Jų išlaisvinimo operacija įvyko po tėvų – Davido ir Louise Turpinų – suėmimo. Pastariesiems pateikti kaltinimai dėl ilgus metus trukusio 13 vaikų kalinimo ypač nepalankiomis, traumuojančiomis sąlygomis.

Stebint vaizdo įrašą matyti, kaip vienas iš vyresnių vaikų neša mažesnįjį, o kitas pabėgėja, kad prisivytų likusiuosius. Vyriausias Turpinų vaikas yra 29 metų, o mažiausiam tėra dveji, primenama svetainėje express.co.uk.

Psichologai jau priėjo išvadą, kad vaikams teks skirti ne vienų metų gydymo kursą.

Visiems trylikai atliekami diagnostiniai testai, be to, jau skirtas atitinkamas gydymas, kuriuo siekiama sušvelninti prastos mitybos sukeltas pasekmes.

Kalifornijos apygardos prokuroras Mike‘as Hestrinas pareiškė, kad traumuojančio pobūdžio smurtinis elgesys per pastaruosius aštuonetą metų veikiausiai ypač suintensyvėjo.

„Aukos kalba apie prieš daugelį metų pradėtas taikyti bausmes. Iš pradžių vaikai buvo surišami virvėmis. Surišamos buvo ir rankos, ir kojos. Kai sykį vienam pavyko išsilaisvinti, kaltinamieji ėmė naudoti grandines ir spynas. Jomis prirakindavo vaikus prie lovų“, – sakė prokuroras.

Vardydamas kaltinamųjų vykdytas bausmes, prokuroras paminėjo dažną mušimą ir net smaugimą.

Šiurpi istorija apie tėvų kalinimaus vaikus vieša tapo tada, kai iš kalėjimo pavirtusio namo Perise pavyko pabėgti 17-metei mergaitei.

Teisme buvo atskleista daugiau šiurpių faktų. Kalifornijos apygardos prokuroras Mike'as Hestrinas vaizdžiai papasakojo, kokią fizinę ir emocinę prievartą patyrė tėvų namuose kalinti vaikai.

56 metų Davidas Turpinas ir 49 metų Louise Turpin oficialiai apkaltinti kankinę savo vaikus, teigia Riversaido apygardos prokuroras Mike‘as Hestrinas.

D. Turpinui taip pat pateikti ir kaltinimai nederamu seksualiniu elgesiu su mažamečiais.

„Tai sunkus, tiek emocinis, tiek fizinis smurtas. Tai nederamas elgesys“, – argumentuoja prokuroras.

Turpinai visus kaltinimus neigia. Prieš teismą jie stos vasario 23 dieną. Jei bus pripažinti kaltais, jiems gresia laisvės atėmimo bausmė iki 94 metų.

Dauguma iš 13 vaikų buvo labai prastai maitinami ir nusilpę. Dalis jų turi kognityvinių sutrikimų. Kalbant apie fizinį smurtą, tėvai, anot prokuroro, savo vaikus mušė, smaugė, dusino, ilgą laiką laikydavo surištus arba prirakintus.

Kaip pasakoja M. Hestrinas: „Bausmės trukdavo savaitėmis ar mėnesiais“.

Nors vaikai ir buvo maitinami pagal labai griežtą grafiką, pareigūnai nustatė, kad tinkamai valgė tik vienas vaikas, jam dveji. Dėl šios priežasties kaltinimai kankinus šį mažametį tėvams nepateikti.

Jau nekalbant apie prastos mitybos sukeltus negalavimus, pavyzdžiui, sunykusius raumenis, kelios poros atžalos turi ir rimtų kognityvinių sutrikimų bei kenčia nuo „neuropatijos“.

Neuropatija – nervų sistemos pažeidimas, kurį sukelia intensyvus ilgalaikis fizinis smurtas. Kalbėdamas apie prastą vaikų mitybą, M. Hestrinas paaiškino, kad, pavyzdžiui, dvylikos metų vaikas sveria tiek, kiek turėtų sverti septynmetis, o štai 29 metų poros dukros svoris – viso labo 38 kilogramai.

Tėvai pirkdavo maisto ir, kaip įtariama, leisdavo vaikams į jį pasižiūrėti, tačiau valgyti neduodavo. Pavyzdžiui, leisdavo varvinti seilę žiūrint į pyragus, tačiau neleisdavo jų paskanauti. Vaikai rašė dienoraščius, juos pareigūnai konfiskavo kaip įrodymus.