„Tai rodo, kad A. Lukašenka silpnas“, – teigė Vitalijus Ramaševskis, važiuodamas automobiliu Minsko Nepriklausomybės gatve, pro pastatą, kuriame šiuo metu įsikūrusi KGB, rašo „RadioLiberty“.

Baltarusijos krikščionių demokratų partijos vadovas V. Rimaševskis džiaugėsi dalyvausiantis protesto akcijoje 75 kilometrai nuo sostinės Minsko esančiame nedideliame Maladečinos mieste.
Vis tik Maladečioje po eisenos su 1 000 protestuotojų V. Rimaševskį ir dar du opozicijos politikus sulaikė KGB. Vietos teismas greitai skyrė jiems administracinę nuobaudą – 15 dienų arešto.

Po penkių dienų, per protesto akciją Minske buvo sulaikyta gerokai daugiau – 3 000 žmonių. Po kovo 10 d. protesto akcijos daugiau nei 300 žmonių buvo sulaikyti, uždaryti už grotų arba jiems buvo skirtos baudos.

Protestai Baltarusijoje

A. Lukašenka užsiminė, kad ateityje už įstatymų nesilaikymą bus griežtai baudžiama: „Nieko netildysime, bet vienas žingsnis į kairę ar į dešinę nuo įstatymo bus sustabdytas griežčiausiais įmanomais būdais“, – sakė Baltarusijos prezidentas susitikime su saugumo tarnybų atstovais kovo 23 d. – Nieko negąsdiname ir neketiname, tačiau griežtai sieksime, kad būtų paisoma šalies įstatymų ir konstitucijos.“

Iš tiesų 10 mln. gyventojų turinčioje Baltarusijoje kažkas vyksta. Įpykę baltarusiai tūkstančiais rinkosi į aikštes šalies miestuose, reikalavo ne tik panaikinti teisės aktą, pramintą „veltėdžių mokesčio“ įstatymu, numatantį papildomus mokesčius asmenims, nedirbantiems visu etatu, bet ir stabdyti gilėjančią ekonominę krizę ir netgi reikalavo A. Lukašenkos atsistatydinimo.

Protestai Baltarusijoje

„Metas parklupdytiems baltarusiams atsistoti“, – teigė Maladečinos pensininkė Tatjana Skolokina, atėjusi į protesto akciją su sesele Inna Hanetskaja, kuri prieš keturis mėnesius neteko darbo ir bijo, kad gali sulaukti reikalavimo mokėti „veltėdžių mokestį“. „Neturime ko prarasti, KGB nesusodins visų į kalėjimą“, – sakė moteris.

Tokie įžūlūs pareiškimai – praktiškai negirdėtas dalykas nuo tada, kai 1994 m. A. Lukašenka atėjo į valdžią. Visgi po dvejų metų recesijos baltarusiams trūko kantrybė.

Visuomenės politizacija

Kovo 12 d. Babruiske demonstracijoje dalyvavęs istorikas Vladimiras Lazarevas sakė žurnalistams: „Ar jaučiate? Tai beviltiškumo jausmas.“

Babruiske daug metalo gamybos įmonių, didžiausia medienos įmonė. Čia į protesto akciją susirinko žmonės, kurie neteko darbo, kuriems nemokame ar kelis mėnesius vėluoja atlyginimai. „Mes bundame, šalin A. Lukašenką“, – skandavo jie.

„Baltarusiai – taikūs žmonės, kurie taikiai gyveno 25-erius metus,– sakė V. Lazarevas. – Tačiau dabar mažų atlyginimų nepakanka būtiniausiems dalykams gyvenime – duonai, bulvėms, lašiniams ir 100 g degtinės.“

Minske tik vardu prisistatęs istorikas Ivanas (norintis išsaugoti darbą valstybiniame universitete) sakė, kad masiniai žmonių protestai – retas reiškinys Baltarusijoje. Jo teigimu, „matome Baltarusijos politizaciją“.

Opozicijos atstovas Michailas Statkevičius, kuris po 2010 m. rinkimų buvo įkalintas beveik penkerius metus, išėjęs į laisvę sakė: „Matau, kad opozicija demoralizuota ir nepasirengusi protestuoti.“ Jis – kovo 25 d. protesto akcijos organizatorius, tiesa, vyresnis ir atsargesnis. Kol kas tai jam į naudą.

Kai paaiškino 2010 m. prezidento rinkimų nelaimėjęs V. Ramaševskis, „protestai kilo organiškai, spontaniškai, (juose dalyvauja) žmonės, kurie niekada nepriklausė opozicijai.

Aleksandras Lukašenka

Sulaužyta sutartis

Regis, daug metų toleravę A. Lukašenkos autoritarines tendencijas manais už stabilumą, baltarusiai pajuto, kad šalies prezidentas sulaužė „socialinę sutartį su jais“, sakė istorikas Ivanas. Deja, anot jo ir politikos analitikų, suprastėjus ekonomikai Baltarusijoje, prasidėjus nedarbui, A. Lukašenka nebegali vykdyti įsipareigojimų.

„Baltarusiai – taikūs žmonės, kurie taikiai gyveni 25-erius metus,– sakė V. Lazarevas. – Tačiau dabar mažų atlyginimų nepakanka būtiniausiems dalykams gyvenime – duonai, bulvėms, lašiniams ir 100 g degtinės.“

Rusija daug metų rėmė praktiškai penktadalį Baltarusijos ekonomikos, aprūpindama pigia nafta ir dujomis. Bet šis modelis ėmė braškėti, nes Rusija pati kapstosi iš recesijos, kilusios kritus naftos vertei dėl Vakarų įvestų sankcijų po Maskvos karinių intervencijų į Ukrainą ir Siriją. A. Lukašenka bando gerinti santykius su Vakarais, įvesdamas bevizį režimą, suteikiantį galimybę turistams iš 80-ies šalių būti šalyje penkias dienas be vizos.

Strateginio ir užsienio politikos studijų centro Minske vadovas Jurijus Carikas teigė: „Nuo 2014 m. pabaigos nematėme jokių pozityvių ekonomikos tendencijų, na o negatyvios tendencijos labiau pakenkė neturtingiems nei turtingiems žmonėms.“

Vladimiras Putinas, Aleksandras Lukašenka

Vasario viduryje buvo paskelbta apie „veltėdžių mokestį“ nedirbantiems baltarusiams. Jo dydis – 245 doleriai, o tai nemaža suma šalyje, kurioje vidutinis atlyginimas pavertus doleriais yra 380 dolerių.

Protestų dydis ir greitis padrąsino baltarusius. Tiesa, stebėtojų teigimu, tai nereiškia, kad šalyje kils tokio masto sukilimas kaip 2014 m. Ukrainoje, kuomet protestai pasibaigė prorusiško prezidento V. Janukovičiaus nuvertimu.

Analitikai įspėja nedaryti tiesioginių palyginimų tarp to, kas vyksta Baltarusijoje, ir neramumų Ukrainoje 2014 m.

Protestai Baltarusijoje kitokie – juk baltarusiai nesiekia narystės Europos Sąjungoje.

„Protestuodami jie nori grįžti į tuos laikus, kai valdžia viskuo už juos rūpinosi. Jeigu valdžia jiems sugrąžins buvusias 500 dolerių algas, jie toleruos A. Lukašenka iki gyvenimo pabaigos“, - teigė Baltarusijos krikščionių demokratų partijos vadovas V. Rimaševskis.

Istorikas Ivanas taip pat pabrėžė – žmonės Baltarusijoje nori „evoliucijos, ne revoliucijos“.

Baiminamasi Rusijos intervencijos

Minske jau sklando gandai, kad tokie mitingai gali būti pretekstas įsikišti Rusijai, prisidengiant prielaida, kad taip būtų saugomi strateginiai Rusijos interesai.

Be to, Maskva seniai tikisi įrengti karinę bazę Babruiske ir taip padaryti Baltarusiją savo palydove bei atsvara nuo NATO. Tiesa, A. Lukašenka tam griežtai priešinosi.

„Protestuodami jie nori grįžti į tuos laikus, kai valdžia viskuo už juos rūpinosi. Jeigu valdžia jiems sugrąžins buvusias 500 dolerių algas, jie toleruos A. Lukašenka iki gyvenimo pabaigos“, - teigė Baltarusijos krikščionių demokratų partijos vadovas V. Rimaševskis.

Nerimą stiprina ir rugsėjį planuojamos bendros Baltarusijos ir Rusijos karinės pratybos, kurių metu tūkstančiai rusų kareivių bus dislokuoti visoje Baltarusijoje.

Baltarusijos valstybinė televizija naujienų laidoje pateikė siužetų apie Rusijos intervencijos, akivaizdžiai siekiant numaldyti protestus vardan nepriklausomybės.

Tačiau nei ši taktika, nei brutalūs KGB veiksmai nesukliudė protestų.

J. Carikas baiminasi galimų žiaurumų. „Scenarijus bus panašus į 2010 m. gruodžio scenarijų, tik bus daugiau kovų ir destrukcijos, – prognozuoja jis. – Prasidėjus šiam scenarijui šalyje gali kilti didžiulis vidinis konfliktas.“