Pasirodė informacija apie numuštą sraigtasparnį.

14.40 val. duomenimis, pasak Antiteroristinės operacijos spaudos centro vadovo Volodyslavo Selezniovo, iš sraigtasparnio buvo sunaikintas zenitinis įrenginys, kuris veikė Donecko oro uoste prieš Antiteroristinės operacijos pajėgas.

V. Selezniovas taip pat pranešė, kad anksčiau 13 val. teroristams, neteisėtai įsigavusiems į oro uosto teritoriją, buvo pateiktas ultimatumas sudėti ginklus ir pasiduoti Antiteroristinės operacijos pajėgoms.

Kadangi teroristai reikalavimo neįvykdė, Ukrainos jėgos struktūrų pareigūnai ėmėsi vaduoti oro uostą jėga, kovotojų pozicijoms buvo suduotas aviacinis smūgis.

„Iš pradžių lėktuvas SU–25 šaudė įspėjamaisiais šūviais, siekdamas priversti teroristus įvykdyti Antiteroristinės operacijos pareigūnų reikalavimus. Kovotojai ėmė panikuoti. Po to lėktuvas MiG–29 apšaudė teroristų susitelkimo vietas“, – parašė V. Selezniovas savo puslapyje socialiniame tinkle.

Donecko oro uoste prasidėjus antiteroristinei operacijai, dalis teroristų išsilakstė ir išsislapstė netoliese esančių gyvenamųjų namų kiemuose.

Jie tikisi, kad Ukrainos oro pajėgos jų nešaudys, kad nenukentėtų civiliai gyventojai, praneša „Novosti Donbassa“.

Donecko oro uoste verda mūšis, Ukrainos desantininkai ginasi nuo teroristų

Šiuo metu tarptautiniame Donecko Prokofjevo oro uoste vyksta kariniai veiksmai. Ukrainos desantininkai stengiasi apginti teritoriją nuo prorusiškai nusiteikusių teroristų, skelbia naujienų agentūra UNIAN.

Kaip skelbia žurnalistai, informaciją apie susirėmimą 16.40 val. vietos laiko perdavė Ukrainos antiteroristinės operacijos atstovai.

Remiantis gautu pranešimu, šiuo metu susirėmimas vyksta Donecko oro uosto naujajame terminale.

„Norime perimti šią teritoriją. Ji iš visų pusių apsupta teroristų. Mūsų desantininkai gina teritoriją“, - pranešė atstovai spaudai. Jie taip pat patvirtino, jog oro uostą užėmusiems teroristams į pagalbą atskubėjo pastiprinimas iš Donecko centro.

„Tačiau esame pasirengę juos atremti“, - teigiama pranešime. Informacijos apie sužeistuosius kol kas nėra.

Kaip jau skelbė UNIAN, Donecko oro uoste vyksta aktyvūs kariniai veiksmai, yra sužeistų.

Sergejaus Prokofjevo tarptautinis oro uostas Donecke nedirba nuo gegužės 26-osios 7 valandos ryto.

Ukrainos pajėgos prieš separatistus Donecke naudoja naikintuvus

Ukrainos vyriausybinės pajėgos Donecko oro uoste kaunasi su separatistais. „Teroristai“ apšaudyti iš „Su-25“ ir „Mig-29“ tipo naikintuvų, „Facebook“ tinkle pranešė karinės operacijos atstovas.

Dabar teritoriją esą „valys“ sausumos daliniai. Maskvai ištikimos jėgos apimtos panikos, tvirtina atstovas. Vietos žiniasklaida skelbia apie susišaudymą naudojant didelio kalibro ginklus. Virš pakilimo tako kyla dūmai.

Separatistai prieš tai užėmė teritoriją ir nepaisė reikalavimo atsitraukti.

Lenkų stotis TVN24 pranešė, kad nusileidimo taką jau kontroliuoja ukrainiečiai. Tuo tarpu terminalas vis dar yra prorusiškų užpuolikų rankose.

Oro uoste buvo girdėti sprogimas ir smarkus susišaudymas, pasakojo AFP korespondentas.

Ginkluoti prorusiški separatistai pirmadienį įsiveržė į Donecko oro uostą pietryčių Ukrainoje ir privertė jį uždaryti – kitą dieną po to, kai sukilėliai užkirto kelią daugumai to regiono gyventojų dalyvauti prezidento rinkimuose, pranešė oro uosto atstovas.

„3 val. ryto (vietos ir Lietuvos laiku) atvyko grupė ginkluotų žmonių. Nebuvo šaudoma, bet ji pareikalavo, kad kariai, saugantys oro uosto prieigas, būtų atitraukti“, – atstovas Dmytro Kosinovas sakė naujienų agentūrai AFP.

„Oro uosto teritorijoje esama ginkluotų žmonių – tai svari priežastis sustabdyti mūsų darbą dėl saugumo priežasčių“, – sakoma D.Kosinovo pranešime, kuriame nurodoma, kad smurto nebuvo.

Kol kas neaišku, kada Sergejaus Prokofjevo oro uostas galės atnaujinti darbą.

Pasak D.Kosinovo, oro uostas sustabdė darbą 7 val. ir dabar veikiausiai yra kontroliuojamas ginkluotų asmenų, kurie save įvardijo „Donecko liaudies respublikos atstovais“.

Vienas AFP žurnalistas sakė matęs tris sunkvežimius, pilnus slepiamąsias uniformas dėvinčių ginkluotų žmonių. Kai kurie iš jų buvo prisisegę dryžuotus oranžinės ir juodos spalvos Georgijaus kaspinus – prorusiškų pajėgų skiriamąjį ženklą. Joie pravažiavo milicijos patikros postą ir pasuko į oro uostą.

Iš paskos važiavo du visureigiai tamsintais langais.

Valstybinė Ukrainos aviacijos tarnyba uždraudė skrydžius iš ir į Donecko oro uostą iki 18 val. Yra tikimybė, kad šis terminas bus pratęstas, skelbia liga.net.


Pradėjo antiteroristinę operaciją

Ukrainos jėgos struktūrų atstovas pranešė, kad Donecko oro uosto teritorijoje vykdoma operacija prieš ginkluotus žmones, nes šie atsisakė sudėti ginklus ir pasiduoti.

„13 val. teroristams, neteisėtai prasiskverbusiems į oro uosto teritoriją Donecko mieste, buvo paskelbtas ultimatumas sudėti ginklus ir pasiduoti Antiteroristinės operacijos (ATO) pajėgoms. Jiems buvo pasakyta – jeigu jie nevykdys reikalavimų, Ukrainos pajėgos taikys jėgos variantą oro uostui išvaduoti“, – nurodė ATO informacijos grupės vadovas Vladislavas Selezniovas savo paskyroje „Facebook“.

Pasak jo vadinamosios Donecko liaudies respublikos (DLR) smogikai šių reikalavimų nevykdė, ir į jų „pozicijas suduotas aviacijos smūgis“.

V.Selezniovas pažymėjo, kad iš pradžių iš lėktuvo SU-25 buvo paleisti perspėjamieji šūviai, kad liaudies gynėjai vykdytų kariškių nurodymus. „Tarp smogikų kilo panika. Tada iš lėktuvo Mig-29 buvo smogta į teroristų santalkas“, – sakė jis.

Visi skrydžiai šiame oro uoste atšaukti nuo pat ryto, kai sukilėliai užėmė šį strategiškai svarbų transporto mazgą, stipriai atnaujintą rengiantis 2012 metų Europos futbolo čempionatui.

Vėliau, V.Selezniovas, dar pranešė, kad armijos sraigtasparnis sunaikino vieną zenitinį renginį, iš kurio Donecko oro uoste „veikta“ prieš Ukrainos pajėgas. Jis paneigė pranešimą esą vienas Ukrainos sraigtasparnis buvo numuštas.

Tuo tarpu priešingos pusės, vadinamųjų liaudies gynėjų atstovai pranešė, kad virš oro uosto skraido karo aviacija, viena raketa pataikė į gamyklą „Točmaš“. Šioje gamykloje gaminta įranga geologinei žvalgybai bei naftos ir dujų paieškoms.

„Virš oro uosto matyti du dūmų stulpai. Girdėti šaudymas. Danguje lėktuvai“, – parašė socialiniame tinkle „Twitter“ vienas jų.

Pasak jo, oro uosto rajone šaudoma iš stambaus kalibro kulkosvaidžių.

„Liaudies gynėjų turima informacija, tarp Ukrainos kariškių yra daug snaiperių“, – tvirtino jis.

Donecko valdžia uždarė mokyklas rajone, kur vyksta operacija, pranešė internetinis leidinys „Novosti Donbasa“.

„Donecko Kijevo rajone valdžia nurodė uždaryti visas mokymo įstaigas. Šiame rajone vyksta antiteroristinė operacija, ten ir oro uostas, kur Ukrainos kariškiai iš pastatų varo lauk DLR teroristus“, – sakoma šiame leidinyje.

Teroristai bandė įsitvirtinti ant oro uosto stogo

Kiek anksčiau skelbta, kad Donecko oro uostą užėmė ginkluoti prorusiškai nusiteikę teroristai. Pranešta, jog oro erdvės virš oro uosto niekas nekontroliuoja.

„Ukrainos kariai buvo priversti apleisti oro uostą ir ypatingiems asmenims skirtą salę. Šiuo metu ginkluoti teroristai bando įsitvirtinti ant oro uosto stogo. Ant stogo galima įžiūrėti automatinį granatsvaidį, yra ir snaiperių. Oro uosto teritorijoje lėktuvų nėra, yra tik vienas nedidelis „Jak“, - pranešė „Segodnia“ žurnalistas.

Ukrainos kariai, anksčiau saugoję Donecko oro uosto teritoriją, šiuo metu persikėlė į netoliese pakilimo-nusileidimo tako esančią miškingą teritoriją.


Pranešama, jog apleistos skrydžių kontrolės patalpos, iš kur buvo vykdoma keleivinių lėktuvų skrydžių kontrolė. Tokią informaciją žurnalistams suteikė vienas iš oro uosto darbuotojų.

Anot šaltinio, pirmadienį popietinė pamaina į darbą nebeateis, nes „dispečerinės patalpos apleistos“.

„Klausimas, ar į darbą ateis ir naktinė pamaina, kuri dažniausiai skrydžių kontrolę į savo rankas perima po 20 valandos“, - žurnalistams sakė pašnekovas.

Anot šaltinio, Donecko oro uosto skrydžių kontrolės specialistai atsakingi už sklandų lėktuvų eismą, kylimą ir nusileidimą, jie užtikrina, kad lėktuvai virš Donecko nesusidurtų.

„Šiuo metu oro erdve, turiu omenyje keleivinius lėktuvus, niekas nesirūpina. Negalime nei priimti, nei išsiųsti lėktuvų. Šiuo metu skraidyti gali tik kariniai lėktuvai, jie ir skraido“, - tvirtina pašnekovas.

Skrydžių kontrolės bokštas, iš kur ir kontroliuojama oro erdvė, yra Veseloje kaime, netoliese Spartako kaimo Donecko srities Jasenivskio rajone.

Kaip jau buvo skelbta, oro uosto rajone aidi sprogimai. Virš miesto skraido kariniai sraigtasparniai ir lėktuvai.

„Staiga – du sprogimai“

Paskutinis pagal tvarkaraštį išvykęs lėktuvas, kuriam buvo leista pakilti, išskrido į Kijevą 7 val. ryto vietos (ir Lietuvos) laiku.

„Mes nežinome, kada vėl pradėsime dirbti“, – sakė oro uosto atstovas Dmtyro Kosinovas.

„Buvo ramu ir staiga (nugriaudėjo) du sprogimai, o tada dar du – atrodė, kad jie (šūviai) buvo paleisti iš lėktuvo“, – sakė Maksimas Bachalas, dirbantis prie oro uosto esančiose kapinėse.

„Po to praskrido trys sraigtasparniai ir jie į juos šaudė iš automatinių šautuvų, – pasakojo jis. – Tada prasidėjo šaudymas iš visų pusių – sunkiaisiais ginklais ir pabūklais“.

Daugiausia rusakalbių gyvenamos rytinės Ukrainos dalies separatistai sukilo prieš Kijevo valdžią balandžio pradžioje ir užėmė beveik dešimt miestų Donecko ir Luhansko regionuose, esančiuose šalia Rusijos.

P.Porošenko, kuris didele persvara laimėjo sekmadienį vykusius rinkimus ir netrukus turėtų būti oficialiai paskelbtas naujuoju šalies prezidentu, pareiškė, kad neatsisakys pastangų sutramdyti sukilėlius.

„Aš pasisakau už operacijos tęsimą, bet reikalauju pakeisti jos pobūdį, – sakė jis. – Ji turi būti trumpesnė laiko prasme ir efektyvesnė“.

Jis apkaltino kovotojus mėginant paversti šį regioną, kuriame gyvena beveik septyni milijonai žmonių, Somaliu ir atsisakė pradėti dialogą su sukilėliais, kol jie nesudės savo ginklų.

„Negali būti derybų su teroristais, – sakė P.Porošenka žurnalistams. – Jie siekia Donbasą paversti Somaliu. Niekam neleisiu taip elgtis su mūsų valstybe, ir tikiuosi, kad Rusija pritars mano požiūriui“.

„Jie nori išsaugoti banditų valstybę, kuri būtų palaikoma ginklo jėga, – sakė jis. – Jie paprasčiausi banditai. Niekas bet kurioje civilizuotoje valstybėje nesikalbėtų su teroristais“.

Ne mūsų prezidentas

Sukilėliai sekmadienį blokavo rinkimus didžiojoje dalyje Donecko ir Luhansko regionų, kurių gyventojai sudaro maždaug 15 proc. šalies elektorato.

Keletas prorusiškų veikėjų ir sukilėlių vadų pareiškė, kad nepripažįsta P.Porošenkos legitimumo ir tęs kovą už nepriklausomybę.

„Mes laikome rinkimų nugalėtoją Vakarų Ukrainos prezidentu – jis yra pusiau prezidentas“, – sakė Olehas Cariovas, buvęs Regionų partijos, kuriai vadovavo nuverstasis prorusiškas prezidentas Viktoras Janukovyčius, narys.

„Tegul jį pripažįsta jį išrinkę žmonės, bet mums jis nebus mūsų prezidentas“, – sakė prorusiška krautuvininkė Tetjana Krasikova.

„Rytuose jo išrinkimas nieko nepakeis, – sakė ji. – Žmonės buvo per daug pažeminti, per daug jų žuvo, kad grįžtumėme prie to, kas buvo“.

Praeitą mėnesį promaskvietiški sukilėliai paskelbė autonomines „liaudies respublikas“ Donecko ir Luhansko srityse, o vėliau paskubomis surengė referendumus dėl suverenumo. Jie teigia, kad abu šie regionai, apimantys Donbaso akmens anglių kasybos rajoną, nebėra Ukrainos dalis.

Tik maždaug 20 proc. balsaviečių tuose dviejuose regionuose veikė per sekmadienį vykusius prezidento rinkimus, o daugelis rinkėjų nusprendė likti namuose, baimindamiesi dėl savo saugumo. Donecko mieste, turinčiame milijoną gyventojų, neveikė nei viena rinkimų apylinkė.