Federalinis Konstitucinis teismas įsivaikinimo teisės apribojimus homoseksualiems gyvenimo partneriams pripažino antikonstituciniu. Registruotoje partnerystėje gyvenantys homoseksualūs asmenys teismo sprendimu ateityje galės įsivaikinti anksčiau antrojo partnerio įvaikintą vaiką.

Ieškovai šiose bylose norėjo pasiekti, kad vaikus, kuriuos anksčiau buvo įsivaikinęs jų partneris, ateityje taip pat galėtų įsivaikinti. Vokietijoje santuokos atveju toks „įsivaikinimas paeiliui“ įmanomas, tačiau gėjų ar lesbiečių poroms iki šiol buvo draudžiamas. Tai prieštarauja vienodo požiūrio į asmenis principui, nusprendė Karlsrūhės Federalinio Konstitucinio teismo teisėjas.

Teismas atmetė Vokietijos šeimų asociacijos nuogąstavimus, kad vaikui augimas su tos pačios lyties tėvais gali pakenkti. Pasak sprendimą priėmusio teisėjo, kaip tik „globojantys registruotų gyvenimo partnerių santykiai gali skatinti vaikų augimą taip pat, kaip ir santuokose“.

Ieškinius pateikė lesbiečių ir gėjų poros

Teisėjas savo sprendimą pagrindė ekspertų nuomone, kad toks įsivaikinimas vaikui daro „stabilizuojantį poveikį vystymosi ir psichologine prasme“.

Skundą Federaliniam Konstituciniam teismui pateikė gydytoja iš Miunsterio. Jos ilgametė partnerė 2004 metais įsivaikino mergaitę iš Bulgarijos. Vis dėlto gydytojos norą taip pat tapti mergaitės įmote teismas atmetė.

Antrasis atvejis buvo labai panašus, tačiau sprendimas buvo kitoks. Gėjų pora 2002 metais registravo partnerystę ir tais pačiais metais vienas iš vyrų įsivaikino vaiką iš Rumunijos. Po trejų metų antrasis partneris panoro įsivaikinti, tačiau 2008 Apylinkės teismas šį prašymą atmetė.