Madrido teroro išpuolis, įvykęs 2004 metais, buvo kruviniausias teroro išpuolis Ispanijos ir Europos Sąjungos istorijoje. Per virtinę sprogimų Ispanijos sostinės traukiniuose žuvo 192 žmonės.

A. Es Satty kalėjo kartu su Rachidu Aglifu, kuris tuo metu atliko 18 metų įkalinimo bausmę už dalyvavimą 2004 m. sprogdinimuose, per kuriuos 192 asmenys žuvo, o per 2 tūkst. buvo sužeisti. Šaltiniai Ispanijoje teigia, kad A. Es Satty prieš patekdamas į kalėjimą nebuvo religingas ir galimai buvo paveiktas pragaištingos R. Aglifo ir kitų kalėjime sutiktų teroristų įtakos.

Kaip teigė Katalonijos policijos pajėgų vadas Josepas Lluisas Trapero, teroristų tinklą sudarė 12 asmenų, iš kurių visi buvo susiję su nedideliu Ripolio miesteliu, kuriame iš kalėjimo grįžęs A. Es Satty ėjo musulmonų šventiko pareigas. Vis tik J. L. Trapero pripažino, kad nė vienas iš, kaip įtariama, prisidėjusių prie teroristinių išpuolių, per kuriuos žuvo 14 asmenų, o daugiau nei 50 buvo sužeista, nebuvo žinomas saugumo tarnyboms.

Ripolio gyventojai papasakojo apie A. Es Satty, kuris vietos vaikus mokė arabų kalbos, reguliariai vykdytas keliones į Belgiją. Kartu su A. Es Satty bute gyvenęs 45 m. Nourdeni Elhji apibūdino jį kaip atsiskyrėlišką asmenybę, daugumą laiko leidusią prie nešiojamojo kompiuterio savo mažai baldų turinčiame kambaryje.

Jo teigimu, visi A. Es Satty asmeniniai daiktai buvo laikomi nedidelėje dėžėje, tačiau prieš kurį laiką jis viską išsivežė į gimtąjį Maroką. Anot N. Elhji, A. Es Satty rugpjūčio 11 d. grįžus į Ripolį jis buvo visiškai be daiktų, o praėjusios savaitės antradienį dingo, likus vos kelioms valandoms iki siaubingo sprogimo, surengto bombų gamykloje Alkanare.

Kaip teigė Ripolio mečetės sekretorius Hammou Minhaj, bendruomenė nieko nežinojo apie nusikalstamą A. Es Satty praeitį, kai jis čia pradėjo dirbti. „Prieš keturis mėnesius atėjo policija ir patikrino, ar turime reikalingus dokumentus. Tai buvo įprastinis patikrinimas, viskas buvo tvarkinga. Mečetėje tik buvo patikrintos jo Korano žinios. Netikrinome jo praeities, gyvenimo aprašymo.“ – teigė jis.

Policija įtaria, kad A. Es Satty kartu su kitu prie teroristinio išpuolio prisidėjusiu asmeniu Youssefu Aallaa mirė per sprogimą Alkanare, o nesulaikytas liko tik Younesas Abouyaaqoubas, kuris, kaip įtariama, vairavo per išpuolį panaudotą transporto priemonę. Penki kiti teroristinio tinklo nariai nukauti kurortiniame Kambrilso miestelyje, kur ankstyvą rugpjūčio 18 d. rytą mėgino surengti išpuolį, nukreiptą į atostogaujančiuosius.

Šiuo metu įtariama, kad A. Es Satty radikalizavo iš Maroko kilusių asmenų grupę Ripolyje per kelis mėnesius. Jam pavyko įtikinti šiuos asmenis dalyvauti mirtį sėjančioje atakoje. Alkanaro bombų gamykloje dirbantys policijos pareigūnai teigia aptikę 120 talpų su dujomis ir sprogstamosios medžiagos TATP pėdsakų. Būtent ši medžiaga buvo panaudota Briuselyje, Paryžiuje, Mančesteryje ir Londone, per šiuose miestuose surengtus išpuolius.

Ruošiantis išpuoliui buvo išsinuomoti trys mikroautobusai. Policija įtaria, kad planuota į šias transporto priemones pridėti sprogstamųjų medžiagų ir talpų su dujomis, rengiantis koordinuotoms atakoms turistų pamėgtose vietose. Vis tik gyviems likusiems tinklo dalyviams teko keisti planus, kai per sprogimą bombų gamykloje žuvo jų tinklo vadeiva.