Svarbus klausimas Senato Žvalgybos komitete buvo tai, ar D.Trumpas per devynis šiais metais įvykusius pokalbius su J. Comey, kuris galiausiai gegužės 9 dieną buvo atleistas, siekė trukdyti tyrimui.

BNS pateikia pagrindinius dalykus, kuriuos pasakė J. Comey per savo pirmąjį po atleidimo viešą pasirodymą.

1. „Nurodymas“, bet ne įsakymas užbaigti tyrimą

Paklaustas, ar D. Trumpas kada nors reikalavo nutraukti tyrimą dėl Rusijos, J. Comey kategoriškai atsakė: „Ne.“

Tačiau jis sakė, kad vasario 14-ąją Ovaliniame kabinete vykusio jųdviejų pokalbio akis į akį metu nuskambėjęs D. Trumpo prašymas nutraukti tyrimą dėl jo buvusio patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Michaelo Flynno ryšių su Rusija atrodė kaip paliepimas.

„Aš viliuosi, aiškiai pamatysite galimybę palikti tai ramybėje, palikti Flynną ramybėje. Jis – geras vyrukas“, – D. Trumpo žodžius citavo J. Comey.

„Supratau tai kaip nurodymą. Jis yra Jungtinių Valstijų prezidentas, todėl jo pasakymą man akis į akį „Aš viliuosi“ supratau kaip jo pageidavimą, kad aš tai atlikčiau. Buvau toks priblokštas šio pokalbio, kad tiesiog taip supratau“, – sakė J. Comey.

2. Trukdymas teisingumui?

J. Comey sakė, kad ne jam, o nepriklausomam specialiajam Rusijos tyrimo prokurorui Robertui Muelleriui spręsti, ar D. Trumpas pažeidė įstatymą.

„Nemanau, kad galiu spręsti, ar mano pokalbis su prezidentu buvo bandymas trukdyti. Aš tai priėmiau kaip itin neraminantį dalyką“, – sakė J. Comey Senato Žvalgybos komiteto posėdyje, kuris buvo tiesiogiai transliuojamas per televiziją.

Tuo pačiu metu jis labai aiškiai užsiminė, kad buvo trukdoma vykdyti tyrimą.

„Mano nuomone, aš buvau atleistas dėl Rusijos tyrimo, – sakė jis senatoriams. – Aš buvau atleistas siekiant kažkaip pakeisti ... tai, kaip buvo vykdomas tyrimas dėl Rusijos. Tai labai didelis reikalas.“

3. Baltieji rūmai „melavo“ dėl J. Comey atleidimo

J. Comey priminė, jog D. Trumpas ir Baltieji rūmai teikė vis kitokius paaiškinimus, kodėl buvo nuspręsta jį atleisti iš FTB direktoriaus pareigų. Iš pradžių buvo sakoma, kad jis atleistas dėl to, kaip pernai buvo vykdomas Hillary Clinton naudojimosi elektroninio pašto dėžutėmis tyrimas, vėliau – kad dėl Rusijos kišimosi tyrimo, o galiausiai buvo pareikšta, kad J. Comey buvo prastas, darbuotojų nemėgstamas FTB direktorius.

„Tada administracija nusprendė apšmeižti mane, o dar svarbiau – visą FTB, sakydama, kad ši organizacija pairusi, kad jai prastai vadovaujama, kad darbuotojai prarado pasitikėjimą jos lyderiu. Tai buvo melas, aiškus ir paprastas (melas)“, – sakė J. Comey.

4. Užrašai apie susitikimus su D. Trumpu

J. Comey senatoriams sakė, jog nepasitikėdamas D. Trumpu nusprendė, kad turi iš karto raštu užfiksuoti viską, kas buvo pasakyta per devynis šiais metais įvykusius jo susitikimus su D. Trumpu.

„Aš nuoširdžiau nerimavau, kad jis gali meluoti apie mūsų susitikimų pobūdį, todėl pamaniau, kad svarbu tai fiksuoti raštu, – kalbėjo buvęs FTB vadovas. – Žinojau, kad vieną dieną gali prireikti to, kas vyko, užrašų – ne tik tam, kad pats apsiginčiau, bet kad apginčiau ir FTB“.

Vėliau jis nustebo, kai D.Trumpas užsiminė, kad jis esą įrašė jų pokalbius.

„Mačiau „Twitter“ žinutę apie įrašus. Dievuliau, tikiuosi yra įrašų“, – sakė jis.

5. J. Comey nutekinimai

Puolamas D. Trumpo, J. Comey norėjo papasakoti savo versiją, tad nutekino savo užrašus apie pokalbius su prezidentu laikraščiui „The New York Times“.

„Nepadariau to pats dėl įvairių priežasčių“, – sakė J. Comey Senato Žvalgybos komiteto posėdyje. Vietoje to jis paprašė savo draugo iš Kolumbijos universiteto Teisės mokyklos perduoti jo užrašus vienam žurnalistui.

„Paprašiau jo, nes pamaniau, jog tai galėtų paspartinti specialaus prokuroro paskyrimą“, – sakė J. Comey, turėdamas omenyje nepriklausomą pareigūną, turintį ištirti, ar kas nors iš D.Trumpo rinkimų komandos narių buvo susimokęs su Rusija, siekiant paveikti prezidento rinkimų rezultatus.

6. Trumpas nesuinteresuotas tyrimu dėl Rusijos

Pasak J. Comey, jis neabejojo slaptu Rusijos vyriausybės bandymu kištis į pernai vykusius JAV prezidento rinkimus. Tačiau D. Trumpas nerodė jokio suinteresuotumo.

„Neprisimenu jokių pokalbių su prezidentu apie Rusijos kišimąsi į rinkimus“, – sakė jis.

„Kalbame apie užsienio vyriausybę, kuri naudodamasi techniniu kišimųsi, daugybe kitų metodų, bandė nulemti tai, kaip mes galvojame, balsuojame, veikiame. Tai didelis reikalas“, – pabrėžė jis.

7. Atšauktas pasimatymas

Pasak J. Comey, D. Trumpas pakvietė jį vakarienės sausio 27 dieną, likus kelioms dienoms iki savo inauguracijos, ir reikalavo jo lojalumo.

„Jis pasakė: „O kaip dėl 6 val. 30 minučių?“ Aš atsakiau: „Kaip tik jums patogu, pone“, - pasakojo J. Comey.

„Tada aš padėjau ragelį ir (paskui) paskambinau savo žmonai, atšaukiau pasimatymą su ja. Turėjau vestis ją vakarieniauti“, – sakė jis.

„Tai vienas geriausių visų laikų pasiteisinimų“, - pajuokavo vienas dalyvavusių senatorių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)