Policijos pareigūnai nusikaltėlį galiausiai nukovė, jį sustabdyti padėjo neabejingi praeiviai. Pareigūnai teigia, kad penktadienį Londoną sukrėtusi tragedija klasifikuojama kaip teroristinis išpuolis.

Paaiškėjo, kad U. Khanas – puikiai žinomas policijai, 2012 metais jis buvo pripažintas kaltu dėl kaltinimų terorizmu, sako policijos atstovas Neilas Basu.

„Iš kalėjimo anksčiau laiko jis buvo paleistas 2018 metų gruodį. Šiuo metu aiškinamės, kaip jis įvykdė dar vieną nusikaltimą“, – pabrėžiama policijos pareiškime.


„The Times“ skelbia, kad iš kalėjimo U. Khanas praeitais metais buvo paleistas, kai sutiko nešioti elektroninę apykoję ir būti nuolat stebimas. Šiuo metu atliekama krata namuose Stafordšyre, kur nukautasis teroristas pastaruoju metu gyveno.

„Kadangi tyrimas dar tik pradėtas, sunku ką nors pasakyti, tačiau bent jau šiuo metu nemanome, kad jis turėjo bendrininkų. Nepaisant to, darome viską, kad sužinote kuo daugiau ir užkirstume kelią bet kokiam naujam pavojui“, – pridūrė N. Basu.

Išpuolį Londone įvykdęs Usmanas Khanas

Išpuolis penktadienį prasidėjo apie pietus vietos laiku „Fishmongers' Hall“ salėje, esančioje Londono tilto gale, kur vyko Kembridžo universiteto inicijuota kalinių reabilitacijai skirta konferencija „Learning Together“. U. Khanas dalyvavo renginyje. N. Basu teigimu, spėjama, kad išpuolis prasidėjo dar pastato viduje, o paskui persikėlė ant Londono tilto, kur U. Khanas susidūrė su ir galiausiai pasipriešino ginkluotiems pareigūnams.

Per išpuolį žuvo vyras ir moteris. Dar trys – vyras ir dvi moterys – gydomi ligoninėje. Skelbiama, kad vieno iš sužeistųjų būklė kritinė, tačiau stabili, kito stabili, o trečias asmuo patyrė lengviausių sužalojimų. Jų tapatybės neskelbiamos.

Daug dėmesio ir pagyrų sulaukė aplinkinių žmonių neabejingumas ir drąsa, į tai dėmesį atkreipė ir šalies ministras pirmininkas Borisas Johnsonas ir Leiboristų lyderis Jeremy Corbynas. Penktadienį socialiniuose tinkluose pasirodžiusiuose vaizdo įrašuose matoma, kaip praeiviai bando sulaikyti U. Khaną, o tolyn nuo jo bėga kostiumuotas vyras, kaip įtariama, iš jo atėmęs didžiulį peilį.

Aiškėjant vis daugiau lapkričio 29 dienos tragedijos detalių, pareigūnai sako, kad vis ryškiau atrodo, kad tai buvo kruopščiai planuotas išpuolis, o ne atsitiktinė ataka, kokia ant Londono tilto buvo įvykdyta prieš dvejus metus. Dabar policijai svarbiausia išsiaiškinti, kokie buvo U. Khano nusikaltimo motyvai, ir ar jam kas nors talkino.

Spyrė užpuolikui į galvą


Anksčiau N. Basu sakė, kad U. Khanas turėjo, kaip įtariama, sprogmens muliažą.

Įvykio liudininkų nufilmuotuose vaizdo įrašuose, paskelbtuose socialiniuose tinkluose, matyti grupė žmonių, mėginančių sutramdyti ant žemės parblokšta įtariamąjį prieš atvykstant policijai.

Viename vaizdo įraše matyti, kaip kostiumuotas vyras nuneša tolyn nuo grupės didelį peilį.

Turistų gidas Stevie Hurstas, nubėgęs į įvykio vietą iš savo automobilio, pasakojo visuomeninio transliuotojo BBC radijui, kad „visi buvo jį [užpuoliką] užgulę, mėgindami prispausti prie žemės“.


„Pamačiau, kad peilis tebėra jo rankoje, todėl ištiesiau koją, kad įspirčiau jam į galvą. Mėginome daryti, ką galėjom, kad išmuštume peilį“, – aiškino jis.

Nepaprastasis pasitarimas


Sostinės policijos vadovė Cressida Dick sakė esanti „smarkiai nuliūdinta ir supykdyta, kad mūsų miestas vėl tapo terorizmo taikiniu“.

Praėjus kelioms valandoms po šio incidento trys nepilnamečiai buvo subadyti Nyderlandų miesto Hagos pagrindinėje centrinėje komercinėje gatvėje, bet nukentėjusieji vėliau buvo išrašyti iš ligoninės namo.

Kol kas neaišku, ar tarp abiejų incidentų yra koks nors ryšys.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas, siekiantis užsitikrinti daugumą parlamente per gruodžio 12-ąją vyksiančius rinkimus, kad galėtų išvesti šalį iš Europos Sąjungos, gyrė specialiųjų tarnybų ir visuomenės narių veiksmus per pastarąjį incidentą.

Prieš pradėdamas vyriausybės krizių komiteto posėdį jis sakė „seniai aiškinęs“, kad būtų „klaidinga leisti sunkių ir smurtinių nusikaltimų įvykdžiusiems asmenims išeiti iš kalėjimo anksčiau laiko“.

B. Johnsono konservatoriai ir pagrindinė opozicinė Leiboristų partija žadėjo, kad į gatves pasiųs mažiausiai 20 tūkst. policininkų.

Tačiau kyla klausimų, kaip po „Brexit“ būtų toliau vykdomas bendradarbiavimas su Europa, sprendžiant saugumo ir žvalgybos klausimus.

BBC saugumo korespondentas Frankas Gardneris sakė, kad teroristas vilkėjo savižudžio liemenės muliažą, tuo greičiausiai siekdamas pasėti didesnę paniką. Kartais nusikaltėliai tokiu būdu stengiasi padidinti tikimybę, kad pareigūnai juos nukaus.

Penktadienį Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas B. Johnsonas sukvietė valdžios nepaprastųjų situacijų komiteto „Cobra“ posėdį.

Premjeras dėkojo pareigūnams ir drąsiems praeiviams už narsą ir pridūrė, kad „jau seniai kalbama, kad anksčiau laiko į laisvę paleisti sunkius nusikaltėlius yra didžiulė klaida“. Londono meras Sadiqas Khanas taip pat padėkojo visiems prisidėjusiems prie teroristo neutralizavimo ir pasidžiaugė britų drąsa „akistatoje su pavojumi, kai negali žinoti, kas tavęs laukia“.

BBC žurnalistams prie Londono tilto nelaimės metu buvusi Amanda Hunter sakė: „Staiga viskas tarsi sustojo, netrukus prasidėjo kažkoks sujudimas. Pasižiūrėjau pro langą ir pamačiau tris policijos pareigūnus, besivejančius vyrą. Pasirodė, kad jis rankoje kažką turi, bet nesu 100 proc. tikra. Tada vienas iš pareigūnų jį pašovė“.

Ant Londono tilto 2017 metų birželio 3 dieną jau buvo įvykdytas vienas išpuolis, pareikalavęs aštuonių žmonių gyvybių, nemažai buvo sužeista.