Praėjusių metų gruodžio 30 d. vyrai (jiems abiem po 22 m.) iškylavo ir kepė maistą ant grotelių kalnų miško namelyje, priklausančiame vieno iš jų seneliams, kai kilo gaisras.

Didžiulę baudą studentams apskaičiavo vietos pareigūnai, pritaikę gaisro sukeltos žalos įvertinimui naudojamą formulę, rašo BBC.

Vienas iš studentų, komentuodamas šį sprendimą Italijos žiniasklaidai, pareiškė, kad jiems kaip atpirkimo ožiams buvo suversta visa kaltė dėl gaisro.

Italijos leidiniui „La Stampa“ vienas iš studentų pasakė labai apgailestaujantis dėl to, kas nutiko, bet, pasak jo, gaisro židinių buvo ne vienas.

„Mes esame atpirkimo ožiai, kaltinami dėl gaisro, kurio priežasčių niekas negali paaiškinti“, – pasakė jis ir pridūrė: „Mes patys esame tikrosios šios istorijos aukos.“

„Mes iškart iškvietėme ugniagesius ir puolėme į liepsnas gesinti gaisro.“

Vis dėlto tyrėjai nustatė, kad gaisro židinys buvo minėto namo kieme – jį sukėlė kepsninės žarijos, o kadangi buvo labai sausa, gaisras išplito.

Kaltais sukėlus gaisrą buvo pripažinti abu jaunuoliai ir namo savininkas.

Gaisras siautėjo kelias dienas ir sunaikino 1 tūkst. hektarų miško ant Monte Berlinghera kalno.

Pranešama, kad sukelta žala bent 100-ui hektarų miško yra neatitaisoma.

Miško policija pasitelkė vietos įstatymų pagrindu taikomą formulę ir suskaičiavo 13 542 000 EUR baudą.

„La Stampa“ praneša, kad įstatymai numato 118–593 EUR baudą už vieną kvadratinį metrą.

Apskaičiuota, kad vyrų sukeltas gaisras suniokojo apie 6 tūkst. 840 kv. m plotą, tad bauda gali svyruoti nuo 8 iki 40 mln. EUR.

Vieno iš studentų advokatė leidiniui pareiškė, kad prasmingiau būtų skirti kitokią bausmę.
„Kokia prasmė skirti administracinę baudą, žinant, kad vaikinai, kurie vis dar yra studentai, negalės jos sumokėti?“ – klausia ji.

Vis dėlto prokuroras pasakė vietos naujienų portalui „Il Giorno Como“, kad ši bauda yra signalas, parodantis žmonėms, kad reikia atsakingiau žiūrėti į aplinkos apsaugą.

Italijos žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kuriuose svarstoma, kad studentus dar gali paduoti į teismą ir sudegusių miškų savininkai.