Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas pasakė Strasbūre surinkusiems parlamentarams, kad remia pastangas paskirti kandidatą iš Europos žaliųjų partijos į Europos Komisiją, praneša politico.eu.

Europos Vadovų Tarybos pirmininko komentarai yra dalis didesnio derybų proceso, skirto remti tam tikrus kandidatus į aukščiausius ES postus, įskaitant Vokietijos gynybos ministrę Ursula von der Leyen, kuri buvo išrinkta EK pirmininke.

„Neabejoju, kad bendradarbiavimas su Europos žaliųjų partija ir jos narių dalyvavimas ES sprendimus priimančių institucijų veikloje bus naudingas ne tik valdančiajai koalicijai, bet ir visai Europai“, – šį rytą įvykusio plenarinio posėdžio metu sakė D. Tuskas.

Taip pat jis pažadėjo, jog „kreipsis į savo partnerius, kad Europos žaliųjų partijos nariai gautų galimybę užimti aukštus postus, nepaisant to, jog EK dar nevadovavo nė vienas šios partijos atstovas. Tikiuosi, kad naujoji EK pirmininkė Ursula von der Leyen taip pat atsižvelgs į mano prašymą. Tiesą sakant, aš jį perduosiu asmeniškai šiandien truputį vėliau.“

Kandidatus į komisarus iškelia nacionalinės vyriausybės, tačiau juos turi patvirtinti išrinktas, bet dar pareigų nepradėjęs eiti EK pirmininkas. Taip pat kandidatus gali vetuoti Europos Parlamentas.

Žalieji sėkmingai pasirodė neseniai įvykusių EP rinkimų metu ir tapo ketvirtąja pagal dydi politine grupe EP. Tiesa, jokiai ES vyriausybei nevadovauja žaliesiems priklausantis politikas.

Didėjantis žaliųjų palaikymas kai kuriose ES valstybėse narėse kol kas nepadeda užimti svarbiausių postų ES. Vokietijos žaliesiems priklausanti parlamento narė Ska Keller trečiadienį nesėkmingai bandė kandidatuoti į EP pirmininko postą. Kita vertus, du Europos žaliųjų partijos nariai buvo išrinkti vicepirmininkais.