijoje, patarinėjo, rašant kalbas, padėjo sudarant darbotvarkę.

„Emmanuelis be jos nebūtų galėjęs žengti šio žingsnio, – sakė rinkimų kampanijos patarėjas, poros sutuoktuvių 2007 m. liudininkas Marcas Ferracci. – Jos buvimas jam būtinas.“

„Jei būsiu išrinktas, atsiprašau – jei būsime išrinkti, ji bus čia, atliks (tam tikrą) vaidmenį, užims vietą“, – sakė 39 m. kandidatas į Prancūzijos prezidentus apie 63 m. amžiaus žmoną Brigitte, kovo 8 d. sakydamas kalbą Paryžiuje. – Esu jai už daug ką dėkingas, ji padėjo man tapti tuo, kas esu.“

Brigitte Macron

Spalvinga pirmųjų ponių istorija

Daugelis Prancūzijos lyderių žmonų pateko į istorines knygas: karalienė Marija Antuanetė besaikiu išlaidavimu prisidėjo prie Prancūzijos monarchijos žlugimo 18 a. pabaigoje, imperatorienei Džozefinai teko skirtis, nes negalėjo pagimdyti Napoleonui paveldėtojo. 1914 m. ministro pirmininko Josepo Caillaux žmona Henriette nužudė laikraščio „Le Figaro“ redaktorių, nes jis kėlė politinę grėsmę jos vyrui.

Jei E. Macronas taps šalies vadovu, Brigitte bus įtraukta į spalvingą pirmųjų damų sąrašą.

Praėjusio amžiaus aštuntą ir devintą dešimtmetį prezidentas Francois Mitterrandas gyveno dvigubą gyvenimą su nesantuokinės dukters Mazarine motina, o jo žmona Danielle turėjo savo meilės reikalų.

Bernadette Chirac sakė biografui, kad tylomis taikstėsi su daugybe vyro Jacqueso neištikimybės atvejų, Nicolas Sarkozy žmona Cecilia paliko jį dėl meilužio, praėjus vos pusmečiui, kai jis tapo prezidentu 2007 m.

2014 m. prezidento Francois Hollande‘o partnerė Valerie Trierweiler parašė kandžią ir atvirą knygą, kai į viešumą iškilo F. Hollande‘o nuotykis su aktore Julie Gayet.

Amžiaus skirtumas tarp E. Macrono ir jo žmonos toks pat, kaip tarp JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Melanios Trump, tik vyresnė ji. Jei gegužę E. Macronas taps Prancūzijos prezidentu, porai teks pasistengti, kad neįprasta jų santuokinė istorija neatsidurtų pirmoje vietoje. Naujas Prancūzijos prezidentas pradės eiti pareigas po „Brexit“ balsavimo, po D. Trumpo pergalės rinkimuose, šalies ekonomikai tebesant anemiškai su 10 proc. nedarbo lygiu.

Buvusi mokytoja

Aukšta, liekna buvusi prancūzų literatūros ir lotynų kalbos mokytoja Brigitte kilusi iš buržua Trogneux šeimos, kuri turėjo šokolado gamyklą Šiaurės Prancūzijoje, Amjene.

1992 m. ji dirbo dramos būrelio vadove privačioje jėzuitų mokykloje, ten ir susipažino su 15-mečiu E. Macronu. Jis lankė jos vadovaujamą dramos būrelį, palengva jų bendravimas virto romanu, vėliau moteris išsiskyrė su sutuoktiniu, su kuriuo susilaukė trijų vaikų.

Net ir praėjus porai dešimtmečių po sutuoktuvių ši neįprasta sąjunga stebina ir trauks dėmesį, jei sutuoktiniai apsigyvens Eliziejaus rūmuose – Prancūzijos prezidento rezidencijoje.

Puikiai suvokdami, kad laužo buržua ir konservatyviosios Prancūzijos elgesio kodą, nepriklausomas kandidatas į prezidentus ir jo šalia 20 m. esanti sutuoktinė pasistengė užkirsti kelią galimiems asmeninio pobūdžio išpuoliams.

„Jie nėra tipinė pora, tai stiprina jų santykius“, – sakė M. Ferracci.

Jie užbėgo kalboms už akių ir plačiai atvėrė duris į savo gyvenimą, fotografavosi blizgių žurnalų viršeliams, o savaitraštyje „Paris Match“ puikavosi jų nuotrauka iš atostogų prie jūros su maudymosi kostiumėliais.

Visada šalia vyro

Balandžio mėnesio britų „Vogue“ giriamas madam Brigitte Macron stilius: „Tamsus įdegis, šviesūs, medaus atspalvio plaukai, brangi dizainerio rankinė ir bateliai su plonais aukštais kulniukais.“

E. Macronas du kartus paneigė gandus apie jo homoseksualumą, o rinkimų metu pajuokavo, kad jam reikėtų hologramos, jei norėtų gyventi dvigubą gyvenimą. Jis nebijojo ir klausimo apie mokinį, vedusį savo mokytoją.

„Mūsų šeima nėra klasikinė, tai nepaneigiama realybė, – pabrėžė jis politinio pobūdžio susitikime, šalia sėdint Brigitte, vilkinčiai jos skiriamuoju ženklu tapusį ansamblį – džinsinį švarkelį ir juodas, siauras kelnes. – (Dėl to) meilė mūsų šeimoje ne mažiau.“

Artimai su E. Macronu dirbę žmonės sako, kad Brigitte – vienas iš nedaugelio žmonių, kuriais jis pasitiki. E. Macrono komandos, jam dirbant ekonomikos ministru F. Hollande‘o vyriausybėje, vadovas Alexis Kohleris sako, kad ji aktyviai dalyvavo vyro socialiniame gyvenime, darbe. „Kai jis buvo ministras, ji ateidavo į numatytus susitikimus, – pasakojo jis. – Ji – moteris, dalyvaujanti savo vyro gyvenime.“

„Visur esu šalia jo 20 metų, – spalį sakė B. Macron žurnalistams susitikime Strasbūre. – Visada stebitės, kad žmonos yra šalia vyrų. Metas evoliucionuoti. Čia mūsų vieta.“

2015 m. televizijos „Canal Plus“ laidoje kalbėdama apie savo santuoką, Brigitte pacitavo prancūzų filosofą Michel de Montaigne: „Mes triname ir poliruojame vienas kito smegenis.“ Juos pažįstantys sako, kad sutuoktiniai mėgsta intelektualius ginčus, abu sieja aistringas literatūros pomėgis.

Kaip ir prezidentas Valery Giscardas d’Estaingas, kuris praėjusio amžiaus aštuntą dešimtmetį padarė savo žmona Anne Aymone svarbiausiu asmeniu savo prezidentavimo metais, E. Macronas pažadėjo – jei bus išrinktas prezidentu, jo žmona turės oficialų statusą, tik negaus atlyginimo.