MSF šiame regione teikia gyvybiškai svarbią medicinos pagalbą pacientams, ypač kenčiantiems nuo diabeto ir inkstų nepakankamumo, taip pat vykdo kovos su tuberkulioze programą Donecko srities kalėjimuose.

Rugsėjo pabaigoje Ženevoje įsikūrusiai MSF ir devynioms kitoms nevyriausybinėms pagalbos organizacijoms buvo uždrausta dirbti kaimyninėje Luhansko provincijoje, kontroliuojamoje taip pat separatistų.

Tuo metu Donecko separatistų lyderiai lig šiol laikėsi santūresnės pozicijos, sakydami, kad tikrina įvairių organizacijų registracijos dokumentus ir teisę importuoti įvairius vaistus.

Tačiau penktadienį vadinamosios Donecko liaudies respublikos atstovas pareiškė, kad nuspręsta pasekti Luhansko pavyzdžiu.

„Galiu patvirtinti sprendimą atimti (MSF) akreditaciją“, – savo vardo nepateikęs pareigūnas sakė telefonu naujienų agentūrai AFP.

Penktadienį priimtas sprendimas yra susijęs su neįvardytais teisiniais pažeidimais, nurodė pareigūnas, pridūręs, kad „mes pasiliekame teisę neatskleisti priežasčių“.

Pasak šio pareigūno, Tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus Komitetui ir Čekijos nevyriausybinei organizacijai „Človek v tisni“ (People in Need, PIN) – dviem kitoms anksčiau pažeidimais kaltintoms organizacijoms – kol kas bus leista veikti.

Tuo tarpu JT agentūroms, kaip Pasaulinė maisto programa (WFP), šis draudimas galios, nes jos neturi tinkamos akreditacijos.

WFP vis tik galės dalį savo funkcijų vykdyti per Čekijos PIN.

MSF veiklos direktorius Bartas Janssensas (Barta Jansensas) perspėjo, kad šis draudimas turės įtakos visuomenės sveikatai, ir nurodė, kad Donecko valdžios prašyta pakeisti savo sprendimą.

„Esame labai sunerimę. MSF yra didžiausia pagalbos organizacija regione, ir dabar mes turėsime stabdyti žmonių gydymą“, – sakė naujienų agentūrai AFP telefonu B.Janssensas.

„Jų sprendimas tiesiog stulbinantis“, – pridūrė jis.

Jungtinių Tautų vertinimu pusantrų metų konfliktas Ukrainos pramoniniame regione nusinešė mažiausiai 8 tūkst. gyvybių, sužeistųjų yra apie 18 tūkst. – daugiausia tai civiliai.

Separatistai gali pasikliauti tik medicinos ir kitokia parama iš Rusijos, kuri neigia kurstanti ar palaikanti šį sukilimą, keršydama už Maskvos remto prezidento nuvertimą Kijeve.

Prorusiškos ginkluotos grupuotės į Vakarų organizacijas žiūri itin atsargai, nes įtaria jas šnipinėjimu Europos Sąjungai ir Jungtinėms Valstijoms.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (258)