Kadenciją baigiantis premjeras, Kosovo demokratinės partijos (PDK) lyderis Hashimas Thaci ir Kosovo demokratinės lygos (LDK) lyderis Isa Mustafa „iš principo sutarė sudaryti tarppartinę koaliciją“, kuri „formuos Kosovo Respublikos institucijas“, pranešė prezidentė Atifete Jahjaga.

A.Jahjagos pareiškimas buvo paskelbtas po H.Thaci ir I.Mustafos susitikimo prezidentūroje, kuriame taip pat dalyvavo JAV ambasadorė Kosove Tracey Ann Jacobson.

Pareiškime nenurodoma, ar premjeru bus paskirtas buvęs partizanų lyderis H.Thaci, kuris vadovavo Kosovui nuo 2008-ųjų, kai šalis paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, ar šios pareigos vis dėlto bus patikėtos I.Mustafai.

Tuo tarpu LDK atskirai paskelbtame pareiškime nurodė, kad vyriausybės vadovu taps jos lyderis I.Mustafa.

Šis susitarimas leidžia tikėtis, kad baigsis politinė aklavietė, kuri tęsiasi nuo birželį įvykusių pirmalaikių rinkimų. Juose PDK užėmė pirmą vietą, tačiau negalėjo suformuoti vyriausybės.

PDK, turėdama tik 37 deputatus 120 vietų parlamente, negalėjo suformuoti parlamentinės daugumos, kuri remtų H.Thaci premjero poste. Tačiau kartu su 30-ia LDK deputatų naujoji koalicija turės tvirtą daugumą parlamente.

Po birželio 8 dieną vykusių pirmalaikių rinkimų keturios opozicinės partijos, vadovaujamos LDK, sudarė bloką, kurio tikslas buvo užkirsti kelią H.Thaci trečią kartą tapti premjeru, ir pažadėjo suformuoti savo valdančiąją koaliciją.

Tačiau jam nepavyko blokuoti PDK pasirinkto kandidato į parlamento pirmininkus, o tai savo ruožtu užkirto kelią opozicinėms partijoms suformuoti savo vyriausybę.

Planuojama, kad šios savaitės pabaigoje parlamentas susirinks į posėdį, kuriame įvyks balsavimas dėl koalicijos.