„Dožd“ pasakoja svarbiausias detales, kurios yra žinomos apie įtariamąjį šnipinėjimu.

70-metis Zalcburgo gyventojas (jo tapatybė neatskleidžiama) šnipinėjimo veiklą pradėjo dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje ir aktyviai ją vykdė apie 20 metų, rašo „Kronenzeitung“ su nuoroda į šaltinius Austrijos žvalgyboje.

Leidinys pabrėžia, kad jis ko gero padarė daugiau žalos nei Vengrijos pulkininkas Alfredas Redlis, kurį užverbavo rusų žvalgybos skyrius Varšuvoje dvidešimtojo amžiaus pradžioje, pagrasinęs atskleisti jo homoseksualius ryšius.

Įtariamasis buvo labai profesionalus, pabrėžia leidinys: jis užėmė neaukštas pareigas vadavietėje. Kas dvi savaites jis palaikė ryšį su jam paskirtu kontaktiniu asmeniu Rusijoje, vardu Jurijus.

Informaciją įtariamasis šnipas perduodavo įvairiais būdais, taip pat ir per palydovinį ryšį.
Rusą, kaip tvirtinama, domino informacija apie Austrijos karines oro pajėgas, artilerijos sistemas, taip pat karinės įstaigos pasitarimų darbotvarkės klausimai.

Taip pat buvo perduodami duomenys apie migracijos situaciją Austrijoje ir išsamūs asmeniniai vyresniųjų karininkų duomenys.

Kalbama, kad sužinoję apie galimą šnipinėjimo demaskavimą, rusai įsakė sunaikinti visą kompromituojančią medžiagą, tačiau Austrija sugebėjo užkirsti tam kelią.

2006 m. austrų pulkininkas bandė užbaigti šnipinėjimo veiklą, bet specialiosios Rusijos tarnybos jam šito padaryti neleido, liudija žvalgybos dokumentai, kuriuos gavo „Kronenzeitung“ žurnalistai.

Austrijos gynybos ministerijos teigimu, įtariamasis už savo darbą gavo 300 tūkst. eurų.
Jam gresia laisvės atėmimas iki dvejų metų.

„Kronenzeitung“ pažymi, kad šis „įtraukiantis šnipinėjimo trileris Austrijos armijoje“ gali rimtai pakenkti dviejų valstybių santykiams, o Vladimiras Putinas „turi pasiūlyti daugiau, nei vestuvinis šokis, kad išspręstų situaciją“.

„Šis atvejis įrodo, kad net pasibaigus Šaltajam karui neutralios valstybės tampa šnipinėjimo taikiniu. Tai, savo ruožtu, parodo, koks svarbus yra tvirtas, gerai funkcionuojantis saugumo tinklas. Mums šis įvykis yra galimybė dar labiau sustiprinti tinklo saugumą“, – pareiškė Austrijos gynybos ministras Mario Kunasekas.

Šokiai baigėsi?

Austrijos užsienio reikalų ministrė Karin Kneissl, kurios vestuvėse neseniai dalyvavo Rusijos prezidentas V. Putinas, atšaukė vizitą į Maskvą, kuris turėjo įvykti gruodžio 2 d., ir išsikvietė Rusijos ambasados atstovus pasiaiškinti, rašo BBC.

Rusijos ambasada naujienos apie šnipo sulaikymą nekomentavo. Rusijos užsienio žvalgybos tarnyba (UŽT) komentuoti taip pat atsisakė.

Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas pareiškė manantis, kad įtarimai buvusiam pulkininkui pasitvirtins. Jis pridūrė, kad įtariamasis šnipas savo veiklą pradėjo dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje ir greičiausiai ją vykdė iki dabar.

„Tokie incidentai, nesvarbu, ar jie vyksta Nyderlanduose, ar Austrijoje, nepagerina Rusijos santykių su Europos Sąjunga. Šnipinėjimas nepateisinamas, Rusijos vykdomas šnipinėjimas Europoje taip pat nepateisinamas, jis yra smerktinas“, – kanclerio žodžius cituoja TASS.

„Dabar teisėsauga turi išsiaiškinti, ar įtarimai pasitvirtina. Tolesnius veiksmus mes aptarsime su mūsų ES partneriais“, – pridūrė S. Kurzas.

Austrija – viena iš nedaugelio Europos valstybių, palaikančių draugiškus santykius su Rusija.

Rusijos prezidentas šių metų rugpjūčio mėnesį net dalyvavo Austrijos Užsienio reikalų ministerijos vadovės vestuvėse ir su ja šoko.

O šalies valdančiojoje koalicijoje yra kraštutinių dešiniųjų partija „Laisvės partija“, kuri simpatizuoja Rusijos režimui.