Pasak prokuroro, abiejų šalių valdžia dar 1994 metais susitarė demarkuoti sieną pagal 1938 metais išleistą žemėlapį, bet bylos figūrantai sąmoningai jį paslėpė ir dirbdami vadovavosi aštuntajame ir devintajame dešimtmetyje išspausdintais žemėlapiais, kuriuose „mūsų šalies siena gerokai skiriasi nuo istorinės“.

Kaip pažymėjo prokuroras, omenyje turimas komisijos darbas 1996-2007 metais. Kokie buvo kaltinamųjų motyvai, kol kas nežinoma.

Sakartvelo žurnalistams pavyko išsiaiškinti, kad sulaikyti buvęs Sakartvelo demarkavimo komisijos vadovas Iveris Melašvilis ir buvusi komisijos narė Natalija Iličiova.

Jiems iškelta baudžiamoji byla pagal straipsnį „Sakartvelo teritorinės neliečiamybės pažeidimas“, už tai baudžiama laisvės atėmimu 10-15 metų.

Azerbaidžano ir Sakartvelo valstybinės sienos ilgis – 480 kilometrų, jos delimitavimo darbai vyksta nuo 1996 metų. Iki šiol suderinti 314 kilometrų. Vienas iš ginčijamų ruožų yra David Garedži (Kešikčidago) vienuolynų kompleksas dviejų šalių pasienyje. Jį sudaro uolose iškirstos olos. Dalis komplekso yra Azerbaidžano teritorijoje, dalis – Sakartvelo. Dėl to vis kyla teritorinių ginčų.

Nukrito dvi bepilotės skraidyklės

Trečiadienį su Azerbaidžanu besiribojančiame Sakartvelo Kachetijos regione nukrito mažiausiai du nežinomos kilmės bepiločiai skraidymo aparatai. Tai pranešė Sakartvelo vidaus reikalų ministerija.

„Spalio 7 d. maždaug 18 val. 35 min. ir 18 val. 45 min. Sakartvelo vidaus reikalų ministerijai buvo pranešta, kad Kachetijos regiono Sanavardo ir Udabno kaimuose nukrito dvi bepilotės skraidyklės. Per incidentą žmonės nenukentėjo“, - sakoma žinybos pranešime