Šv. Elijo vienuolyne 1400 metų buvo maldos namai, kuriuose paskutiniu metu meldėsi ir JAV kariai.

Iki sunaikinimo iš dalies restauruotas iš akmens ir kalkių skiedinio pastatytas tvirtovę primenantis vienuolyno kompleksas stovėjo ant kalvos virš Mosulo. Nors metai sugriovė didžiąją dalį vienuolyno stogo, jame buvo likę 26 išskirtinės patalpos, tarp jų senoji šventovė ir koplyčia. Vėlesnėje nuotraukoje matyti, kad „akmeninės sienos buvo sugriautos tiesiogine prasme“, sakė palydovinių vaizdų analizės ekspertas ir kompanijos „Allsource Analysis“ vadovas Stephenas Woodas, nurodęs, kad vienuolynas buvo sunaikintas 2014 metų rugpjūčio – rugsėjo mėnesiais.

„Buldozeriai, sunkioji technika, kūjai ir galbūt sprogmenys pavertė tas akmenines sienas šiuo balkšvai pilkų dulkių lauku. Jie visiškai jį sunaikino“, – sakė S.Woodas, kalbėjęs iš kompanijos būstinės Kolorade.

Kitoje pasaulio pusėje Irako Erbilio mieste katalikų kunigas Paulas Thabitas Habibas taip pat negalėjo patikėti nuotraukomis, kuriose įamžinti vaizdai prieš ir po vienuolyno sunaikinimo.

„Mūsų krikščioniška istorija Mosule žvėriškai nušluojama (nuo žemės paviršiaus), – sakė jis kalbėdamas arabų kalba. – Mes tai laikome bandymu ištremti mus iš Irako, sunaikinti ir užbaigti mūsų buvimą šioje žemėje“.

Šv.Elijo vienuolynas papildė augantį daugiau nei 100 sunaikintų ir apiplėštų religinių bei istorinių objektų sąrašą, į kurį taip pat įtrauktos mečetės, mauzoliejai, šventyklos ir bažnyčios. Sunaikinti istoriniai paminklai Ninevijoje, Palmyroje ir Hatroje.

590 metais pastatytą Šv. Elijo vienuolyną pirmoji žinoma nelaimė ištiko 1743 metais, kai vienas persų generolas jame nužudė 150 vienuolių, atsisakiusių priimti Islamą. Dar vienas incidentas vienuolyne įvyko 2003 metais – šįkart jo sieną nugriovė per mūšį nuplėštas tanko bokštelis.

Atėjusios irakiečių pajėgos vienuolyno rezervuarą užpylė šiukšlėmis, o jo kontrolę perėmę JAV kariuomenės 101-osios desanto divizijos kariai aprašinėjo senovines statinio sienas, ant kurių nupiešė savo divizijos ženklą. Vėliau šio statinio vertę suvokęs JAV kariuomenės kapelionas ėmėsi iniciatyvos jį išsaugoti.

Kariuomenės katalikų kapelionas Jeffrey Whortonas, kuriam anksčiau teko ant šio vienuolyno altoriaus aukoti mišias, buvo priblokštas šios netekties.

Kodėl mes elgiamės taip, lyg mūsų tai neliestų, – sakė jis. – Pranašas Elijas dabar tikriausiai rauda“.