„BLF seimas nusprendė nedalyvauti 2020 metų prezidento rinkimuose. Partija nekels kandidato ir nepalaikys kitų kandidatų“, – rašoma šios politinės jėgos pareiškime.

Partijos savo sprendimą paaiškino koronaviruso protrūkiu ir tuo, kad Baltarusijos valdžia nepaisė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojų rekomendacijų dėl rinkimų įstatymo pakeitimų.

„Organizuoti rinkimų kampanijos pandemijos metu yra labai neatsakinga ir pavojinga. Tuo pat metu daugelis Europos šalių, net turinčių daug mažiau susirgusiųjų, pagrįstai nusprendžia atidėti rinkimus“, – nurodė partija.

Be to, BLF paragino demokratinių organizacijų vadovus ir aktyvistus pandemijos metu nekelti kandidatų į prezidentus, taip pat nedalyvauti rinkimų kampanijoje.

Tokį patį sprendimą priėmė ir Baltarusijos kairiųjų partija „Teisingas pasaulis“, pavadinusi ketinimą rugpjūčio 9 dieną surengti balsavimą „neatsakingu ir nusikalstamu“.

„Rinkimų rengimas po ateinančių trijų mėnesių sparčiai plintant koronavirusinei infekcijai kelia grėsmę daugybės žmonių sveikatai ir gyvybei“, – rašoma pirmadienį išplatintame „Teisingo pasaulio“ pareiškime.

Partija paragino valdžią „siekiant išsaugoti žmonių gyvybę bei sveikatą, nerengti rinkimų iki COVID-19 epidemijos pabaigos“, pasitelkus Konstitucijoje numatytą mechanizmą.

Anksčiau apie sprendimą nedalyvauti rinkimuose paskelbė ir kitos opozicijos jėgos: judėjimas „Už laisvę“, „Baltarusijos krikščioniškoji demokratija“, Jungtinė piliečių partija ir Baltarusijos socialdemokratų partija (Hramada).

Visos šių metų pradžioje pradėjo rinkti bendrą opozicijos kandidatą, tačiau kovą sustabdė šį procesą.

Apie ketinimą balotiruotis paskelbė penki potencialūs kandidatai: dabartinis prezidentas Aleksandras Lukašenka, Liberalų demokratų partijos vadovas ir deputatas Olegas Gaidukevičius, buvęs Aukštųjų technologijų parko vadovas Valerijus Cepkalo, visuomeninio susivienijimo „Sakyk tiesą“ pirmininkas Andrejus Dmitrijevas ir tinklaraštininkas Sergejus Tichanovskis.