"Praėjusį vakarą koalicijos pajėgos smogė aukštos Irako vadovybės (pastatų) kompleksui. Šiam kompleksui padarytų nuostolių įvertinimas dar negautas. Tai buvo pirmas (smūgis), tačiau tikriausiai ne paskutinis", - sakė D.Rumsfeldas per Pentagone surengtą trumpą spaudos konferenciją.

Štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Richardas Myersas(Ričardas Majersas) pareiškė, kad pradėjus karą prieš režimą, jo vadovybės ir karinio vadovavimo objektai tampa teisėtu taikiniu.

D.Rumsfeldas taip pat pranešė, kad JAV vadovaujama karinė operacija Irake turi kodinį pavadinimą "Irako laisvė" (Iraq Freedom).

"Operacijoje "Irako laisvė" dalyvaujanti koalicija yra didelė ir dar auga", - sakė jis spaudos konferencijoje.

"Tai ne vienašališki veiksmai, kaip juos apibūdina žiniasklaidos priemonės. Iš tiesų, veikianti koalicija yra didesnė nei 1991 metų Persijos įlankos karo metais", - teigė jis.

D.Rumsfeldas taip pat tiesiogiai kreipėsi į Irako kariuomenę, kurią paragino neklausyti galimų įsakymų panaudoti cheminius arba biologinius ginklus. Jis prašė Irako civilius gyventojus likti savo namuose ir nebėgti iš šalies.

"Irako kareiviai ir karininkai turi savęs paklausti, ar jie nori žūti, kovodami už pasmerktą režimą, ar išgyventi, padėti Irako žmonėms išlaisvinti savo šalį, ir imtis vaidmens naujame, laisvame Irake", - sakė D.Rumsfeldas.

Jis pridūrė, kad daugelis irakiečių kariškių svarsto galimybę pereiti į sąjungininkų pusę. Sekretoriaus teigimu, Jungtinės Valstijos palaiko ryšį su elitiniais Irako kariniais pareigūnais, taip pat reguliariosios kariuomenės daliniais, ir turi "plačios informacijos".

D.Rumsfeldas sakė, kad keli irakiečiai jau pasidavė, greičiausiai turėdamas galvoje nedidelę kareivių grupelę, kuri trečiadienį pabėgo į Kuveitą.

"Mes palaikome ryšį su dar didesniu reguliariosios armijos, Respublikos gvardijos ir Specialiosios respublikos gvardijos karinių pareigūnų skaičiumi, ir jie vis geriau supranta, jog tai tikrai įvyks - jis bus nušalintas", - sakė D.Rumsfeldas, turėdamas galvoje Irako lyderį Saddamą Husseiną (Sadamą Huseiną).

Pasak D.Rumsfeldo, Irako karininkai pagrįstai bijo galimų režimo sankcijų, tačiau kai tik įsitikins neišvengiamu Saddamo Husseino žlugimu, jie bus linkę pereiti į sąjungininkų pusę.

"Mes turime ne tik patikimos, bet ir plačios informacijos, kad visoje šalyje yra žmonių, išgyvenančių šį apsisprendimo procesą, o tai yra gerai", - sakė D.Rumsfeldas.