„Atliktas talpoje buvusios medžiagos pirminis tyrimas, ir viskas, ką galiu dabar pasakyti – kad talpoje buvo cheminės medžiagos, galinčios sukelti mirtį“, – interviu telefonu naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė prokurorė Marilyn Fikenscher.

Per dramatišką incidentą Tarptautinio baudžiamojo tribunolo buvusiai Jugoslavijai (TBTBJ) posėdžio metu S. Praljakas išgėrė skystį iš nedidelio buteliuko, kai buvo paskelbta apeliacinio proceso nutartis, patvirtinusi jam anksčiau paskirtą 20 metų laisvės atėmimo bausmę.

72 metų S. Praljakas buvo vienas iš šešių Bosnijos kroatų, kurių bausmes Hagoje posėdžiaujantis Tarptautinis baudžiamasis tribunolas buvusiai Jugoslavijai (TBTBJ) trečiadienį paliko galioti.

S. Praljako apeliaciją išnagrinėjusiems TBTBJ teisėjams paskelbus, kad laisvės atėmimo bausmė lieka galioti, jis piktai sušuko „Praljakas – ne nusikaltėlis. Aš atmetu jūsų verdiktą!“ ir kažko išgėrė iš mažo rudo buteliuko.

Nugabentas į ligoninę buvęs Bosnijos kroatų pajėgų vadas mirė.

Beprecedentė scena įvyko iškart po to, kai teisėjai savo galutiniu sprendimu taip pat paliko galioti 25 metų kalėjimo bausmę 10-ojo dešimtmečio separatistinio Bosnijos kroatų darinio premjerui Jadranko Prliciui.

Po kelių minučių naujienų agentūros AFP žurnalistai matė prie tribunolo Hagoje atvažiuojantį greitosios pagalbos automobilį ir skraidantį sraigtasparnį.

S. Praljakas konkrečiai kaltinamas, kad 1993 metų lapkritį įsakė sugriauti XVI amžiuje pastatytą tiltą Mostaro mieste, tuo padarydamas „neproporcingą žalą civilių musulmonų bendruomenei“.

Šis Osmanų imperijos laikų tiltas, tapęs Bosnijos nuniokojimo per 10-ojo dešimtmečio Balkanų karus simboliu, vėliau buvo atstatytas.

Tačiau Mostare vyko didžiausi kroatų ir musulmonų susirėmimai, per kuriuos buvo sugriauta beveik 80 proc. rytinės miesto dalies. Vis dėlto teisėjai savo nuosprendyje atsižvelgė į dalį S. Praljako apeliacijos ir nurodė, kad tas tiltas konflikto metu buvo teisėtas karinis taikinys.

„Tai tik senas tiltas“, – 1993 metais sakė S. Praljakas, pademonstruodamas, kad nepaiso emocinio poveikio, kurį šio tilto sugriovimas padarė paprastiems visų etninių priklausomybių bosniams.

Bosnijos kroatai ir musulmonai buvo sąjungininkai prieš serbus, bet 11 mėnesių 1993–1994 metais kovojo ir vieni su kitais. S. Praljakas Bosnijos kroatų pajėgoms vadovavo nuo 1993 metų liepos iki tų pačių metų lapkričio.

Skrodimą atliks Nyderlandai

S. Praljako palaikų skrodimas bus atliktas artimiausiu metu, ketvirtadienį sakė Nyderlandų prokurorai.

„Palaikų skrodimas yra mūsų prioritetas... tai bus atlikta nedelsiant“, – naujienų agentūrai AFP sakė Nyderlandų prokuroro Hagos tribunole atstovas Fransas Zonneveldas.

Jis taip pat atskleidė, kad „cheminis produktas, galintis sukelti mirtį“ rastas buteliuke, kurio turinį 72 metų S. Praljakas išgėrė apeliaciją svarsčiusiems Tarptautinio baudžiamojo tribunolo buvusiai Jugoslavijai (TBTBJ) teisėjams paskelbus, kad jam paliekama galioti 20 metų laisvės atėmimo bausmė.

Nyderlandų prokurorai vėlai trečiadienį paviešino pranešimą, kuriame sako, kad jo mirties tyrimas „kol kas... bus sutelktas į suteiktą pagalbą nusižudyti ir Vaistų įstatymo pažeidimą“.