„Mes, Donecko liaudies respublikos liaudis, pagal 2014 metų gegužės 11 dieną įvykusio referendumo rezultatus ir remdamiesi DLR suverenumo deklaracija, skelbiame, kad nuo šiol Donecko liaudies respublika yra suvereni valstybė“, – pareiškė per spaudos konferenciją pirmadienį Denisas Pušilinas, vienas DLR vyriausybės pirmininkų.

Denisas Pušilinas
„Prašome išnagrinėti klausimą dėl Donecko liaudies respublikos stojimo į Rusijos Federaciją“, – sakė D.Pušilinas.

Pasak jo, DLR aukščiausiasis valstybinės valdžios organas bus Aukščiausioji taryba, kur formuos Donecko liaudies respublikos vyriausybę ir Saugumo tarybą.

„Donecko kraštas visada buvo rusiško pasaulio dalis – nepriklausomai nuo etninės priklausomybės“, – pareiškė D.Pušilinas.

„Mums Rusijos istorija – tai mūsų istorija. Rusijos, sovietų pergalės, taip pat ir Didžiajame Tėvynės kare, yra mūsų bendros pergalės“, – kalbėjo jis.

D.Pušilinas priminė, kad „Donecko kraštas iš pat pradžių buvo Rusijos imperijos dalis“.

„Tik po kruvinos katastrofos 1917 metais jis tapo lygtinomis administracinėmis sienomis atskirtas nuo didžiosios Rusijos“, – aiškino jis.

„Ukrainos sudėtyje mes išgyvenome dalį XX amžiaus, bet tai buvo įmanoma tik todėl, kad Ukraina buvo teritorinis vieningos valstybės darinys“, – nurodė vienas DLR lyderių.

Žlugus Sovietų Sąjungai 1991 metais, „mūsų liaudis vis dar tikėjosi, kad Ukraina, Rusija ir Baltarusija atkurs savo istorinę vienybę“, tęsė D.Pušilinas.

„Galutiniai ši viltis žlugo 2014-ųjų kovą, kai valstybiniu perversmu Ukrainą užgrobė Kijevo chunta, išpažįstanti nenacistinę, fašistinę ideologiją“, – kartojo jau įprastą propagandinį tekstą vadinamosios Donecko respublikos lyderis.

Žiniasklaida: Strelkovas pasiskelbė vyriausiuoju Donecko liaudies respublikos vadu ir paprašė Rusijos karinės pagalbos

Dar anksčiau pasirodė informacija, kad Rusijos Gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos darbuotojas Igoris Girkinas, žinomas Strelkovo pseudonimu, paskelbė save „Donecko liaudies respublikos“ (DLR) aukščiausiuoju vadu ir išleido pirmąjį „įsaką“, kuriame kreipėsi į Rusiją, prašydamas karinės pagalbos.

Apie tai praneša svetainė „Novosti Donbasa“, remdamasi Slovjanske ir Kramatorske platinamomis skrajutėmis su I. Girkino „įsaku“, rašo unian.net.

„Dėl Donecko liaudies respublikos nepriklausomybės paskelbimo ir dėl jos gyventojų apgynimo nuo išorinės agresijos. Nurodau: 1. Man, kaip vyriausiajam DLR vadui, perleisti vadovavimą visoms respublikos teritorijoje esančioms karinėms formuotėms, saugumo organams, milicijai, muitinei, pasienio tarnybai, prokuratūrai ir kitoms sukarintoms struktūroms. Vadai nuo šiol turės vykdyti tik mano nurodymus ir paliepimus“, - įsako tekstą cituoja leidinys.

“2. DLR teritorijoje įvesti kontrteroristinės operacijos (KTO) režimą. Pagal KTO režimą visi ukrainiečių neofašistinių grupuočių kovotojai („Nacionalinė gvardija“, Dešinysis sektorius, „Liaško batalionas“ ir kt.) bus sulaikyti, o ginkluoto pasipriešinimo atveju – sunaikinti vietoje“, - rašoma skrajutėse.

Savo tekste I. Girkinas taip pat kreipiasi į DLR teisėsaugos organus: „Užtikrinti baudžiamąjį persekiojimą Kijevo chuntos vadeivoms ir kitiems asmenims, kurie prisidėjo prie kurstymo bei masinių žudynių DLR teritorijoje organizavimo ir vykdymo: I. Kolomoiskiui, P. Nalivaičenkai, A. Parubijui, A. Avakovui, J. Tymošenko, O. Turčynovui, A. Jaceniukui, O. Liaško, A. Artemenkai, taip pat Jungtinių Valstijų piliečiams J. Brenanui, V. Nuland, J. Psaki“.

„Įsake“ taip pat pažymima, kad visi ginkluotųjų pajėgų, vidaus pajėgų, Saugumo tarnybos, Vidaus reikalų ministerijos ir kitų sukarintų Ukrainos struktūrų pareigūnai bei kariai nuo šio momento laikomi neteisėtai esančiais DLR teritorijoje. Per 48 valandas jie turi duoti priesaiką DLR arba palikti jos teritoriją. Visiems, perėjusiems į DLR valdžios pusę, žadama išsaugoti karinius laipsnius bei specialiuosius vardus, piniginį atlygį ir socialines garantijas (su ta sąlyga, kad jie neįvykdė sunkių ir itin sunkių nusikaltimų).

Paskutiniame I. Girkino „įsako“ punkte sakoma: „Turint galvoje nepaprastąjį padėties šalyje pobūdį, sukeltą Kijevos chuntos, Donecko gyventojų genocidą ir NATO intervencijos grėsmę, kreipiuosi į Rusijos Federaciją, prašydamas suteikti DLR karinę pagalbą“.

Kaip skelbta anksčiau, ankstesnius savavališkai paskelbtos Donecko liaudies respublikos lyderius faktiškai nušalino kažkoks Sergejus Zdriliukas, vadinantis save Donbase kovotojams vadovaujančio I. Girkino „dešiniąja ranka“, pažymi minėta Donecko interneto svetainė.