Nukrypdama nuo oficialios televizijos pozicijos, Vašingtone gyvenanti „Russia Today“ naujienų laidos vedėja, amerikietė Abby Martin šokiravo daugiausia Rusiją remiančius žiūrovus, teigdama, kad neigiamai vertina Rusijos karių buvimą Kryme ir pareikšdama, jog „Rusija elgiasi neteisingai“, rašo „The Telegraph“.

Naujienų laidos „Breaking the Set“ dalyje žurnalistė prieš kameras neplanuotai pareiškė: „Vien dėl to, kad dirbu RT, nereiškia, jog neturiu nepriklausomybės nuo redakcijos ir negaliu pakankamai pabrėžti, kaip griežtai esu nusiteikusi prieš karinę intervenciją į suverenios valstybės reikalus“.

„Nesėdėsiu čia ir neatsiprašinėsiu ar neginsiu karinės agresijos“, - tęsė ji.

Anglų kalba transliuojanti televizija „Russia Today“ laikoma Kremliaus balsu. Žurnalistų organizacija „Reporters Without Borders“ apibūdina ją kaip „valstybės žingsnį siekiant kontroliuoti informaciją“.

Jos reportažai dažnai turi antiamerikietišką atspalvį. Televizija taip pat kaltinama dėl to, jog ignoruoja daugybę žmogaus teisių pažeidimų Rusijoje, taip pat tokias prieštaringai vertinamas temas kaip pankroko grupės „Pussy Riot“ narių įkalinimas.

Drąsus žurnalistės pareiškimas tapo kontrastu įprastoms šios televizijos transliacijoms apie Ukrainos krizę, kuriose atspindima Maskvos pozicija.

Savo reportažuose televizija naująjį Ukrainos ministrą pirmininką Arsenijų Jaceniuką vadina „savavališkai pasiskyrusiu“ į šį postą ir simpatizuoja Rusijos remiamam buvusiam Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui.

A.Martin, kuri anksčiau Jungtinių Valstijų vyriausybės rugsėjo 11-osios įvykių versiją yra pavadinusi „propaganda“, kritikavo reportažus apie Ukrainos krizę kaip „nuviliančius… ir kupinus dezinformacijos“.

Tačiau kiek vėliau ji pripažino savo žinių spragas, sakydama: „Nežinau pakankamai gerai Ukrainos istorijos ar kultūrinės regiono dinamikos, bet tikrai žinau, kad karinė intervencija niekada nėra tinkamas atsakymas“.

RT vadovybė televizijai „Channel 4“ sakė, kad A. Martin „buvo suklaidinta pagrindinės krypties amerikiečių žiniasklaidos“.

Tačiau antradienį po pietų išplatintame oficialiame pranešime spaudai „Russia Today“ pažymėjo: „Priešingai visuotinei nuomonei, RT neverčia žurnalistų paklusti ir jie gali laisvai reikšti savo nuomonę, ne tik privačiai, bet ir eteryje. Taip nutiko su Abby komentarais apie Ukrainą“.

„Mes gerbiame jos ir visų mūsų žurnalistų bei laidų vedėjų požiūrį ir A. Martin nebus paskelbtas joks papeikimas“.

„Savo komentaruose A. Martin taip pat pažymėjo neturinti pakankamai žinių apie padėtį Kryme. Taigi išsiųsime ją į Krymą, kad suteiktume galimybę susidaryti savo nuomonę iš paties įvykių epicentro“.

Pati A. Martin „The Telegraph“ sakė: „Nepaisant RT pranešimo, aš nevyksiu į Krymą“.