Kaip skelbia dienraštis, remdamasis Austrijos katalikiška naujienų agentūra „Kathpress“ ir Italijos naujienų portalu „Vatican Insider“, per Vatikane vykusią ekspertų ir istorikų konferenciją buvo pristatyti iki tol neviešinti dokumentai, siekiantys 1952-1953 metus, kuriuose pateikiama informacija susijusi su slaptomis derybomis.

„Buvo pateikta iniciatyva atidaryti sovietų atstovybę Vatikane, kalbėta ir apie, kaip galima spėti, galimą Romos popiežiaus tarpininkavimą šaltojo karo pusių derybose“, – rašo „Die Presse“.

Skelbiama, kad derybos, kurios laikytos ypatingoje paslaptyje, vyko Falcone Lucifero rezidencijoje, kuris tuo metu buvo Italijos karaliaus Umberto II karališkųjų rūmų ministras.

„Sovietų pusei atstovavo Italijos istorikas ir komunistas Ambrogio Donini, Šventojo Sosto derybininku buvo pasirinktas žurnalo „Civilta Cattolica“ žurnalo vadovas kunigas Giacomo Martegani, turėjęs ryšių su popiežiumi Pijumi XII“, – teigiama straipsnyje.

Remiantis dokumentais, 1952 metų vasario 13 dieną A. Donini susirinkusiems perdavė Maskvos siūlymą Vatikane atidaryti atstovybę, užduodamas klausimą, kodėl „Šventasis sostas, leidęs savo atstovybę atidaryti amerikiečiams, tokio pat pasiūlymo nepateikė Maskvai?“.

Į tai G. Martegani, akcentuodamas tokio žingsnio svarbą, atsakė, jog „nevertėtų pradėti ne nuo to galo“. „Diplomatinės atstovybės atidaromos tik tada, kai dvišaliai santykiai pasiekia tam tikrą lygį, o ne tada, kai jie nutrūkę“, – savo poziciją argumentavo Šventojo Sosto atstovas.

„G. Martegani ne iš karto atmetė Maskvos iniciatyvą – jis kalbėjo apie galimybę žengti tam tikrus žingsnius, jei sovietų valdžia taip pat imsis reikiamų iniciatyvų. Po J Stalino mirties 1953 metų kovo 5 dieną kontaktai buvo nutraukti“, – rašo „Die Presse“.

Kaip per istorikų konferenciją Vatikane sakė mokslininkai, remiantis dokumentais, „Rytų politikai, kurią Šventasis Sostas pradėjo XX amžiaus 8-ąjį dešimtmetį, pagrindus padėjo būtent Maskvos iniciatyva palaikyti dialogą“.

Kaip tvirtina katalikiška naujienų tarnyba „AsiaNews“, per konferenciją Vatikane Maskvos istorikė Jevgenija Tokariova akcentavo, kad Šventojo Sosto ir Kremliaus ryšiai egzistavo net ir vadinamojo raudonojo teroro metais.