Jau anksčiau atšaukta kelionė į Sočį. Šaltiniai linkę pateikti skirtingas versijas, pradedant liga ir baigiant pablogėjusia situacija Sirijoje.

V. Putinas atšaukė mažiausiai du artimiausiu metu planuotus viešus renginius. Vasario 13 d. Jis turėjo Kremliuje surengti pasitarimą dėl civilinės mikroelektronikos, rašo tvrain.ru.

Su šio renginio organizavimu susipažinęs šaltinis patvirtino, kad šis pasitarimas neįvyks. Vasario 14 d. V. Putinas planavo dalyvauti forume „Nastavnik“, kurį organizuoja Strateginių iniciatyvų agentūra.
Vasario mėn. pradžioje jis viešai žadėjo atvykti į šį forumą.

Šaltiniai, susipažinę su V. Putino darbotvarke, teigia, kad šis renginys buvo įtrauktas į jo planus. Anot jų, vasario 13 d. rytą pranešta apie atšauktą dalyvavimą. V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas į „Dožd“ pateiktą klausimą dėl pasikeitusių planų neatsakė.

Jau anksčiau atšaukta komandiruotė į Sočį, turėjusi įvykti vasario 12 d. Vis tik vasario 11 d. Kremliaus žurnalistai, turėję V. Putiną lydėti šioje kelionėje, sulaukė pranešimų, kad kelionė atšaukiama.

Vėliau D. Peskovas tokį sprendimą susiejo su vasario 11 d. Pamaskvėje įvykusia lėktuvo katastrofa. Jo teigimu, taip buvo nuspręsta tam, kad prireikus V. Putinas galėtų asmeniškai koordinuoti tyrimą ir darbus, skirtus suteikti pagalbą nukentėjusiesiems. Ši versija paskelbta „Pervij kanal“ žinių laidoje.

Kitą dieną V. Putinas iš tikrųjų dirbo Maskvoje: įvyko susitikimai su Palestinos vadovu Mahmudu Abbasu ir konkurso „Rusijos lyderiai“ finalininkais. Tiesa, V. Putinas kalbėjo prikimusiu balsu ir susitikimo pradžioje atsiprašė dėl prarasto balso.

„Peršalo, bet tęsia darbus“, – situaciją vėliau komentavo D. Peskovas.

Internetinėje svetainėje kremlin.ru publikuotame susitikimo įraše matyti, kad V. Putinas atrodo ganėtinai išsiblaškęs. Jis kelis kartus pateikdavo dalyviams klausimus, į kuriuos jie jau buvo atsakę anksčiau.

Pavyzdžiui, viena iš dalyvių jam papasakojo anksčiau gyvenusi Novosibirske, o V. Putinas savo ruožtu pakartotinai paklausė, kur ji gyveno anksčiau. Šiame renginyje dalyvavęs šaltinis buvo linkęs teigti, kad V. Putino savijauta buvo akivaizdžiai prasta.

Kremliui artimas šaltinis patikino, kad tuo atveju, jei V. Putino liga užtruktų, tektų publikuoti senus V. Putino susitikimus juos pateikiant kaip naujus, nes, jo teigimu, valdžiai priešrinkiminės kampanijos įkarštyje nėra naudinga lyderio ligos tema.

Šaltinis, prisidėjęs organizuojant vieną iš renginių, kuriame turėjo dalyvauti V. Putinas, linkęs teigti, kad nebuvo gauta jokių oficialių nedalyvavimo paaiškinimų. Vis tik, anot šaltinio, neformaliai kalbėta, kad tai gali būti susiję su tam tikrais įvykiais Sirijoje.

Anksčiau žiniasklaidos priemonės pranešė apie masinę privačios karinės bendrovės „Vagner“ samdinių žūtį. Tiesa, informacija apie žuvusiųjų skaičių pateikta kardinaliai skirtinga: nuo keleto asmenų iki kelių šimtų.